Last news in Fakti

15 Март, 2021 14:10 4 740 4

Спасяват уникален имот

  • къща-
  • възстановяване-
  • райна княгиня

Къщата на Райна Княгиня ще бъде реставрирана

Къщата на Райна Княгиня ще бъде реставрирана и превърната в музей. Съветът за управление на специализирания общински фонд на Столична община реши да отпусне 400 000 лв. за възстановяването на дома, в който героинята от Априлското въстание е живяла през последните години от своя живот.

Това решение отговаря на ангажимента, който пое столичният кмет Йорданка Фандъкова в резултат на питане на общинския съветник от „БСП за България“ Петко Димитров – ако до края на 2020 г. дарителският фонд не събере необходимите средства, Столична община да се ангажира през 2021 г . да възстанови къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева.

Питането на най-младия общински съветник в София беше продиктувано от факта, че от февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на СОС, от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“ с прогнозна стойност 402 038.25 лв. Но до ноември 2020 г. няма никакво развитие по проекта.

„Историческата ни памет е наше упование. За да вървим напред, трябва да помним приноса на предците ни за съществуването на българската държава“, счита Петко Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ДУПНИЦА

    11 3 Отговор
    Райна Княгиня дали е платила 500лв. за паспорт на сградата?
  • 2 324

    13 2 Отговор
    И защо е това бомбастично заглавие? Нима 32 години не стигнаха къщата да бъде ремонтирана, та сега супер мяучещата ще я "спасява?
  • 3 Мохамед

    2 0 Отговор
    Няма лошо, добре е да се поддържат, в турция си поддържаме всички паметници в пъти по добре от българия българските.

    Коментиран от #4

  • 4 Усман

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мохамед":

    А бе факир в Туция много добре ама Български паспорт стискаш.