Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 20:37 122 017 35

Важна новина за собствениците на жилища

  • енергийна ефективност-
  • сгради-
  • наредба

Очаква се Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите да бъде обнародвана в Държавен вестник тази седмица

Важна новина за собствениците на жилища - 1

Очаква се Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите да бъде обнародвана в Държавен вестник тази седмица, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков. В нея са транспонирани най-новите изменения на европейската директива за енергийните характеристики. Промените трябва да влязат в сила веднага след обнародването на документа. „Ще направим всичко възможно сътресенията от промяната в нормативната уредба да бъдат минимални“, каза министърът и увери присъстващите в пълното съдействие от страна на МРРБ.

Промените в нормативната уредба за енергийна ефективност и инвестициите за енергийна ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост обсъдиха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, заместник-министрите Десислава Георгиева и Поля Занева – Димитрова, представители на министерството и на камарите на енергийните одитори, на инженерите в инвестиционното проектиране, на архитектите, на строителите и на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Ще бъдат проведени обучения по отношение на новите изисквания с цел подготовката на заинтересованите страни като напр. проектанти, консултанти, одитори. Валентина Узунова – председател на Камарата на енергийните одитори поздрави министерството за работата му по нормативните актове в областта на енергийната ефективност и посочи, че България продължава да е от водещите държави в приложението на европейските нормативни документи за енергийни характеристики на сградите и в нормативната база за енергийна ефективност като цяло.

Дискутирани бяха също референтните стойности в Насоките за кандидатстване за предоставяне на средства по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“. Заместник-председателят на КСБ Николай Николов посочи, че при запазване на сегашните референтни стойности може да се намали обхвата от дейности. Министър Шишков и зам.-министър Георгиева обърнаха внимание, че в МРРБ е разгледано становището на КСБ и се търсят възможности за увеличаване на някои референтни цени, като ЕК е заложила високи индикатори за получаване на средства по НПВУ. „Ще направим възможното, за да можем да си поръчаме добро строителство“, подчерта регионалният министър. Ще бъде обсъден въпросът за строително-монтажните работи по вертикалната планировка по отношение на минималния периметър около сградата, които към момента са недопустими дейности, увери той. Преработват се критериите за одобрение на блоковете. Стремежът е да се направи оценителна система, която да не дава предимство на малки или големи сгради, стана ясно още по време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    341 3 Отговор
    Некой разбра ли нещо от написаното?

    Коментиран от #2, #3, #5, #6, #9, #22

  • 2 много вероятно

    195 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    да е нещо за щастливите кокошки и веселите прасета
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    208 3 Отговор
    Пак точат зъби да "усвояват"....
  • 5 Сатана Z

    208 8 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Ше въвеждат енергиен сертификат на всички сгради срещу 2000—3000 лева парчето.Уж го бяха спрял и този закон,но държавата е пред фалит и са нужни пари на режима.Оплачете се на Румен,знаете къде живее.
  • 6 Сттттт

    143 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Разбрах - явно част от ве@ликото зану@ляване е!Който не знае какво е това нека прочете.
  • 7 Дст

    182 10 Отговор
    Явно искат да няма частна собственост в България.
    Тази работа няма да свърши добре!
    Явно чорапа и той е в играта.
  • 8 Тия льохмани

    181 3 Отговор
    просто ще раздуят "данък сгради" и "такса смет"..
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    248 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Докато го четях заспах. Сънувах, че пак искат пари, за да озаконят правото ни да живеем в собствените си жилища.
  • 10 Няма да стане

    71 10 Отговор
    Глупости не ме интересуват.Ама хич.
  • 11 Я марш

    148 0 Отговор
    В каква къща живея си лично моя работа. Ако искам палатка ще опъна и ще се топля на дърва, имам 20 декара гора.
  • 12 Анонимен

    155 3 Отговор
    Рекета продължава.
  • 13 Тачо електромера

    122 4 Отговор
    Папата: Частната собственост не е първична.
    Опитай се да не си платиш данъка за жилището и ще ти обяснят колко е твое твоето жилище.
    Римско право: който влезе в моето жилище с лоши намерения ще бъде посрещнат от моя меч.
  • 14 МВК

    137 1 Отговор
    А как ще обследват колибите на циганите или те въпреки,че имат лична карта не подлежат на ОГРАБВАНЕ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА?Стигнахме положението в което само ВОЙНА (въпреки,че е най голямата простотия),може да ликвидира тъпаците в администрацията на България!
  • 15 БгТопИдиот

    120 6 Отговор
    Стригането и дрането Продължава.

    Нал скачахте с двата пръста че немало банани.

    Коментиран от #32, #34

  • 16 хаберих

    91 1 Отговор
    Тези одитори се чудят откъде да цвуцат кинти-мнооого кинти.
  • 17 Гост

    44 12 Отговор
    А ти като си за соца ,явно за нищо не ставаш ,и само на държавата се надяваш.А как беше .....,да има за кадърни ,и некадърни ,за работливи ,и мързеливи ,за наши и ваши,което ,и сега продължава особено в държ.структури ,т.е това не е демокрация ,а комунистически капитализъм .А повечето като теб разделят кардинално нещата преди 89та ,и след ,като нещо съвсем различно ,а всъщност не е .За доста още соца продължава ,особенно в главите им (ни).Така ,че с тази уродлива форма (комунист капитализъм ,или капиталистически комунизъм )както искате го разбирайте ,нищо добро не чакайте ,освен яко дране .В Бг прехода ще свърши ,като дойде края на света,т.е .както казва Господ в онзи виц когато умрелия българин го питал кога най после ще се оправи Бг.Госод се взел да плаче ,и казал ,,Чадо няма съм жив да видя ,,

    Коментиран от #33

  • 18 И отново никой не каза

    96 3 Отговор
    Какво точно касае собствениците на сгради това изменение?За какви пари става дума(защото всичко у нас се прави не за улеснение на хората,а за пари)!

