26 Май, 2003 00:00 798 0

Накратко - Май 2003

  • софия-
  • година-
  • съвет-
  • посредник-
  • цените-
  • факултета-
  • съобщи-
  • дружества-
  • общински-
  • според-
  • продължава-
  • електроразпределителните-
  • ковачев-
  • бензиностанции-
  • журналистика-
  • кресна-
  • радио-
  • проект-
  • страната-
  • месец-
  • обществен-
  • електроразпределителните дружества-
  • об

Започва рехабилитация на пътя София - Кулата в частта му Кресна - Долна Градешница
От днес започва рехабилитация на пътя София - Кулата в частта му Кресна - Долна Градешница. Основно ще бъде ремонтирана пътната настилка, като движението на автомобили ще се осъществява в едната лента. Главен изпълнител на обекта е фирма "Маврово", а подизпълнител фирма "Булстрой".
Подобна реконструкция на международния път не е извършвана повече от 25 години. Ремонтните операции трябва да приключат до края на годината, съобщи кметът на Кресна инж. Георги Иванов.


Министър Шулева и проф. Биолчев откриха обновената сграда на факултета по журналистика в СУ
Вицепремиерът Лидия Шулева и ректорът на СУ "Климент Охридски" проф. Боян Биолчев откриха обновената сграда на факултета по журналистика и масова комуникация, съобщи Дарик радио. Ремонтът на източното крило на факултета е извършен по проект "Красива България" като изцяло подновени са покрива и е реставрирана фасадата. Общата стойност на реконструкцията надхвърля 124 хиляди лева. За ремонта на обекта са работили 60 души, наети от Бюрата по труда по програмата за професионално обучение и насърчаване на заетостта на социалното министерство. От факултета по журналистика очакват до началото на следваща учебна година да приключат ремонтните работи на горните етажи на източното крило, в което до момента функционира само първият етаж.


Турският кандидат-купувач на БТК предложи по-висока цена за българската компания
Турският консорциум "Коч холдинг" и Turk Telecom повишиха първоначалната си оферта от 185 млн. евро за 65% от българския телекомуникационен оператор БТК, предаде Ройтерс, като се позова на източник от консорциума.
Източникът, който не уточни с колко точно е била подобрена офертата, заяви, че решението е било прието в съответствие с направеното по-рано обещание на консорциума да предостави най-добрата икономическа полза и социален принос в дългосрочните интереси на България. По-рано този месец София отмени планираната продажба на БТК за 210 млн. евро на американския частен фонд "Адвент" поради законови нередности в сключеното предварително споразумение. По думите на източника турският консорциум е силно решен да приключи сделката колкото се може по-скоро.


Добрич е на първо място в страната по брой бензиностанции
Добрич е на първо място в страната по брой бензиностанции, обяви в Добрич депутатът от "Коалиция за България" Любен Корнезов. По официални данни бензиностанциите в града са 37, като тенденцията е да станат 50. "Масовото строителство на бензиностанции в България трябва да спре и това може да стане със закон", подчерта Корнезов. Специалисти ще решават колко бензиностанции са необходими за територията на страната и за населението.


Пилотния проект за обществен посредник на София продължава до 1 януари 2004 година
Пилотния проект за обществен посредник на София продължава до влизането в сила на Закона за националната система за омбудсман на 1 януари 2004 година, предаде Инфо радио. Това решиха днес общинските съветници на София. Проектът продължава като гражданска инициатива на Центъра за социални практики до края на тази година. Антоанета Цонева, избрана за обществен посредник в края на миналия май, ще продължи да изпълнява функциите си и да се отчита пред Общински съвет до края на годината. Днес беше приет годишният отчет за дейността на институцията. Съветниците гласуваха още Центърът за социални практики и столичната община да предоставят становището за работата на омбудсмана. Според секретаря на столичната община Асен Дюлгеров за тази една година от работата на обществения посредник се е повишило доверието в общинската администрация, затова оценката е положителна.


От 1 юни в София намаляват цените на автобусните карти за ученици и студенти
Столичният общински съвет намали от 1 юни тази година цените на картите за градски транспорт за ученици и студенти, съобщи БНР. СОбС прие предложението на транспортната комисия учениците и студентите да плащат за едномесечна карта 10 лева, за тримесечна карта - 30 лева, а за шестмесечна - 60 лева.
От 1 юни се възстановяват и началните и крайните часове на движение на Столичен градски транспорт. От 5 сутринта до 23.30 часа вечерта.
Столичният общински съвет предложи на кмета Стефан Софиянски съгласувано с областния управител Росен Владимиров да внесе предложение до Министерски съвет и Министерство на финансите да издължат на общината сумите за преференциално пътуване на държавните служители.


Оператори от Европа имат интерес към българските електроразпределителни дружества
Министърът на енергетиката Милко Ковачев заяви в предаването "Портфейл" на Дарик радио, че процесът по продажбата на електроразпределителните дружества ще бъде видим, ясен и осъзнат обществено. "В стратегията се предвижда седемте електроразпределителните дружества да бъдат групирани в три пакета, а конкурсната процедура да бъде проведена едновременно за трите пакета. Работим и върху тръжните пакети, които ще са готови в края на юни", обясни той. Според него оферти от инвеститорите ще бъдат очаквани до края на септември. Милко Ковачев коментира, че досега е направено неформално маркетингово проучване, а предстои и едно официално проучване, както и представяне на сделката пред заинтересованите страни.
Според него към електроразпределителните дружества има интерес от всички сериозни оператори в Европа. "В момента провеждаме процедурата за избор на основен мажоритарен собственик и имаме следващи идеи за реализацията на остатъчния държавен дял от дружествата", уточни министър Ковачев.


Цените на имотите във Великобритания падат
Цените на имотите във Великобритания през май отбелязаха спад за втори пореден месец, съобщи Reuters. Този месец цените са паднали с 0,1 процента, както през април, в сравнение с повишението от 2,6 процента през същия период предходната година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА