Last news in Fakti

22 Юли, 2021 12:35 7 401 6

До края на годината събарят недостроена сграда в София

  • софия-
  • манастирски ливади-
  • сграда-
  • йорданка фандъкова-
  • училище-
  • детска градина

На мястото на постройката на „XIII века България“ ще има училище

Бетон и стърчаща арматура обрасла в растителност разположена между нови жилищни сгради. Това е картината, на която се натъкват пешеходците в района на столичната улица „Казбез“ в квартал „Манастирски ливади – запад“. Сградата, която стои недовършена, трябваше да бъде централата на фондация „XIII века България“. Последната обаче я дари на общината. Веднага след това местната власт започна процедура по разчистване и обменно-устройствено проучване, което да отговори на въпроса какви са възможностите за строителство на детска градина и училище. Резултатът показа, че може да бъде изградена постройка, която да приюти 4 групи за детски градини и 21 паралелки за ученици от 1-ви до 7-ми клас.

„Теренът от 6 дка не позволява по-голямо строителство и затова използваме максимално неговите възможности, като осигуряваме физкултурен салон, открити спортни площадки за футбол, баскетбол, волейбол, писта за бягане, публично пространство на училищния двор, площадки на детската градина и паркинг“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети обекта.

Предвижда се и изграждане на стена за катерене, както и задължителната по волята на дарителя многофункционална зала „Родна стряха“. Предвидено е място за кухненски блок, столова, бюфет и медицински център, а покривът на югоизточното тяло се предвижда да бъде озеленен. Училището и детската градина ще са с отделни входове и ще функционират независимо едно от друго.

Разчистването на терена трябва да приключи до края на текущата година, а „първа копка“ на новите учебни сгради трябва да бъде направена в началото на следващата.

До края на годината събарят недостроена сграда в София

До края на годината събарят недостроена сграда в София


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 3 Отговор
    Лелее толкова добре звучи и изглежда сякаш не е от ГЕРБ, а от Бойко Рашков
  • 2 О чудо

    20 2 Отговор
    Това чудо на комунизма стои там вече 45 години. Улицата е Казбек, не Казбез.
  • 3 Кгиги

    19 7 Отговор
    Да така е но е строено по бай тошово време и цяло лято не могат да го съборят с багер даже. А ако бе строено от герб да сега пет рмонта на ремонта да бе направено
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор
    Идеята беше това да е дом-хотел с конферентна зала за българите-емигранти идващи на посещение в България... Теренът и постройката се финансираха с дарения от патриоти, българи-емигранти...Властта направи всичко възможно този център да не се осъществи.
  • 5 наблюдател

    2 1 Отговор
    Не е единственият подобен случай.
  • 6 Софянец

    0 1 Отговор
    С фенерче ше го търсите Бате,селяни прозти