Last news in Fakti

10 Март, 2021 10:23 16 760 37

Англичанин продаде над 400 къщи в България на чужденци

  • българия-
  • велико търново-
  • британец-
  • къщи-
  • продажба-
  • чужденци

Повечето имоти са в района на Велико Търново

Англичанин продаде над 400 къщи в България на чужденци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Привлечени от красивата природа, добрия климат, очарованието на крепостта Царевец и другите културно-исторически забележителности около старата столица, чужденците се насочват към Велико Търново. Един от тях е Анди Тървър, който работи като брокер и е успял да помогне на стотици свои сънародници да се сдобият с имот в региона.

Англичанинът пристига в старата столица преди 14 години, след като продава бизнеса си във Великобритания. Установявайки се тук, основава фирма, купува няколко имота, ремонтира ги и след това ги продава, съобщава в-к „Борба“.

Това било началото на брокерската му кариера, която оценява като изключително успешна, защото осъществил над 450 сделки. Работи основно с чужденци, които също като него успели да прозрат потенциала на Велико Търново като отлично място за живот и реализация.

"Чужденците най-вече купуват имоти по селата. Когато някой си взима имот в града, то това е с цел бизнес инвестиция – да го дава под наем или за да идва от време на време до града, но постоянният адрес на чужденците е в селата“, коментира емигрантът, цитиран от в-к „Борба“. По думите му много негови сънародници се възползват от опцията за ранно пенсиониране на 50 години, идват насам, за да се порадват на спокоен живот, чист въздух, хубава храна и къщи, каквито не могат да си позволят на Острова.

Младите пък се решават на тази крачка, защото осъзнават, че след време заради Брекзит ще е далеч по-трудно да се преместят. Твърди, че за тях е важно просто да има интернет, за да могат да работят от разстояние и така да поддържат добър стандарт на живот. В областта те могат да си позволят страхотен имот, за който в родната им страна ще трябва да се трудят десетилетия.

Средната възраст на новодошлите е 44 – 55 години. Тървър смята, че старата столица и прилежащите ѝ села стават все по-предпочитано място от хора от различни националности. Пристигането им в малките населени места пък е чудесен начин за справяне с обезлюдяването.

Новите жители успяват да привлекат още чужденци и така в един момент се оказва, че в някои райони присъствието на другоземци представлява 30 процента от общото население.

"Тази година продавах имоти на германци, швейцарци и французи. Случвало се е да работя и с американци и канадци“, допълва той. Анди обаче отчита негативното влияние на пандемията и върху неговия бизнес. Обикновено реализира годишно 40 – 50 сделки, но през 2020 г. броят спаднал до 25. Прогнозира това да продължи и през настоящата година заради Брекзит.

"Пандемията попречи на много хора да се установят тук. Правилата за британците се промениха заради напускането на Европейския съюз. Сега сънародниците ми се нуждаят от виза, за да останат тук повече от 50 дни“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    67 54 Отговор
    Дава право на чужденец да купува толкова имот на родна земя? Кой продаде България на чужди интереси?

    Коментиран от #2, #9, #14, #18, #25

  • 2 Прокурор

    50 41 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Кой е разрешил такива спекулации на пазара на недвижими имоти от чужденец!?
  • 3 Територия се

    55 30 Отговор
    Завзема по този начин и чрез бизнес! Ама Тквите гледам само пълнят шкафчета и не ги интересува какво ще стане за вбъдеще! Ще дойде време, където в собствената си държава ще бъдем чужденци!
  • 4 Павел Пенев

    94 17 Отговор
    Все пак по добре че са англичани,германци и швейцарци отколкото турци или евреи.

    Коментиран от #13

  • 5 Дрън дрън

    45 10 Отговор
    Англичанките почти всички напуснаха България
    На тяхно място идват руснаци. Създават кухи фирми, които не работят. За пенсионерите се изисква 300 лева пенсия, а в Гърция се изисква 2000 евро и предварително да докажеш средства за 1 година. Правите ли разлика между нашата политика и гръцката?
  • 6 Хмм

    30 12 Отговор
    Красива природа в района с най-много сметища АХАХАХАХА
  • 7 Смях

    37 21 Отговор
    С това ли ще се хвалим , че разпродаваме на чужденци?

    Коментиран от #34

  • 8 Ооо

    48 5 Отговор
    Какъв прогрес само има държавата ни! До скоро ходихме в чужбина да гледаме пенсионери и да им бършем задниците, но вече те сами идват при нас, защото им е по-евтино!
  • 9 винкел

    67 12 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Както чужденците могат да си купят имот в България,така и българите могат да си купят имот в чужбина.Чужденците нямат право на собственост върху земята - така че не се разпродава България.
    А това че идват да си харчат парите в България е добтре за нас.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Просто питам

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "винкел":

    Как ще продава, като не го е закупил преди това?

    Коментиран от #11

  • 11 винкел

    29 5 Отговор

    До коментар #10 от "Просто питам":

    Брокерските агенции не са собственици а само посредници при сделката.Обявяваш си къщата за продажба и тои ти търси клиент в чужбина.

    Коментиран от #30

  • 12 Ванко

    41 5 Отговор
    Като недоволствате защо вие не копувате къщи в селата?

    Коментиран от #29

  • 13 Ренспорт

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Павел Пенев":

    Евала.Аз съм на същото мнение...
  • 14 УЖАС И СЪЛЗИ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Явно си" аут ,"
    много отдавна в твоя ПРАЗЕН живот!
  • 15 Гост

    15 18 Отговор

    До коментар #9 от "винкел":

    А помниш ли как косовските албанци поискаха автономия, понеже са мнозинство на територията? Какво ще стане, ако утре подобно нещо се случи и в България, защото някой си населил наша територия с чужденци?

