3 Декември, 2012 20:42 2 198 2

Саниране само за 42 блока засега

  • саниране-
  • програма-
  • кредит-
  • проект-
  • мррб
Саниране само за 42 блока засега - 1
Снимка: М. Богданова ©

 

От началото на кампанията по подаване на документи за саниране на жилищни блокове са подадени 138 заявления. От тях 42 са одобрени, а 8 отхвърлени, сочат данните на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. От одобрените сгради само две са панелки. Причините за отхвърляне на молбите са главно, че сградите са проектирани след 25 април 1999 г. Също така изискване, за да бъде одобрена дадена етажна собственост за 50% финансиране за саниране на блока е той да бъде на или над 3 етажа и обектите да са минимум шест. Най-голямата кооперация, която е кандидатствала за субсидия, е с общо 30 апартамента.

Южен централен район води класацията по подали молби – 35 броя. На второ място, с 34 подадени молби е София. Най-малък е интересът от северозападен район – 17. Интересът във Варна и Бургас също не е голям – съответно 10 и 6 подадени молби.

„През пролетта ще бъдат готови първите обновени сгради по проекта на ОПРР. Идеята ни бе именно за първите кооперации да се използва зимата за подготовка да се направи енергийно и техническо обследване, да се направи техническия проект. Изчисленията ни показват, че 50-те милиона лв. ще стигнат за около 200 сгради”, каза Десислава Йорданова, директор "Жилищна политика" в МРРБ пред в-к „Монитор”.

Останалите 50% от сумата за саниране могат да бъдат взети като кредит с преференциална лихва от Фонда за жилищно обновяване към Корпоративна търговска банка. Документите за кандидатстване се разглеждат без такса. При одобрение и подписване на договора не се удържат комисионни за управление на заема. Парите трябва да се върнат до 10 години като има шестмесечен гратисен период за лихвата и за главницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    4 1 Отговор
    Да бе саниране ама друг път. Сигурно ще ги налепят сьс стиропор отвън ,хайде по една боя и готово.Преоблякъл се Илия а като се погледнал пак в тия.
  • 2 varna

    0 0 Отговор
    не саниране, събаряне трябва на панелните коптори, ама в бг простотиите краи нямат.