Last news in Fakti

24 Декември, 2020 08:43 5 553 6

Мебелната индустрия с драстични загуби

  • мебели-
  • производство-
  • криза

Най-засегнати са компаниите, които разчитат на износ

Мебелната индустрия с драстични загуби - 1
Снимка: Shutterstock

Дърбообработващата сфера и производството на мебели претърпяха драстични загуби заради пандемията от коронавируса, а най-засегнати са тези, които са разчитали най-вече на износа. След резкият спад в мебелното производство през април тази година негативната тенденция започва да се обръща. Още през лятото покупките доближават нивата от предходни години, коментират от бранша.

Собственикът на мебелна фабрика в Пазарджик Благой Ангелов определи кризата около пандемията като поредното предизвикателство към бизнеса. "В началото беше много стресиращо, защото това, което се случи не го бяхме преживели. Аз като човек на почти половин век също не го бях преживял. Това сме го гледали само по филмите и не знаехме, какво ще се случи", казва Благой Ангелов, цитиран от БНТ.

Пандемията все пак налага оптимизация. Съкратени са близо 30 служители, други били пуснати в отпуск. За кратко фирмата се преструктурирала и в производството на предпазни маски, което подпомогнало запазването на дружеството. Затворените обекти и блокираните граници допълнително възпрепятствали основната дейност на фирмата. "Беше трудно специално за доставките от Европа, но ние все пак сме поддържали някакви буфери, с които да можем да поемаме такива празни пространства, но като цяло не сме сериозно закъсали за продукти", обяснява още Ангелов.

На база проучвания и търсене към днешна дата Ангелов не прогнозира финансова рецесия на пазара през 2021 година. "Аз лично не виждам чак такава сериозна криза да се задава. Винаги е имало кризи и ще има кризи. Като цяло на пазара не може да има хиляди и хиляди хора и търговци, производители. Като се получи едно такова сътресение и се получава нещо като естествен подбор и хората, които не са заложили сериозно на бизнеса веднага се отсяват... Винаги съм бил оптимист и затова имаме напредък. Ние виждаме нещата така, че чашата за нас винаги е наполовина пълна", казва Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    20 1 Отговор
    Ся в крайна сметка има ли драстичен спад или още лятото продажбите са се върнали на нивата от предната година?!

    Коментиран от #2

  • 2 166

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ВСЕКИ СЕ ОПИТВА ОВСЯКЪДЕ ДА ЦУЦА, ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА - ПОЛОВИНАТА ЦУЦАТ ДРУГИТЕ ПОЛОВИНА РАБОТЯТ, У НАС НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО - 95% ОТ БОГАТАШИТЕ СА ИЛИ ОТ ДЪРЖАВНИ ИЛИ ОТ ЕВРОСРЕДСТВА / НАЙ-ДОХОДНИЯТ БИЗНЕС - ИЗГОТВЯНЕТО НА КУХИ ПРОЕКТИ ЗА ПОМОЩИ ОТ ЕС, КОИТО ИЗМЕСТВАТ ИСТИНСКИТЕ ПРОЕКТИ
  • 3 Кую

    5 1 Отговор
    Нищо не губят. Само намалена печалба.
  • 4 потребител

    15 0 Отговор
    И вие като мутрите с чалготеки ходете и ревете на Бойко. Пазар. Какво да ви правим. Има купувачи - увеличават се фирмите за мебели, растат цените. Няма купувачи - закривате и търсите друга работа.
  • 5 Папи

    11 0 Отговор
    Не трупат загуби просто не трупат печалби и аз съм така от 20 години имам самосвали и работя четири пет месеца в годината нека видят и другите какво е да работиш по-малко от половин година
  • 6 Умен

    15 0 Отговор
    Как от дърводелска фирма стават фирма за производство на маски?! Да съкратиш 30 човека, които са един цех хора или една смяна най-малкото, и да не прогнозираш рецесия?! Тоя май е от пишман бизнесмените.