10 Март, 2021 12:51 4 133 18

Протестираха заплашени да останат без дом, писаха на Цацаров

  • протест-
  • жилищна сграда-
  • дом-
  • кпконпи

Протестиращите обвиниха държавните институции в незаконни действия

Протестираха заплашени да останат без дом, писаха на Цацаров - 1
Снимка: БГНЕС

Граждани на столицата, защитаващи интересите на 220 семейства, застрашени да останат без дом, манифестираха протестно днес в София. Те обвиниха държавните институции в незаконни действия. Недоволните от властите граждани внесоха копия от свое отворено писмо до КПКОНПИ и ДНСК. Ето и съдържанието на писмото им:

"Ние сме хората, които в желанието си да осигурим красиво бъдеще за нас и семействата ни, неволно станахме жертви и длъжници на държавата, в която сме избрали да живеем, да се развиваме и отглеждаме децата си.

В началото на 2019 година всички ние закупихме имоти в новостроящият се комплекс NOVE HOMES. Независимо от рисковете, които крие всяка инвестиция „на зелено“, ние, убедени в непрестанния прогрес и върховенство на закона, разпоредбите и контрола от страна на държавните институции, направихме стъпка напред и инвестирахме спестявания и заеми в името на по-добра среда на живот за нас и децата ни. „НОВЕ ХОУМС“ АД представи изрядна документация, стриктен график, прозрачна политика на договаряне, ясни условия и висок стандарт на изпълнение и най-важното – влязло в сила разрешение за строеж, което би следвало да гарантира законността на един строителен обект! Над 220 домакинства взехме решението да станем част от проекта. Строителството вървеше по план, сградите растяха динамично, а с тях и плановете ни за нашия нов дом.

В средата на 2020 година инспектори от ДНСК влизат на строителния обект за „регулярна“ проверка. Съставен е Констативен акт № СО-803-1/13.07.2020г., а впоследствие със Заповед РД-08-3 от 24.07.2020г. на Началника на ДНСК арх. Несторов е спряно строителството на част от сградите. Обектът е замразен. Замразени са и нашите планове за нов дом. Проверката е извършена при груби нарушения за ЗУТ, защото в Констативен акт като актосъставители са посочени арх. Мариус Костадинов и арх. Виктор Павлов. В действителност, арх. Виктор Павлов не е проверявал на място изпълнението на строежа в деня на съставяне на акта. Това означава, че проверката на място е извършена от едно единствено лице – арх. Мариус Костадинов и отразява единствено субективната преценка на това лице. Дали двамата инспектори са превишили служебните си права или им е било наредено да спрат обекта на всяка цена можем само да гадаем. Нима ДНСК е въвела в заблуда заинтересованите страни в предходните три проверки на обекта, като не е констатирала несъответствие или ни въвежда в заблуда сега – като констатира „несъответствия“? Кое е вярното твърдение? Защо ДНСК си позволява да спре законен обект, с валидно разрешение за строеж и при условие, че в същия Констативен акт се описва, че не са открити несъответствия със строителните книжа? Защо несъответствие се констатира сега – година и половина след началото на проекта? Защо ДНСК си позволява да тълкува влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), като година по-рано не отчита нарушение в предоставените от строителя 14 броя Акт образец 3 за съответствие със същия този ПУП? Част от лицата сключили предварителни договори за покупко-продажба изискахме от ДНСК да ни предостави протоколи от предишни проверки на обекта с Искане за предоставяне на достъп до обществена информация с № СО-803-09-430/13.08.2020г. Получихме отказ с изх. № СТ-05-40/26.08.2020, който в законоустановения срок беше обжалван пред Административен съд - София, но независимо от неговото разпореждане (Решение №573/03.02.2021г. на Административен съд София) за преразглеждане на отказа, ДНСК си позволи да откаже достъп отново (изх. № ГС-05-3/23.02.2021г.), пренебрегвайки акта на съда и призива на 220 засегнати семейства, за опазването на чиито интереси именно е създадена тя.

