Last news in Fakti

12 Април, 2019 13:47 3 926 2

Строят арктическо пристанище

  • пристанище-
  • глобално затопляне-
  • строителство

То ще промени световните транспортни маршрути

Строят арктическо пристанище - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено един от най-големите бичове на съвремието ни е глобалното затопляне. В резултат именно на него се разширяват вече съществуващите морски пътища и то все по на север. Това е и причината до Северния полярен кръг да бъдат построени редица нови пристанища.

Исландската инженерна компания Еflа и германската Вrеmеnроrtѕ подписаха договор за строителството на голямо корабно пристанище. Близо 2/3 от собствеността ще бъде на Вrеmеnроrtѕ, а 1/4 ще се контролира от Еflа. Останалата част ще е собственост на две исландски общини.

Корабите ще акостират от северната част на новото пристанище, което значително ще намали времето им на пътуване. В случай, че североизточният проход между Азия и САЩ бъде отворен целогодишно, времето за пътуване между тези два континента ще бъде съкратено с две седмици. Пристанището също така ще се превърне в център за износ на стоки от Гренландия, както и на водород от Исландия.

Строителството на пристанището Fіnnаfјоrd Роrt Dеvеlорmеnt ще отнеме между 3 и 5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 8 Отговор
    Има да ги догооооонвате руснаците по арктика... Ама пишете,де. Кураж се иска.

    Коментиран от #2

  • 2 123

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И какво толкова са направили руснаците в арктика? Освен да изхвърлят ядрени отпадъци, да строят военни обекти и да ловят риба, за друго не се сещам.