Last news in Fakti

19 Август, 2020 22:45 5 789 12

По-строг контрол за всички в строителството

  • строителство-
  • контрол-
  • зут-
  • промени-
  • закон

Промените са урегулирани в Закона за устройство на територията

По-строг контрол за всички в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител. Заложено е също при влезли в сила две наказателни постановления в рамките на три години да бъде прекратявано удостоверението за упражняване на строителен надзор. Това са част от предвижданите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети от Министерския съвет. С тях се цели по-ефективен контрол върху консултантите и другите участници в строителния процес.

Дава се възможност Дирекцията за национален строителен контрол да извършва служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж, както и да проверява дейностите, извършвани от надзорните фирми.

Консултантът вече няма да може да сключва договор за строителен надзор, както и за оценяване на съответствието на проекта за строежи, за които той или наетите от него физически лица са строители и/или доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон, предвиждат още промените.

Със законопроекта се завишават и изискванията към лицата, които кандидатстват за получаване на удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор. Управителят на юридическото лице, кандидатстващо за издаване на удостоверение, трябва да е техническо правоспособно лице, а членовете на органите на юридическото лице или едноличния търговец, както и наетите от тях лица трябва да са специалисти със завършено виеше образование с образователно-квалификационна степен "магистър", да притежават техническа правоспособност по чл. 229, да имат най-малко 5 години стаж по специалността и да не са допуснали и/или извършили повече от две нарушения по закона и нормативните актове по прилагането му през последните три години.

С цел ясно определяне на задълженията на консултанта, който упражнява строителен надзор по време на изпълнението на строежа, се регламентират неговите функции при завършването на строително-монтажните работи и изготвянето на окончателния доклад до възложителя, като включително нормативно се определя съдържанието на окончателния доклад.

Разширява се кръгът на участниците в строителството, носещи административно- наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и обособяване на отделен състав за налагане на имуществени санкции на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на глоби на физическите лица, с цел повишаване ефективността на упражняваната дейност и санкционните правомощия.

Предвиждат се и нови административно-наказателни състави за проектанти и лица, упражняващи технически контрол по част „Конструктивна“, неизпълнили законовите си задължения, както и налагането на глоба на правоспособни физически лица, чрез които се осъществяват дейностите по оценяване съответствието на проектите и/или строителен надзор на строежите за други нарушения на ЗУТ и актовете по неговото прилагане.

Консултантите ще имат възможност да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания в срок до една година от влизането в сила на настоящия законопроект.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    21 0 Отговор
    То строителството блокира, вие за контрол се сетихте. Всичко вече е опустошено, и както е прието, ГЕРБави виновни НЯМА.
  • 2 проКУРора

    13 0 Отговор
    Какво стана със "Златен век" в "Лозенец".....ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА. :-(
  • 3 Як Копелдак

    23 0 Отговор
    С една дума, вдигат се цените на разрешителните за строителство
  • 4 TOY

    18 0 Отговор
    Чачева Цецка минала покрай едн ров и си казАла,тук ще си купя мезонет .И скочила в изкопа с 300 € на квадратен метър застроена площ без обзавеждане и мазилка.И се оказАла комшийка на Цветанов,който си поръчал асансьор с тъчскрийн на двете копчета.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Ганьо

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "TOY":

    Абе и аз минах покрай тая дупка, ама €300 за кв.метър ми се сториха много, затова попитах инвеститора за отстъпка.Той ме попита как се казвам, казах му Ганьо, а той отговори, че ако съм с име Цветан Цветанов, дава отстъпки.За име като Ганьо,цената е €3000 на метър.Тръгнах си, и започнах да търся някой с ЧЕКМЕДЖЕ....засега без успех.
  • 6 Народа го е казал

    16 0 Отговор
    След дъжд, качулка !
    Всичко това се знаеше ясно и се направи в угода на "предприемачите"!
    Сега се "сетиха" за промени ? Ай не ни обиждайте интелигентността, моля !
  • 7 2ГодиниЧакане

    12 0 Отговор
    Повече от 2 години ме мотаха с проектите за пристройка към къща в София. Представям си сега като "затегнат" положението - сигурно ще стане 5 години чакане без адрекватна аргументация защо.
  • 8 Баш Батка

    8 0 Отговор
    Главният архитект на София е видимо силно корумпиран. При него корупцията е видима и няма как да избяга от затвора!
  • 9 Анонимен

    3 0 Отговор
    Имаш близък в общини без проблем, на четири очи и нещата са уредени.
  • 10 Анонимен

    2 0 Отговор
    Вие на барикадите, а ре отзад дпс герб бсп си узаконяват, кой кво желае на ниски цени. Да са живи и здрави. Всеки си башка луд.
  • 11 Анонимен

    0 1 Отговор
    Кой става и ляга честно от 44-та днес е болен умствено и психически клошар.
  • 12 Марио Ангелов

    3 0 Отговор
    Още рушвети.