Към този момент Заповедта е обжалвана от инвеститора през месец август 2020, като делото е обявено за решение на първа инстанция.

АРХ. НЕСТОРОВ, НАЙ-УЧТИВО ВИ ПРИЗОВАВАМЕ, СПАЗВАЙКИ ЗАКОНА, ДА ПРЕКРАТИТЕ ОБРАЗУВАНОТО АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛО ИЛИ, В СЛУЧАЙ НА УДОВОЛЕТВОРЯВАНЕ НА ЖАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА, ДА НЕ ОБЖАЛВАТЕ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ, ТЪЙ КАТО С ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО КОСТВАТЕ СЪНЯ НА 220 ДОМАКИНСТВА И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЗА ГОДИНИ НАПРЕД.

Виждайки светлина в тунела и изчислявайки колко още разходи за жилища под наем или лихви по кредити ще ни костват тези действия на ДНСК и забавянето на проекта, понасяме поредния удар от държавна институция и се превръщаме в неволни потърпевши, които се въвличат като гаранти за претенции на държавата от трети лица в едно много дълго и мъчително съдебно производство, а именно възбрана върху земята и правото на строеж на сградите в комплекса, инициирана от КПКОНПИ. Възбраната е от месец септември 2020 като целта ѝ е да обезпечи бъдещ иск, предявен към трети лица, с които нито дружеството инвеститор, нито ние – неговите клиенти – имаме свързаност. Искането на възбраната е неоснователно, а мотивите се основават на субективни предположения.

До момента сградите са построени единствено и само със средства от сключените между инвеститора и нас предварителни договори и договор за кредит с търговска банка. Оказваме се мними заложници в този казус, независимо, че възбраната е върху сградите, построени с наши средства! Защо ние се оказваме солидарно отговорни за задълженията на трети лица, които не познаваме и с които не сме сключвали договори? Защо КПКОНПИ иска да отнеме в полза на държавата нашите средства, събирани с труд и инвестирани за нас и за децата ни? Защо останалите държавни институции бездействат, когато се прави опит за отнемане на инвестиция от над 220 български семейства? Нашите планове за нов дом вече ги няма.

КПКОНПИ, ЗАЩО? Г-Н ЦАЦАРОВ, НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ДА ОСТАВИТЕ ДЕЦАТА НИ БЕЗ ДОМ? НИМА ЩЕ ОСТАВИТЕ 220 ДОМАКИНСТВА НА УЛИЦАТА С НЕПЛАТЕНИ КРЕДИТИ? НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВЪЗБРАНАТА ВСЪЩНОСТ Е ВЪРХУ НАШИТЕ ЛИЧНИ СРЕДСТВА, СЪБИРАНИ С ТРУД И ЗАЕМИ?

Г-н Цацаров, кой ще носи отговорност за причинените вреди от действията на Вашите подчинени и загубите на толкова български семейства, които неминуемо ще понесем от наложената възбрана върху поземления имот, върху който се изграждат домовете ни?
Настоящото писмо има за цел да Ви информира за казус, в който ние, обикновените хора, чрез действията на представляваните от Вас институции понасяме вреди и загуби в големи размери. Ако самата държава и същите тези нейни институции не спазват буквата на закона, то КОЙ?".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лапни шарана

    15 33 Отговор
    Другият път си купете жилища на червено и сега какво искате да ви помогнем с нашите данъци ли ?????????

    Коментиран от #5

  • 2 НИМА ЩЕ ОСТАВИТЕ 220 ДОМАКИНСТВА НА УЛ?

    16 13 Отговор
    Кратък отговор: Да

    Коментиран от #15

  • 3 1313

    16 2 Отговор
    Добре дошли в Бъллгария
  • 4 Строител.

