27 Юни, 2022 13:17 8 568 22

Историята на най-голямата стара сграда в София

  • ндк-
  • история-
  • сграда

НДК е построен за 3, вместо за 14 години

Историята на най-голямата стара сграда в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Събитието "НДК е "SoSofia" събра на едно място хора, участвали в строежа на емблематичната сграда в центъра на столицата и представители на различни субкултури, станали популярни през последните години у нас.

Завършена за 3, вместо за 14 години, сградата на НДК е еднакво внушителна и отблизо, и от птичи поглед. Конструкцията трябвало да бъде иновативна за времето си. "Градежи и проекти като НДК не са нещо, на което би трябвало да празнуваме юбилеи от години, а от векове. Дано да бъде така", заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК.

Простира се на площ от 123 000 кв. м. и разполага с 12 зали. Най-голямата - Зала 1, събира 4000 посетители. Най-малката, наричана шеговито от хората Али Баба, 40. "Дворецът е изключително вдъхновяващо място, не само със своите мащаби. Както виждате, тези огромни фоайета, с тази прекрасна и интересна разчупена геометрия, влизаш вътре и времето спира, въпреки че си на пъпа на София", заяви Иво Чифлички.

И приковава погледа не само, когато е потънал в тишина. Още повече привличат вниманието посещенията на световноизвестни личности. "Седя си в кабинета долу на минус 1 ниво и изведнъж чувам, че нещо се случва във фоайето. Излизам и пред мен виждам Джейсън Стейтъм тича с един пистолет. В друг случай слизам в столовата и се редя като нормален човек с табличката и пред мен се оказва, че се е наредил Дзукеро", заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК, цитиран от БНТ.

Замислен е като конгресен и културен център още през 70-те. "Да речем, че започва в края на 78-ма година и приключва с официалното откриване през 1981 година. Поводът, разбира се, е не само провеждането на честванията по случай 1300 години от обявяването на българската държава, но също така и отбелязването на 12-ия конгрес тук в Зала 1 НДК", разказа Виктор Топалов, създател на "Бохемска София" .

Металните елементи стигат до 40 метра и 55 тона. Вносните материали са едва 16%. В тонове конструкцията надхвърля Айфеловата кула.

А мястото, което днес е в сърцето на София, в миналото е било в покрайнините. "Намираме се на терените на старите пехотни казарми, 1-и и 6-и пехотен полк, които са се намирали точно на мястото, на което и ние. Малко по-отзад се е намирала и гарнизонната пекарна и също така една от ЖП гарите, които са обикаляли София", заяви Виктор Топалов, създател на "Бохемска София".

Всички тези и още непознати факти оживяха тази седмица на фонтан "Космос" в подлеза на НДК. "Едно по-неглижирано пространство, което обаче е в самия център в сърцето на София под централния вход на НДК. Един епицентър на града, който съчетава и от години е както сърце на културата и изкуството в града, така и на много субкултури, които са се зародили тук през годините", заяви Адрияна Михайлова, основател на "SoSofia".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    86 12 Отговор
    "Лошия " социализъм ли го построй или добрата демокрация. От 36-тата икономика в Света и 9 милиона население,втори по продължителност на живота след Япония, сега знаете къде сме и ни водят държава от Третия свят.

    Коментиран от #7, #19

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    76 6 Отговор
    За Джейсън Стейтъм не пропуснахте да пишете, а за Людмила -, без която това щеше да е като АЕЦ " Белене" , нито думичка ! Дали заради фамилията ‼️

    Коментиран от #20

  • 3 Бай Тошо

    68 7 Отговор
    Така се строеше преди 40години!
  • 4 Прав

    54 1 Отговор
    Едно време се хвалехме, че само...от нещо е внос, защото значи, че останалото си го произвел ти. Естествено всичко със собствени средства. Сега, че е произведено от незнам си кой и по кой евро проект. Какво падение.
  • 5 ЖълтопаветнитеПримати

    45 9 Отговор
    Съборете я, че нали е строена от комунисти!
  • 6 Тост

    60 0 Отговор
    еН Де Ка-то на културата.... Как успяха да я опазят от "приватизация".....
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 52 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Ти, понятие си нямаш, какво костваше на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и до какъв финансов колапс доведе, построяването на конгресния център на комунистите, носещ името на "незабравимата" людмила живкова????

    Коментиран от #8, #16, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДНСК - МАФИЯ

    16 3 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.
  • 10 Софиянец - Лозенчанин

    23 7 Отговор
    На мястото на НДК имаше мемориал от черен мрамор с имената на загинали във войните герои. Беше доста внушителен, но го РАЗРУШИХА. Явно Виктор Топалов и Адрияна Михайлова не знаят фактите и истината, затова е по добре като не знаят да за мълчат!!!

    Коментиран от #15

  • 11 Софиянец - Лозенчанин

    10 20 Отговор
    Винаги "другарите" сравнява ха своите "достижения" с предвоенната 1939 г. Голям смях беше, макар и през сълзи. Нищо не е забравено.
  • 12 песъка е ухо

    0 5 Отговор
    чух че съм известен
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец - Лозенчанин":

    Голям софиянец си и ти ама айде
  • 16 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Кажи честно хахаха я ни обясни бе г-н демократ европеецо
  • 17 Софиянец - Лозенчанин

    5 1 Отговор
    До "15"ХАХАХА
    ДА, софиянец от КОРУБАГЛАР!
    БЛАГОДАРЯ!
  • 18 Димитър

    24 0 Отговор
    Стара сграда? НДК-то да не строено през ренесанса?! Голяма част от народа живее в блокове строени преди НДК.
  • 19 Стоян

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Главния архитект на НДК си изкарваше прехраната като шофьор на такси през 1993 г.
    Това е факт... това е комунизма...честния човек ...мизерства
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 постоль

    0 0 Отговор
    Лозенчанине, военния мемориал беше в средата на терена. На мястото на сградата имаше постройки от казармите. Гарата беше "Перловец", а "пекарната" беше гарнизонна фурна.И за сведение роден съм в Първа градска болница, учил съм в 21-во училище - бившата Втора мъжка гимназия и съм израсъл в този район, а и продължавам да живея тук.
  • 22 Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сега тези пари в пъти повече се раздават на частни фирми близо до властта за разни проекти срещу които накрая няма нищо.