    Коментиран от #20

  • 19 Ясно е

    51 3 Отговор
    като в мъгла, риболов в мътни води.
  • 20 Гълъбе, ще хвърчи перушина!

    83 1 Отговор

    До коментар #18 от "И отново никой не каза":

    ВИЖ СЕГА, МОМЧЕ! ТОВА КОЕТО СЕГА НИ ГО НАБУТВАТ Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПАЗАРЛЪЦИТЕ НА "ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ"! А КОИ СА ТЕ - ФИРМИ И ФИРМИЧКИ НА СВОИ ХОРА, КОИТО СИ ПАРЦЕЛИРАХА ОБЛАСТИТЕ, ДЕЛНАХА СИ АВАНСОВО 1,4 МИЛИАРДА И СЕГА СЕ ПРОБВАТ ДА ТЕ УБЕДЯТ, ЧЕ ДЕН И НОЩ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ТВОЕ ДОБРО! НЕ СЛУЧАЙНО ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВСЯКАКВИ ЕКСПЕРТ - КАЛИНКИ, КОИТО НЕ СА ЗАБИЛИ И ЕДИН ПИРОН В СТЕНА ТИ ГОВОРЯТ ЗА ИЗОЛАЦИИ, ЕНЕРГИЙНИ ЕФЕКТИВНОСТИ, "ХОРИЗОНТАЛНИ И ВЕРТИКАЛНИ ПОДОБРЕНИЯ"! НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ОСВЕН ТЕЗИ 1,4 МИЛИАРДА ОТ ЕС, ГЛЕДАТ И КЪМ ПАРИТЕ "ЗА ОЦЕНКА НА СГРАДИТЕ", КОИТО СЕ ПОКРИВАХА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ! ЗАБЕЛЕЖИ И ДРУГО - СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР РЕЖЕ БАНИЦАТА! ЗАТОВА НИ СТРИЖАТ, ЗАЩОТО БЛЕЕМ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ал Тъпоне

    69 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Че как да не се разбира! Гилдията на архителтите и проектантите е свършила парите и сега под предлог, че има европейска директива ще изкарат закон, по който трябва да се извърши "паспортизация" на жилищата. Ще започне да кипи един бесмислен труд, който ще струва няколко стотин лева на всяко жилище за неговия собственик и най-накрая ще ти връчат една папка и жилището ще бъде паспортизирано. След някоя година, като свършат пак парите архитекти и проектанти, ще лобират за някоя промяна в закона и за актуализацията на паспортите на жилищата и то пак пораи европейската директива и пак ще ти съберат такса за актуализацията на паспорта. Това е общо взето. Мен така ме подпряха топлинните счетоводители, след като завъртях вече и крана на топлата вода от ТЕЦ-а и си турих бойлер. Глобиха ме защото водомерът след затворения кран бил извън валидността на метрологичната проверка и ми обясниха , че за да няма проблеми, независимо че не ползвам нищо от тях, трябвало да си купя от тях водомер с радио отчитане за 110 лева, да им платя 28 лева за монтаж и 10 лева за пломба и това всичко по европейска директива разбира се. След скандалът, който вдигнах и много сериозно количество попържни, отрязах и затапих щранга. Сега ме таксуват по 0,60 лв. на месец такса партида (от миналив месец 0,88 лв) инфлация, но се отървах от поне тази европейска директива!
  • 23 архитект

    54 2 Отговор
    Това нещо би трябвало да се отнася само за новите сгради и за тези , които ще вземат пари за обновяване и саниране.
  • 24 Справедлив

    61 1 Отговор
    Докато не спрем да вземаме пример от другите и не се мобилизираме да си създадем истинска държава на основата на равноправие, равни задължения, равно ползване и равен труд - ще си останем една анархична неуправляема територия.

    Коментиран от #25

  • 25 Ал Тъпоне

    48 2 Отговор

    До коментар #24 от "Справедлив":

    Когато спрем да разрешаваме да използват всеки привнесен от вън нормативен документ за ограбване на населението!

    Коментиран от #27

  • 26 Дончо

    65 2 Отговор
    Не спряха да мислят как да ограбват народа.
  • 27 Справедлив

    29 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ал Тъпоне":

    Необходима не е наша собствена независима армия !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    43 0 Отговор
    Когато заплати и пенсии станат европейски, тогава ще изпълняваме и всички европейски директиви ! Стига вече сме се нагаждали!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тъпо

    13 4 Отговор
    Като искам да се ядосам на някой пускам
    кирил петков.....
  • 32 Велин

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "БгТопИдиот":

    Да де, ама сега има банани!!! Това е най-важно!!! Сме къде са тия банани!?!? А досетете се!!!
  • 33 Велин

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Какъв капитализъм бе!?!? Тия, дето ни управляват си "спретнаха" мечтания комунизъм. От държавата (смятай народа) си вземат колкото им е нужно, че и много повече. По-добре и от бленуваното за комунизма!!
  • 34 Другият един

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "БгТопИдиот":

    До като има овце ще има и касапи
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.