Last news in Fakti

30 Октомври, 2002 00:00 739 0

Парното ще бъде пуснато възможно най-късно

  • парното-
  • абонати-
  • всички-
  • независимо-
  • “топлофикация”-
  • пусне
“Топлофикация” има интерес да пусне парното възможно най-късно, защото от продажбата на топлоенергия на битови потребители трупа загуби, казват неофициално от ръководството на предприятието. Проблемът идва оттам, че топлоенергията за гражданите е с фиксирана цена, независимо от нейната себестойност. “Топлофикация” купува горивата по пазарни цени, а не може да продава произвеждания продукт на реалната му цена. Термален мегават час за битови абонати струва около 48 лв., обаче те плащат 34.05 лв., или 37.94 лв. с ДДС в зависимост от консумацията. Положението малко се облекчи с въвеждането от април на такса мощност, която е 0.05 лв. за кубически метър отопляем обем. Според разчетите на енергийното министерство тя покрива от 15 до 17% от разходите на топлофикационните дружества за поддръжка на мрежата, а и се събира независимо дали парното е пуснато или не. Топлофикация - София” харчи около 1 млрд. куб. метра газ годишно, като заради разликата между себестойността и цената на топлоенергията задълженията към “Булгаргаз” са 119 млн. лв. Дружеството се опитва да компенсира загубите от битовите абонати чрез цената за юридическите лица, защото топлофикациите имат свободата сами да я определят и за София тя е 56 лв. без ДДС.
Затова и процедурата за предварително пускане на парното за сградите, ползвани от предприятия и фирми, е максимално облекчена, като се изисква само да са платени всички сметки и да бъде подадена писмена молба от ръководителя. За частните абонати, които имат договори за топлинно счетоводство, изискването е да бъде депозирано писмено искане от представител на управителния съвет на етажната собственост. Във всички останали сгради парното може да се пусне предварително само ако в “Топлофикация” бъде подадено писмено искане от всички собственици на имоти или абонати в сградата.
“Топлофикация - София” има готовност да пусне парното в столицата, но в близките десетина дни едва ли ще има условия за това. Независимо, че повечето столичани са недоволни от ниските температури в домовете си и се топлят на ток, газ или нафта, според нормативите отоплителният сезон не може да започне. Това ще стане, ако три последователни дни средноденонощните температури са под 12 градуса, а метеорологичната прогноза за следващата седмица не предвижда покачването им. Затоплянето на сградите е по определен ред, като първо са болниците, детските градини и училищата. Следват обществените и офис сгради и частните домове. Миналата година парното беше пуснато на 29 октомври, а сезонът продължи до средата на март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА