Last news in Fakti

10 Юли, 2019 06:21 3 958 14

Като в приказка: това германско семейство живее в замък

  • германия-
  • замък-
  • семейство

Биргит Кулмер и Сандро Парота са съвсем обикновено младо семейство с две деца

Като дете Биргит Кулмер често идвала със сестра си в замъка Леде край Бон. Тук двете си играели и мечтаели някой ден да заживеят в такова имение. "Не можехме да си представим нищо по-красиво от това", казва Биргит.

Днес Биргит и съпругът ѝ Сандро Парота притежават същия този замък. Преди две години двамата научили от обява във вестника, че имението се продава. Последвали дълги преговори, но в крайна сметка Биргит успяла да събдне детската си мечта.

Работа за цял живот

От средата на юни 2019 замъкът е отворен и за посетители. На мястото на някогашния парк, издържан в традициите на английското парково изкуство, днес има гъста гора, градина и просторни тревни площи.

Човек бързо може да се убеди колко много работа има тук - за десетки години напред. "Съпругът ми беше започнал да възстановява пътеката, застлана с дребни камъчета, които с времето бяха буквално потънали в земята. Той започна да ги изважда едно по едно и да ги промива по специален начин. Но след като обработи така около два квадратни метра, се отказа. Тук имаме работа докато сме живи", казва Биргит.

От нея научаваме още, че около 70 стари дървета ще трябва да бъдат отсечени. "При силен вятър щетите са огромни - дърветата падат, а това може да е много опасно", разяснява стопанката на замъка Леде. С подкрепата на дружеството на приятелите на замъка тя си е поставила за цел да бъде възстановена градината в нейния оригинален вид - както е била проектирана от архитекта-озеленител барон Валтер фон Енгелхард.

Едно време от централния салон се е откривала гледка към езерото в парка. То обаче отдавна вече не съществува, а новите собственици на замъка не вярват, че ще бъде по силите им да го възстановят.

Замък без принцеси и рицари

Биргит и Сандро са хора на изкуството. Тя работи в музей, а той притежава художествена галерия. По една щастлива случайност Сандро има и дърводелски умения. Той може да извършва сам част от възстановителните работи по замъка.

Но как успяват да поддържат такава голяма сграда, питаме Биргит. А тя ни разказва, че имат помощници за по няколко часа седмично. "Градината обаче поддържаме сами", допълва тя. Освен двамата със Сандро и децата им, в замъка живее и семейството на сестрата на Биргит с двете им деца. Родителите им често им идват на гости и им помагат в домакинската работа. "Отопляваме се с печки на дърва, които сами си набавяме от парка", казва Биргит.

А съкровища, рицари? "О, моите деца са много далеч от това да се чувстват като принцеси или рицари. Даже рождените си дни предпочитат да празнуват извън стените на замъка - в някой от съвременните центрове за развлечения. Една от детските стаи пък е обзаведена изцяло с мебели от ИКЕА. Това беше изричното желание на дъщеря ми. Що се отнася до останалото обзавеждане, Биргит разказва, че двамата със съпруга ѝ винаги са събирали антични предмети. "Даже веднъж на връщане от почивка минахме през един битпазар и напълнихме цялата кола догоре със стари предмети", добавя тя.

За първи път замъкът Леде се споменава в документи от 14 век. Биргит и Сандро не се смятат за типични собственици на подобен имот. Те, както впрочем и барон Валтер фон Енгелхард, искат да отворят градината и парка на имението за широката публика. Но за това се изискват още много усилия от тяхна страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОШО

    7 3 Отговор
    Така сега остава да ни кажете и как го подържат тоя замък

    Коментиран от #10

  • 2 Шляхтиц

    7 5 Отговор
    Само не разбрах как градина в околностите на Бон, който град считам, че се намира в Германия, проектирана от човек с чисто германско име, се поддържа в СТРОГО АНГЛИСКИ стил.
  • 3 я па тия

    4 2 Отговор
    Да ве, то май няма да е само от художествената галерия ма нейсе !Както пише колегата това нещо иска подръжка и то доста ма айде те се знаят.И както в преказките за дворците и момите и ергените -и жевели дългоооо и щастливо !
  • 4 Съборетина

    6 7 Отговор
    Айде сега на всяка съборетина ще и се вика замък... Хубаво 14 век, че тук да дойдат да видят сгради преди 20 века построени. А защо не и да е разходят по Шипченски проход и да видят град, датиращ от преди 80 века ! Куха статия и промивка на младежта, че всичко почва от Европа. Това култура, това изкуство ... всичко ако ги питаш е тяхно дело... Европа има комплекса на САЩ, да е създадена последна и със зъби и нокти да драба за уникалността си и историята си.
  • 5 Реститут

    5 5 Отговор
    Ти с твоите пари "Съборетина" не можеш да си купиш. А и от Изтока тръгва само глад и мизерия и някой друг шеф на Коминтерна или вожд.
  • 6 Гербераси долни

    6 3 Отговор
    Асансъор има ли ,а златни копчета колко е отстъпката? За един съпартиец питам ако не ми го подарят "изгодно " не си заслужава дори и да е замък.
  • 7 Гост

    4 1 Отговор
    Елате да видите у България как живееме вижте имотите на Баневи замъка ви нищо не струва тука един краде и живее другите зяпат с отворени уста и мизеруват.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bubbles

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГОШО":

    Берат си железо...
  • 11 Kris

    2 1 Отговор
    Пък мен ме ухапан комар
  • 12 ТРОШАЧА

    2 1 Отговор
    Хубаво е да имаш замък но още по хубаво е това да те радва а не да те тревожи ! Или както се казва в един стар български филм : - Пара е нужна на организацията ... не слова !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Емил

    2 1 Отговор
    Е как един от травеститите тук -не каза браво на хората, БУЛГАРИСТАНОВЦИ долна завистлива паплач