Last news in Fakti

19 Юли, 2013 16:29 2 532 0

Небостъргачите са отново на мода

  • небостъргач-
  • инвестиции-
  • тенденция

Над 600 небостъргача, чиято височина надвишава 200 метра (около 60 етажа), към момента са или на етап строителство, или на етап проект по целия свят. Това ще позволи през следващите 10 години двойно да се увеличи броят на високите сгради в световен мащаб, което е белег, че световната икономика бавно се възстановява, обясняват анализатори.

Leadenhall ще е втората по височина сграда в Лондонското Сити. Строителството на 48-етажната сграда ще бъде завършено през 2014 г. Тя ще привлича погледите на местното население и туристи не само с големината си, но и със странния цвят на фасадата, който според някой, прилича на тенекия от сирене.

Един от грандиозните проекти е кулата Kingdom Tower. Тя ще се намира в Джида (Саудитска Арабия), а височината й е се предвижда да бъде 1000 метра. Очаква се да отвори врати през 2020 г.

Когато става дума за небостъргачи няма как да не се спомене Дубай. През 2012 г. там бяха пуснати в експлоатация три от четирите най-високи сгради появили се на планетата през изминалата година. Сред тях беше 413-метровата Princess Tower (най-високата жилищна сграда в света). През 2016 г. там се очаква да бъде готов небостъргачът Damac Residenze, чиято височина ще е 335 метра.

Не само в Близкият Изток се строят ударно високи сгради. Китай не отстъпва по темп на реализиране на подобни проекти. Четирите от най-високи постройки в света са в етап на строеж. Сред тях е 660-метровия Ping An Finance Center в град Шънчжън.

Ню Йорк също успява да се нареди сред градовете, в които се строят м сгради в света. Единият от проектите е One World Trade Center, чиято височина е 541 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА