Last news in Fakti

11 Март, 2019 15:05 3 183 7

Нови правила как да стопанисваме сградите

  • сграда-
  • стопанисване-
  • правила-
  • мррб

Те ще бъдат изработени от МРРБ

Нови правила как да стопанисваме сградите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработи нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по- качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

Предложенията ще са част от измененията и допълненията в Закона за управление на етажната собственост, по които МРРБ стартира обществен дебат. С тях се цели да бъдат направени изменения и допълнения на отделни разпоредби в ЗУЕС с цел постигането на по-голяма прецизност, както по отношение на правомощията и задълженията на етажната собственост, така и относно осъществяването на контрол при изпълнението на тези задължения.

Промените ще са в посока прецизиране на правата на общото събрание на етажната собственост и задълженията на собствениците на самостоятелни обекти и ползвателите в сградите в режим на етажна собственост. Ще бъдат преразгледани правилата за формиране на дължимите суми за поддържане и управление на общите части в етажната собственост за справедливото им разпределение.

Необходимо е още да се засили ролята на публичните власти в прилагането на ЗУЕС чрез увеличаване правата и задълженията на местните власти в контрола по прилагането на закона, което ще помогне за по-доброто управление на сградите в режим на етажна собственост. Идеята е да се въведе и регулиране на отношенията при управлението на етажната собственост от различен характер – сгради със смесено предназначение (жилища, офиси, търговски площи), комплекси от затворен тип, ваканционни комплекси.

В срок до 15 април 2019 г. на електронна поща: [email protected] могат да бъдат подавани предложения, експертни мнения и коментари за промени в разпоредбите на закона. Те ще бъдат разгледани и обсъдени при подготовката на изменения в закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдаващ

    22 1 Отговор
    Ай сиктир с тези тунеядци - вместо да оправят улици и шосета ще прехвърлят задължения към гражданите. Изпотрошихме си краката и колите и няма оправия в тази държава. Овчи народ с гладни вълци управници! Лошото е, че няма алтернатива освен Терминал 2 за младите и скоропостижен бяг към отвъдното за старите.
  • 2 Вени е топ

    11 0 Отговор
    Министерството наду такъв имотен балон, че е по-голям и от на Джулиана Гани предните гърди! Аз съм си добре с мухлясалата панелка в Люлин, и хязяйката е пекана, на 26 е, ама не на години, ами набор

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Тролл2

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вени е топ":

    Ся като вдигнат данъка, ще има изтръпване на горките набутали се . Чак ми става гадно. Жалко
  • 4 чико

    15 2 Отговор
    Гласувай те за ГЕРБ за да увеличат данъците ,застраховките,глобите и всичко друго от което могат да крадът.

    Коментиран от #5

  • 5 Грухчо белята

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "чико":

    Добре - ще гласуваме!
  • 6 зън зън

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вени е топ":

    Че какво и е на панелката аз си купих една за 400е квадрат. От някакъв изпаднал гъзар дето си купи с парите 40кв ново строителство и е на една ръка с гъзара от другата сграда през пътечката дето е улица уж. Страдаше ми,че нямалко каде да си бута количката с детето защото нямало тротоар. Това ми го разправя на новата детска площадка пред панелката дето ми продаде. Дошъл малко като бел човек да има къде децата да си поиграят.Вика ми никога да не си купувам ново защото било недоизмислено и претупано. Направих се на учуден и си допих биричката. Пеша дошъл човека защото се били редили на няколко реда като паркират и можеш да излезеш само с час :D Отворих си още една. Да ме беше питал преди да продава щях да му ги кажа тия неща.Ама нали всеки си знае повече от другия. Страдам само че не дадох комисиона. Ми си оставих телефона в бакалията пред панелката като купувах!!!!!!!
  • 7 Ганю

    5 0 Отговор
    Ма н'дей приканва тъй, че ке докараш беля на набуталите се.