Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 09:14 6 390 4

Имотите на новия Висш съдебен съвет

  • имот-
  • жилище-
  • къща-
  • съд

Новите кадровици започват мандата си с ниви, апартаменти и надежда за промяна. Въпросът е как ще го завършат. Има една популярна теория, според която във властта трябва да влизат само успели и богати хора, за да не се опитват да трупат лична полза от постовете си, казано просто - да не крадат. Ако това е истина, то сегашните кадровици не би трябвало да се блазнят и да са податливи на натиск в името на материални облаги, защото се справят добре откъм имуществено състояние. Дали ще е така обаче, само времето ще покаже, се посочва в коментар на в-к "Сега".

Още на първото си заседание ВСС гласува за свой представляващ Соня Найденова. Дамата бе избрана от парламентарната квота с подкрепата на ГЕРБ. Сред задълженията й е да замества на заседания правосъдния министър. Има чисто административни функции, като например подписване на различни договори. Според декларацията за имущественото й състояние Найденова има два апартамента в столицата и 1/2 от апартамент в Асеновград.

Освен това "лицето" на ВСС притежава

по 1/2 от две ниви по 9 дка и толкова от нива 5 дка, отново в Асеновград. Найденова е декларирала, че земите и апартаментът в Асеновград са наследство. Те са придобити през миналата година. Едното й жилище в столицата пък е закупено през 1999 г. Апартаментът с площ 71.49 кв. м е на цена 41 400 неденоминирани лева. Второто й жилище е закупено през 2005 г. срещу 97 791 лв. И двата апартамента са купени с ипотека. Найденова е работила като съдия е Софийския районен, както и в градския съд.

Имуществото й обаче е направо скромно пред това на бившия инспектор и сегашен член на ВСС Васил Петров, също от парламентарната квота, но номинация на ДПС. Освен с миналото си на адвокат той стана известен и като тъст на съпартиеца и крупен медиен собственик Делян Пеевски. От декларацията на доскорошния инспектор става ясно, че преди 10 години си е купил апартамент на груб строеж в София. Броил е за него 15 хил. лв., които идват от адвокатски хонорари. Миналата година пък се е сдобил с гараж в столицата срещу 11 910 лв., които идват от заплати. Още през 1989 г. си е купил апартамент в Благоевград срещу скромните 13 849 лв., като е взел 10 хил. лв. заем и 3849 лв. от родителите си. Отделно от това е записано, че от 2005 г. дъщеря му Зара е собственик на апартамент в Банско на груб строеж, купен срещу 12 хил. лв. Като произход на средствата е посочено, че е получила парите от родителите си. Освен тях дъщерята на Петров е похарчила и 103 659 лв. за 126 кв. м апартамент в столицата. Средствата са от участие в търговско дружество. Очевидно през 2010 г. Петров е успял да спести пари,

тъй като си е купил две ниви в Гърция

И двата парцела са в община Елефтерополи. Единият е 6.7 дка, а другият - 2 дка. За близо 7-те дка Петров е платил 11 375 лв., а по-малкото парче земя е придобил срещу 1956 лв. Като произход на средствата си е записал трудово възнаграждение. По това време Петров е инспектор към ВСС и проверява дейността на колегите си. В декларацията си бившият инспектор е записал, че притежава още 7 ниви в с. Голема Раковица, Елин Пелин, наследени през 2002 г., още 3 в с. Стоб, Кочериново, отново наследство, както и овощна градина в благоевградското село Логодаж, купена с доходи от адвокатска дейност.

Доста добре се справя и друг от парламентарна квота - Юлияна Колева. Доскорошната депутатка от ГЕРБ е декларирала, че притежава къща с двор в Сливен, втора къща в сливенското село Младово и вила в местността Табелите край града. Първият имот е придобит през 1996 г. срещу 53 700 лв. Къщата в село Младово пък е дарение на Колева. Вилата си бившата депутатка е купила срещу 40 хил. лв. преди 10 години. За целта е теглила банков кредит и е добавила лични средства. Освен това синът й Петър Големанов има 500 кв.м в същата местност, като върху 100 от тях е построено заведение за хранене. През 2006 г. Колева си е купила и 2 дка гори срещу 500 лв. Половината от тази площ притежава и мъжът й, но за нея е броил над 4 пъти повече - 2160 лв. С гора се е сдобил и синът, отново 2 дка срещу 2160 лв. И трите покупки са направени през 2006 г. Четири години по-късно синът на Колева Петър си е купил още 3 дка гора, този път срещу далеч по-малка сума - 370 лв.

Номинацията на БСП Галина Карагьозова пък има 3 дка имот в шабленското село Езерец. За него през 2006 г. е платила 63 хил. лв., които са й наследство. Година по-късно си е декларирала придобиването на апартамент в София срещу 117 350 лв., които са взети назаем. Собственик на жилището е съпругът й. В наследство има и друг апартамент в столицата, купен от родителите й през 1979 г. срещу 12 хил. лв. Наследила е и къща с дворно място в плевенското село Радомирци. Съпругът й пък е наследил двор и паянтова къща в Копривщица.

Три апартамента в София пък е декларирал


единственият избран на първия тур от съдийската квота Камен Иванов, който доскоро бе съдия в Софийския апелативен съд. Според декларацията през 1998 г. той е купил първото си жилище с площ 45 кв.м срещу 6 млн. неденоминирани лева. През 2006 и 2010 г. заедно със съпругата си купуват още два апартамента. За 107 кв.м преди две години те са платили 123 217 лв. Четири години по-рано пък срещу 66 311 лв. са станали собственици на жилище с площ 102 кв. м. Апартаментите са купени със заеми. Това обаче не е единственият имот на магистрата. Съпругата му Теодора е собственик на двуетажна масивна жилищна сграда в Сапарева баня, купена през 1996 г. Декларирани са и още два общи имота в същия град - 585 и 472 кв.м, купени през 2004 г. За първия терен семейството е броило 6142 лв., а за втория 4956 лв. Отделно от това Теодора Иванова има и имот от 468 кв. м в Сапарева баня, придобит през 1999 г.

Соченият за най-голям опозиционер и една от най-силните кандидатури на съдийския съюз Калин Калпакчиев пък има един апартамент в София, купен срещу 166 245 лв. със заеми през миналата година. Преди шест години бившият апелативен съдия си е купил 0.6 дка лозе в Шабла срещу 2000 лв. Калпакчиев е декларирал и апартамент на съпругата си Елизабет в Русе, дарен й през 1993 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kiril

    1 0 Отговор
    живи да ги ожалиш ...
  • 2 The Bear

    1 0 Отговор
    Остава отворен въпроса къде са отишли рушветите!?
  • 3 полисмен

    1 0 Отговор
    Ах горките, много малко са лапали а какво ли имат в чужбина?
  • 4 big

    0 0 Отговор
    sadebna mafia ...imat i bankovi smetki...