Last news in Fakti

4 Юни, 2020 09:21 2 648 15

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

  • александър невски-
  • народно събрание-
  • площад-
  • ремонт-
  • ивайло панталеев-
  • здравко здравков

Ремонтът около храм паметник „Александър Невски” може да започне най-рано след половин година

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София” - 1

Най-рано след 4 до 6 месеца може да започне физическият ремонт на района около храм паметник „Александър Невски”. Става дума за т.нар. Зона 4, Централна градска част, която се намира в карето между ул. „Московска”, ул. „Раковски”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”. „При условие, че договорът се прекратява в момента и предстои нова тръжна процедура физическото започване на проекта няма да е по-рано от 6-8 месеца”, каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на онлайн дискусия „Зона 4, Централна градска част”.

Архитект Ивайло Пантелеев – проектант на зоната, представи подобренията на проекта, чието задание стартира през 2015 г. и претърпя три редакции. Основната промяна е преустановяване на движението на автомобили пред храм паметника „Ал. Невски” до ул. „Раковски” и превръщането на пространството в пешеходна зона. Премахването на паркинга около храма или в района на Народното събрание. Подмяна на настилката и инкрустиране на надписи в настилката. Трансформация трябва да претърпи и районът зад Военния клуб, както и градинката пред църквата „Света София” и ул. „Париж”.

Няколко проблема се очертаха в дискусията. „Жълтите павета са проблем, който е извън мащаба на зоната. Факт е, че към момента, няма производител, който да ги достави. Жълтите павета са невъзпроизведими към този момент. Става дума за 20 000 кв.м, от които 30% са компрометирани”, каза арх. Панталеев. Главният архитект на София заяви, че реализирането на проекта ще започне, когато има налични жълти павета.

Друг проблем е велоалеята, която липсва в частта от бул. „Цар Освободител” и ул. „Раковски” до бул. „Дондуков” и ул. „Раковски”. Единият вариант е тя да бъде мине през ул. „Париж”. „От редакцията на проекта, който е за градско възстановяване и развитие, виждаме само възстановяване, а развитие май няма. В пореден проект на Столична община системно се пропуска да се включат велосипедни алеи. Велосипедното преминаване трябва да се реши и за района на ул. „Московска” и кръговото на бул. „Васил Левски”. Не си представяме отделни алеи, а по-скоро някакви по-дискретни решения, но без компромис за осигуряване на безопасно пресичане”, каза Радостина Петрова от сдружение „Вело революция”.

Друг проблем е изграждането на виброзащита около Военния клуб. За това настояват от Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. Началникът на отдел „Военни клубове” към Агенцията Мария Москова и главният архитект Здравков ще уточнят подробностите на работна сеща между двете ведомства.

В дискусията мнение по промените изразиха и граждани на София. Според някои проектът на практика по никакъв начин не променя облика на центъра на София в района около храм паметник „Ал. Невски” и той е „голямо нищо за 17 млн. лв. Не само няма да се промени, но и ще се лоши”, каза Светлозар Алексиев, който даде пример с ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, чийто проект за ремонт е арх. Панталеев. Според други, сегашната визия на района трябва да се запази, тъй като става дума за културно място, което с малко промени ще запази този си облик, а не става дума за кафене или заведение.

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”
Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”

Кога започва ремонтът на „Сърцето на София”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    18 3 Отговор
    Гербераститите по добре да не пипат !!! Стига толкова "ремонти"
  • 2 Никога

    15 2 Отговор
    Не ремонта а кога започва краденето на пари.😂😂😂
  • 3 Поредните

    12 2 Отговор
    прескъпи стентове на горкото сърце !
  • 4 сгур

    14 1 Отговор
    недейте бе хора..... вземете парите и не пипайте нищо...... представяме си "красота и качество" на пъпа......отново.....ужас
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Next

    6 5 Отговор
    Те ремонтите не спират, защото нищо преди това не направено както трябва.
  • 7 gerbadjiq

    8 1 Отговор
    а ремонт на ремонта кога
  • 8 Комуниста

    8 4 Отговор
    И жълтите павета скапаха демократите след 1990 г БКП ги пазеше 45 години от автомобили и си седяха хубави гланцирани и лъскави седесарите пуснаха след 1990 г трафика защото беше голям проблем да минават по бул. Дондуков и да правят един завой по бул. Васил Левски за да излязат на Орлов Мост!

    Коментиран от #13

  • 9 ха ха

    5 0 Отговор
    Загадката е, кога ще свърши. При шестото или седмото правителство на Борисов?

    Коментиран от #12

  • 10 Мария

    7 0 Отговор
    Оставете нещстната София на мира другари от селсъвета.Взехте достатъчно пари и затова вървете със здраве по родните си места да си ги харчите.Оставете София на малкото истински софиянци.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Там трябва да остане пешеходна зона, да се изгради подлез и всичко да минава отдолу. Паветата първо ги съсипаха на 2 етапа. 1-во като взривиха мавзолея, земните пластове се разместиха зверски и 2-ро фактора с трафика съвсем сцепи нещата.
  • 14 Габриел

    2 1 Отговор
    На всеки 5 години си правя ремонт на жилището.
    Критиците, не правите ли....

    Нормално е да се правят ремонти, подобрения и промени и в градската среда.
    В целият свят е така.
    А недоволни селяни ще има винаги.
    На крива ракета и космоса и пречи.
  • 15 Мнение

    0 0 Отговор
    Там е сравнително добре не е за ремонт има много по големи катакомби за оправяне.