Last news in Fakti

5 Август, 2013 17:58 3 197 1

Кой спасява ваканционния пазар на имоти

  • imot.bg-
  • къщи-
  • черноморие-
  • ваканционни имоти

В началото на бума на пазара на недвижими имоти преди около 7-8 години, интересът на британци не само към селски имоти, но и към никнещите като гъби след дъжд комплекси от затворен тип, беше доста голям. Тогава нееднократно се акцентираше върху това, че чужденците от Острова движат сегмента. След началото на кризата руснаците изместиха англичаните. През последните две-три години активно се говори, че именно те „спасяват” тази част от пазара. Дали обаче в действителност това е така. „Близо половината от сделките в тези новопостроени комплекси са от българи”, казва Иван Велков, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). Чужденците проявяват интерес към апартаментите в новоизградените ваканционни комплекси и жилища в двата най-големи морски града – Варна и Бургас. По отношение на къщи извън известните курорти картината е друга – по-голяма активност проявяват българи, а не толкова чужденци.

Българският купувач е по-активен, когато става дума за къщи, разположени в села до 10 километра навътре от морския бряг. Преобладаващата част от сделките се извършва със спестени средства, а не със заемен капитал. Това донякъде обяснява защо се търгуват имоти в ниския ценови сегмент.

В кои села се търсят най-много къщи?

Лозенец, Синеморец и Резово са трите села в област Бургас, към които решилите да купят къщи през това лято се насочват, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. Собствениците на имоти в Лозенец използват популярността на района и оферираните около 15-тина къщи са със средна цена на квадратен метър на 1000 EUR. Почти всички предложения са за нови къщи. Аналогична е ситуацията и в Синеморец, който по време на бума на пазара става атрактивен за инвеститори, особено германски.

Селата Звездица, Близнаци и Приселци са най-предпочитани за покупка на къща по северното Черноморие. Към момента в Звездица, което се намира на 10 км. от морския бряг, се продават над 50 къщи. Средната цена е около 550 EUR/кв.м. Един от най-евтините имоти е на стойност 34 000 EUR. Срещу тази сума купувачът получава стара къща с площ 60 кв.м и двор от 800 кв.м. 57 000 EUR е цената на нова постройка с площ 115 кв.м. и дворна площ от 350 кв.м. Над 130 къщи се оферират в село Близнаци при средна цена от 630 EUR/кв.м. Цените започват от 35 000 EUR, като срещу тази сума може да се купи къща от 110 кв.м. Имотът се намира на 4 км. от курортен комплекс „Камчия”.

Коренно се е изменил интересът на клиентите, желаещи да купят къща по северното Черноморие. Ако през юли тази година най-голямо е търсенето към селата Звездица и Близнаци и Приселци, то през същия месец на 2012-а купувачите са търсели най-много къщи в селата Тополи и Константиново, сочат данните на imot.bg. Приселци успява да запази третото място. В област Бургас подобна промяна не се наблюдава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Исками се да напиша нещо за нашите имоти в провинцията за продажба,но в този момент май трябва да се съсредоточим повече в предстоящата реколта с която българската земя ще ни дари!
    Уважяема МИЛЕНА БОГДАНОВА Сайт №1 е страхотен,АЗ съм фермер и след моето /ЕГО/,се отваря САЙТ № 1 и на края преди да
    се заспи WWW.THE-SWEET.DE.TC ......страхотен финал на тежкия ден.С уважение ИРАКЛИ!