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ако англичаните, купили имоти в България поискат автономност, предполагам, че ти няма да се дърпаш много...

    Коментиран от #20

  • 17 Четец

    16 6 Отговор
    Това е тъжната равносметка от голямата разлика в доходите на описваните чужденци и на местните, българските аборигени. И следваше да е забранена всякаква покупка на имоти, особено на земята, докато тази разлика поне не се стопи- вече май е късно.Я си направето труда да видите кои са притежателите на земи, и най-вече на най-достъпните и плодородни!?- може би ще открием шокиращи факти и ... какво ли ни чака тогава като нация?!?

    Коментиран от #21

  • 18 Интелигентен

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Той не ги купува, той е само ПОСРЕДНИК -- Брокер и печели от комисионни, а може и да се възползва от ПЪЛНОМОЩНО с което наема,--СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ - ремонтира(основен ремонт), подготвя имотът- къщата на село, и или той заедно със собственика, я продават чрез/пред нотариус.
    Отношенията си със собственика на имота, си ги урежда с нотариално заверен ДОГОВОР, в присъствието ,винаги, на АДВОКАТ, до моментът на продажбата.Купувачите имат пари и той ги "изнудва"- щото са доволни-плащат солидно защото такъв имот не могат да купят другаде с 6 месечна заплата в Англия. Евгения сме за тях. Този...ВЪРТИ ПАРИ.....
    И......печели:-- "Пари щом има-- пари при пари отиват!".
  • 19 Муко

    6 3 Отговор
    Лъжлива,подвеждаща статия!
  • 20 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Предположи пак.
  • 21 Гост

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Четец":

    Трябва продажбата на българска земя да е забранена за хора, които нямат българско гражданство.
  • 22 Безпристрастен

    25 8 Отговор
    Уважаеми Дами и Господа, в Великобритания има към 25 млн. индийци и пакистанци , в Германия към 10млн. турци и т.н. Повечето от тях са собственици на имоти!!! Кое е по добре за едно село - 1000 души население или 100 , били те англичани или французи . Хората искат да живеят спокойно и си плащат всички данъци!!! Стига с това разпродадохме България!!!

    Коментиран от #23, #24, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 No Exit

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Безпристрастен":

    Белите в Англия са 56 милиона или 86 процента, Азиатците са 4,2 милиона или 7.5 процента, черните са 1.9 милиона или 3.3 процента. Хайде посмали малко с цифричките!
  • 25 Ник 3900евр.

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Иди и си купи и ти имот в Европа бе умник. Пазарът е свободен, това че нашите крадливи управници не правят нищо за облагодетелстване на селата и цените са ниски Англичаните ли са виновни. По добре Европейци отколкото индианците.
  • 26 Коментара

    12 5 Отговор
    Като прочетеш коментарите и установиш, че близо 90% са негативни как да не заключиш, че сме завистлив и ограничен народ!
  • 27 Доволен клиент

    26 8 Отговор
    Анди Търнър е от Лийдс, женен за българка.
    Вместо да плюете, се радвайте, че има въстановени имоти и в селата още има живот. Англичани има доста в България, с техните доходи живеят спокойни старини в чисти райони.
    Когато започнете да се връщате по РОДНИТЕ МЕСТА и да инвестирате там, тогава пишете мнения.

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Русенец

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Безпристрастен":

    Германия вече не е нито германска, нито християнска. Англия и тя се тресе под напора на всевъзможни, "онеправдани" чужденци, всеки сформирал структура, която да му прокарва чуждестранните интереси и да ги натрапва на коренното население. Предпочитам спокойствие с комшия, споделящ моят бит и култура, отколкото да ми натрапват маанета и кючеци.
  • 29 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ванко":

    Защото На село няма Витошка няма и Студентски град
  • 30 готвачка

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "винкел":

    И с това се създава едно неравностойно положение - между българи и чужденци - средно статистичен българин, със средно статистични доходи се оказва изритан или изигран в собствената си страна...не че имам нещо против швейцарци и французи, или японци напр.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Банго Джинго

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Доволен клиент":

    Живеят в ЧИСТИ райони? Ще трябва да се насочим натам.
  • 33 аз съм Веска

    1 2 Отговор
    Българските граждани ТРЯБВА ДА СА НАЯСНО , ЧЕ КОТАТА НА ДЪРЖАВАТА , ИМ ГАРАНТИРА ПО - БЕЗМЕТЕЖНО БЪДЕЩЕ .
  • 34 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смях":

    Тази българска територия от векове е била постоянно обитавана от хора със сравнително висока плътност на населението. Така ще бъде и за напред. На мястото на изселилите се българи ще дойдат други хора от други държави, поради благоприятните условия за живот. По-добре е да бъдат християни православни или католици отколкото мюсюлмани, будисти и т.н..Ако не се допускат външни хора вероятността да изчезнем е много по-голяма, защото хората ще направят мястото привлекателно за нашите деца.
  • 35 Мария Христова

    0 0 Отговор
    Продавам атрактивен имот в село Малка Верея в подножието на Средна гора. На 6 км. от големият град Стара Загора. 0879649977
  • 36 Стела Начева

    0 0 Отговор
    Продавам дворно,незастроено атрактивно място на 7км. от В.Търново.
  • 37 Стела Начева

    0 0 Отговор
    Продавам дворно,незастроено атрактивно място на 7км. от В.Търново.
    Тел. 0889395937