Last news in Fakti

18 Юни, 2003 00:00 514 0

Накратко

  • съдебните-
  • такси-
  • фалшиви-
  • моста-
  • европейската-
  • тръжната-
  • проект-
  • съдебните такси-
  • милиона фалшиви евро

В края на годината ще има търг за строителството на втори мост Видин-Калафат
Три варианта на проект на новия мост при Видин-Калафат бяха обсъдени в Министерството на транспорта и съобщенията, съобщипа от МТС. Вариантите, които са близки по стойност и различни като техническо решение и материал за изпълнение, бяха одобрени от финансовите донори по проекта - Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и немската Кредитна институция за възстановяване, както и от румънските партньори., Бяха фиксирани и следващите етапи от изпълнението на проекта - тръжната стратегия за договора за проектиране и строителство на моста и на прилежащата инфраструктура на българска територия. Беше решено да се изиска офериране от кандидатите по договора за пълен инженеринг върху трите варианта на концептуален проект на моста, предложени от Международния консултант по инженеринг и управление. По този начин се цели повишаване на конкуренцията между различните фирми и постигане на най-добро техническо и естетическо изпълнение на бъдещия мост. Кандидатите имат възможност да разработят и собствен вариант за концептуален проект, като спазят предварително предвидените в техническото Задание параметри. Преобладаващото мнение за вида на тръжната процедура по време на срещата беше в подкрепа на ограничен международен търг с предквалификация. Тази стратегия предстои да бъде одобрена от Европейската комисия. Очаква се тръжната процедура за строителство на моста да стартира през есента на 2003 г. и да завърши в началото на лятото на 2004 г.


Утре в МС ще бъде разгледано предложението за увеличение на съдебните такси
Инфлационните процеси и осигуряването на допълнителни средства за съдебната система са причините за увеличаване на съдебните такси.picture:3,20030618_72.jpg, Предложението е направено от Министерството на правосъдието по искане на ВСС и утре ще бъде разгледано в МС, съобщи БНТ. За сега няма увеличение на потока от хора в съдебната администрация. Свидетелство за съдимост, което до сега струваше 2 лв. след промяната на таксите ще струва 10. Молбата за развод от 10 ще стане 100 лв. Съдебните такси не са били променяни от 1998 година насам, но според гражданите те ще станат прекалено високи. Според министъра на правосъдието Антон Станков увеличението на съдебните такси е традиционна политика и няма да доведе до ограничаване достъпа до правосъдие на по-бедните граждани.


3 милиона фалшиви евро са заловени у нас от въвеждането на общата европейска валута
3 милиона фалшиви евро са заловени у нас от въвеждането на общата европейска валута.picture:3,20030618_73.jpg, Това съобщи заместник-директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност полковник Венелин Великов след направеното от посланика на Франция Жан-Лу Кюн-Делфорж дарение на софтуер за разпознаване на фалшиви банкноти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА