Last news in Fakti

7 Септември, 2020 15:00 5 399 12

Осъдиха строител да върне 80 000 лева

  • улица-
  • ремонт-
  • гърмен-
  • бизнесмен-
  • венцислав анзов

Причината е, че не е довършил ремонт

Осъдиха строител да върне 80 000 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Хаджидимовският бизнесмен Венцислав Анзов трябва да върне на община Гърмен 75 497.76 лв., неправомерно получени миналата година по обществена поръчка за ремонт на улици в общината, още 3 263.24 лв. за съдебни такси, 425.10 лв. за вещо лице и 3572.88 лв. за адвокатски хонорар – това постанови благоевградският окръжен съдия Атанас Иванов по делото, заведено от общината срещу редовния победител години наред в обществените поръчки на Гърмен и Хаджидимово.

Договорът, по който Анзов дължи парите, е от 17.07.2019 г. и е на обща стойност 389 940 лв. с ДДС, пише struma.bg. Сред особеностите му, довели до съдебното решение, е липсата на работен инвестиционен проект към него, който Анзов трябвало да представи до 02.08.2019 г. Въпреки че пропуснал да го направи, хаджидимовският строител чинно прибрал авансовото плащане в размер на 75 497,76 лв. Парите били осигурени от републиканския бюджет по постановление на МС от 2018 г. и според условието община Гърмен е трябвало да ги усвои до 20.12.2019 г., което всъщност обяснява и авансовия превод. За да може да се вмести изпълнителят в този срок и да не бъдат загубени парите, община Гърмен сключила с фирмата на Анзов нереално кратък срок за ремонтните дейности от 90 дни, които изтекли на 30 септември. След като прибрал аванса, той започнал ремонта, но така и не го довършил.

След като открива липсата на работен проект и неремонтираните улици, на 2 декември 2019 г. новата управа на общината в лицето на кмета Феим Иса праща до Анзов уведомление, че разваля сключения с него от бившата кметица Минка Капитанова договор за ремонта на улиците. Иса праща и покана до строителя за заплащане на дължимите неустойки и връщане на авансите по договора. Вместо да върне парите, Анзов връща отговор, че спрял ремонта, тъй като имал „договорка” с предишния кмет Капитанова да не се работи по обектите до приключването на местните избори.

Като „доказателство” Анзов посочил и споразумение към договора си с общината от 22.07.2019 г., което обаче не е подписано от Минка Капитанова, а печатът върху него се оказал абсолютно непознат на Общинската администрация, тъй като в Гърмен никога не е имало такъв.

Въпросното споразумение всъщност се появява на бял свят едва в хода на делото. Според юристи то е основание за повдигане от страна на прокуратурата на друго обвинение срещу Анзов – за изготвяне на документ с невярно съдържание, още повече, че то липсва в регистъра на Агенцията за обществените поръчки, където задължително би трябвало да е публикувано, ако действително е било изготвено през юли.

Пред съда Анзов обяснил, че бил спрял ремонта, защото община Гърмен първо трябвало да подмени водопровода, намиращ се под същите улични отсечки. Община Гърмен обаче обявила процедура за текущ ремонт на ВиК мрежата едва на 22.07.2019 г. и затова на тази дата той се договорил с Капитанова сроковете за ремонт да спрат да текат, считано от датата на подписване на допълнителното споразумение.

Според съдебния състав обаче основният мотив за съдебното решение е, че в договора от 1 юли 2019 г. е фиксиран срок за изпълнение на поръчката 90 дни, като първите 15 са за изготвяне на работния инвестиционен проект, в крайна сметка проект няма, а улиците така и не са ремонтирани до 30 септември, поради което Анзов дължи неустойка за неизпълнение на договора.

Това е втората бизнес неудача за Венцислав Анзов през последната година – наскоро той бе уличен в кражба на минерална вода за общинската минерална баня с хотел в Огняново. Там проверяващи откриха, че фирмата му монтирала помпа преди централния водомер и след като заработела, хотелите и къщите, ползващи сондажа, оставали без минерална вода. Скандалът доведе и до друго разкритие от страна на Басейнова дирекция – че община Гърмен въобще няма разрешително за водовземане на минерална вода, въпреки че от началото на миналата година я ползва за банята и общинския хотел.

За последните няколко години В. Анзов, който е от хаджидимовското с. Абланица, е получил обществени поръчки за над 20 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сойка Присмехулка

    24 2 Отговор
    По тази логика строителите и поддържащите пътища и магистрали трябва да върнат сума ти пари.

    Коментиран от #6

  • 2 разсмя ме

    16 2 Отговор
    Наиграл се е този селски бек.
    Трябва да стане клиент на каскета, но пък ако човекът се е отчитал за чекмеджето ще се размине с обществено порицание :)
  • 3 Ти да видиш

    3 4 Отговор
    Я , тоя май не бил нито гербер, нито бившата кметица била от герб????? Ами сега? Какво стана с опорките?!?!?
  • 4 Ехххх

    3 3 Отговор
    Като гледам, и тоя репресиран заради протести нали?
  • 5 Четете бе СЕРСЕМИ

    11 0 Отговор
    В. Анзов, който е от хаджидимовското с. Абланица, е получил обществени поръчки за над 20 млн. лв.
  • 6 TBC

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сойка Присмехулка":

    Те отдавна са пресметливо фалирали, а собствениците им си имат нови фирми и живота продължава. Българския данакоплатец плаща , щото е ларж ...
  • 7 СТРОЙТЕЛЯ

    8 2 Отговор
    Ама аз,париге ги занесах на ония с чехмеджето,от него ги искайте..

    Коментиран от #8

  • 8 Не вървиш

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "СТРОЙТЕЛЯ":

    Ни строителя, нито кметицата, при която е действал, нямат нищо общо с герб!
  • 9 Сега

    1 0 Отговор
    Ще се включи в протестите.

    Коментиран от #10

  • 10 :-))))

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сега":

    Да, бе, с 20 милки ега ли не се включи. Ще се включи той , към Карибите. И с 3 мулатки на плажа ще вдига наздравици за балъците тука.
  • 11 kkk

    2 0 Отговор
    ако кметица е жена кмет, кметка какво е?
    кметче ще да е дете кмет...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.