    11 3 Отговор
    Най некачественото строителство е в София, клапаво желязо калпав бетон и калпаво изпълнение отстрана на строителните фирми по хубаво на палатка отколкото в "нова кооперация в София " че и както зачестяват земетресенията при едно 7или 8 по Рихтер всичките нови кооперации ще са по земята.
  • 5 Един от многото

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лапни шарана":

    А, Вие явно сте толкова неграмотен, че освен правописа, Ви бяга и смисълът на прочетеното! Защо не се изкажете по въпроса с беззаконието по този казус? Или е важно за Вас само да си постнете някъде глупостта?! Заради хора като Вас, в България не смее масово народът да си търси правата. Когато няма с какво да помогнете, си стойте тихо в мишата дупка!

    Коментиран от #7

  • 6 Всеки инвестира и губи стига мрънкахте

    7 8 Отговор
    99% са инвестирали там в апартамент или да го продадът или да го отдават под наем, стига глупости че оставали на улицата, смешна пропаганда за да ги съжалява народа а всичките са червиви с пари , за да си купиш там апартамент ти трябват бая кинти, на които му трябва жилище за да живее не купива на зелено и да чака 3 години да стане или да не стане😂 така че това си е вид риск и всеки си го поема , сега да си траят и да чакат🤔

    Коментиран от #14

  • 7 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един от многото":

    Не ви ли стана ясно, че държавниците си отвързаха всички pseta, за да погнат обикновените граждани за всяко възможно нещо, че да напълнят хазната от глоби и санксии? Ще ви поставят на колене. Ще ви дадат на съд. Ще ви заплашат с изземване на имоти. Естествено, ще ви дадат и "шанс" да избегнете това - кредитните фирми са на старта и само чакат сигнал. Кажете ЗДРАСТИ на доживотното кредитното робство. Дори и децата и внуците ви ще изплащат заеми.
  • 8 Много народ много нещо😂

    5 7 Отговор
    Аз виждам 20-30 лумпена, много е вероятно да им е платено от реалните собственици или строителнат фирма да ходят да правят цирк, и само да кажа че банката не дава заеми за стройтелство на зелено , трябва апартамента да е завършен, така че си правете изводите милите колко са бедни и дали ще живеят на улицата или имат по няколко апартамента и това си е просто инвестиционен риск😉

    Коментиран от #9, #10, #11, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защо?

    1 1 Отговор
    Защо модераторът веднага ми премахна коментара, а обидата, че сме лумпени сти непремахната?
  • 13 Отговор

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много народ много нещо😂":

    Запознайте се с цените на жилищата в София преди да говорите! 80 хил евро струва двустайно жилище в жк Надежда, а тук става въпрос за затворен комплекс близо до център, това първо. Второ - не знам какви представи имате за хората средна класа, но, аз се имам за част от нея, а ми се наложи да напусна една стая под наем и да се преместя при родителите ми, защото трудно се гледа дете в една стая и да изплащаш кредит едновременно. Под това положение ли имате предвид, че сме заможни, че си чакаме да ни се построи домът?
  • 14 Отговор и за вас

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всеки инвестира и губи стига мрънкахте":

    Отговорът ми е и за Вас N6!
  • 15 ТАКАЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "НИМА ЩЕ ОСТАВИТЕ 220 ДОМАКИНСТВА НА УЛ?":

    ТЕЗИ ИНСТИТУЦИ СА ГЕРБОДЖИИСКИ КАЛИНКИ.АКО ГЛОСУВАТЕ ЗА ТЯХ ДАСА ВИ ЧЕСТИТИ.
  • 16 Varna

    1 2 Отговор
    Проблема е Васил Божков ,иначе нишо лично
  • 17 гл арх

    2 0 Отговор
    Такова е навсякъде в БГ.
    А Варненските и особенно тези в ОДЕСОС са най-корумпираните възможни.
    Преди време заключиха 1 индивид от отдел незаконно в в общината, скоро очакваме и други индивиди от ОДЕСОС :))))
    Да се сетят сами :))), кои са и защо...:))))
  • 18 Русенец

    3 0 Отговор
    Това е поредното доказателство, че тази държава не може да гарантира за нищо. Всеки един документ, който е издаден уж за спокойствието на придобителя му, си е просто една скъпа хартийка.