4 Август, 2003 00:00 809 0

Новини

  • хиляди-
  • бъдат-
  • които-
  • топлофикация-
  • община-
  • кунева-
  • петрич-
  • седмица-
  • съобщи-
  • между-
  • софия-
  • доверие-
  • белене-
  • компания-
  • август-
  • трябва-
  • глава-
  • според-
  • радио-
  • булгаргаз-
  • председателя-
  • газифициране-
  • пункта-
  • църквата-
  • георги-
  • ремонта-
  • укрепване-
  • ремонт-
  • дарик,

Следващата седмица се очаква АП да обяви критериите по офертите за АДИС ЕООД
От Агенцията за приватизация потвърдиха, че до края на седмицата ще привърши изясняване на въпросите по индикативните оферти по приватизацията на "Адис" ЕООД - Агенция за дипломатически имоти в страната, стана ясно в предаването "12 плюс 3" на БНР. Около 40 български и чужди фирми проявиха интерес към нея. Тя притежава блокове и резиденции на площ от 116 678 кв. м. На16 юли АП издаде девет сертификата за участие в приватизацията, като кандидати остават седем фирми. В началото на следващата седмица се очаква АП да е готова с критериите, по които ще бъдат оценявани окончателните оферти.


Частен оператор на Топлофикация София ще има до края на годината
До края на годината в столицата ще има частен оператор на Топлофикация-София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси.
Навлизането на частния сектор в управлението на столичната топлофикация е един от ангажиментите по кредитните споразумения, подписани със Световната Банка и Европейската банка за възстановяване и развитие по проекта за рехабилитация на Топлофикация София.
До крайния срок на публикуваната през май т.г. обява за заявяване на интерес се отзоваха четирима кандидати. Конкурсната комисия, включваща представители на мажоритарния собственик на Топлофикация София - Столична община и на Министерствата на финансите и на енергетиката, одобри трима кандидати, отговарящи на квалификационните изисквания. Това са MVV, консорциум между RWE Industries и Leipziger Stadtwerke и Dalkia International. Всички те са лидери в топлофикационния бизнес и имат значителен опит от многобройни успешни проекти от такъв тип в страните от Централна и Източна Европа.Кандидатите трябва да представят коментарите си по проекта на конкурсна документация, изготвен от консултанта, до 15 август. До средата на септември на базата на тези коментари ще бъде изготвена окончателната конкурсна документация, която трябва да бъде одобрена от Столичния общински съвет, като принципал на Топлофикация София.
В двумесечен срок след това трябва да бъдат подадени предварителните оферти от кандидатите.


Над 226 хиляди души са подали молби за помощи за отопление
Над 226 хиляди души са подали в началото на август молби за целево подпомагане за отопление, информира БНР, цитирайки съобщение на Агенцията за социално подпомагане. Около 108 хил. са изявили желание да получат дърва, а над 117 хил. предпочитат въглища или брикети. Крайният срок за подаване на молби-декларации е 31 август.
Възрастни, самотни родители с деца и хора с увреждания са приоритетни социални групи в енергийното подпомагане според Наредбата за целеви помощи за отопление.
През миналия отоплителен сезон над 540 хил. души са получили помощ за твърдо гориво, а близо 170 хил. - за топло- и електроенергия.


Партньорската проверка на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще е през ноември, смята Меглена Кунева
Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обяви, че партньорската проверка за състоянието на 3-ти и 4-ти реактори на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще се състои през ноември. Това стана ясно в предаването на БНР "12 плюс 3". Тя представи днес пред журналисти свършеното и предстоящото в областта на евроинтеграцията. Според Меглена Кунева, ако е имало намерение проверката да се отлага до 2004 година, досега би следвало да сме получили индикация за това.По думите й случаят със задържания миналата седмица български кораб - "Добруджа" - във френски води е щял да представлява сериозен проблем за страната ни, ако глава "Транспорт" от преговорите с Европейския съюз не бе вече затворена. Кунева изрази надежда, че в крайна сметка историята с "Добруджа" няма да постави под въпрос българската добросъвестност.
Надеждата е до края на годината да затворим и глава "Правосъдие", имайки предвид политическата воля за поправки в Конституцията наесен.
Според министъра по европейските въпроси изключително важен е и въпросът с новата комисия за защита на конкуренцията. Очакването на Кунева е тя да заработи в нов състав до 20 септември. Това е важно, защото от нейната дейност и конкретните казуси, които тя решава, зависи оценката за конкурентноспособността у нас, която е пряко обвързана с преговорите по глава "Конкуренция".
Кунева подчерта и важността на Закона за далекосъобщенията.Тя посочи още, че нашата администрация, занимаваща се с европейска интеграция, е изключително недостатъчна като брой и подчерта, че подготовката на страната ни трябва да е в политиките и в дълбочина, а не просто механично търсене на синхрон.


Въздържаме се от предварителни оценки за състоянието на площадката на АЕЦ "Белене", заяви Тихомир Апостолов
Въздържаме се от предварителни оценки за годността на площадката на АЕЦ "Белене" за изграждането на нова централа. Само се запознахме, а оттук нататък от тази седмица ще започне преоценяването й и нашето становище ще бъде първото за уточняване на техническите задания за анализи на оборудване, необходими при предпроектното проучване. Това заяви в интервю за предаването "Дарик кафе" на Дарик радио Тихомир Апостолов, председател на Консултативния съвет за изграждане на АЕЦ "Белене". Днес консултативният съвет ще заседава в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси. "На днешното заседание окончателно ще приемем работната програма на съвета. Знаете че съветът е експертен, за изпълнение на поставени конкретни задачи от министър-председателя. Днес довършваме дискусиите по работната програма и имаме желанието да я приемем, за да започнем нашата редовна работа", каза още Тихомир Апостолов. Той допълни, че тепърва предстоят да се направят анализите за това колко ще струва изграждането на АЕЦ "Белене".


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" обеща газифициране на Петрич
В края на изминалата седмица се проведе работна среща между изпълнителния директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов и кмета на община Петрич Вельо Илиев. Поводът бе декларация на общинските съветници от Петрич, в която те търсят отговор защо Петрич не се газифицира, след като от 1996 г. е създадено дружество "Кожухгаз". Като основна причина за недоставяне на газ Кирил Гегов е посочил липсата на договор между двете дружества "Газпром" и "Булгаргаз". След подписването на такъв между тях ще отпаднат всички пречки за отпочване на дълго забавяното газифициране на Петрич. Над 16 км газопреносни тръби са положени, готов е и планът и е подготвено трасето за газифициране на фирмите, които са изявили желание още преди две години.


Общият показател на доверие за икономиката през юли е намалял с 0,5 пункта
Общият показател на доверие за икономиката през юли е с 0,5 пункта под априлското равнище, достигайки минус 14%. Това съобщи Инфо радио, цитирайки Националния статистически институт /НСИ/. Показателят доверие на потребителите отчита намаление с два пункта, което се дължи на пониженото доверие при селското население минус 6,6 пункта. Юлската анкета на НСИ регистрира повишение на песимизма в оценките и очакванията на потребителите, в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано. Оценките на потребителите за промени във финансовото състояние на домакинствата през изминалите 12 месеца и очакванията им за следващите 12, са по-неблагоприятни, допълват от НСИ.


500 хиляди лева ще бъдат инвестирани в област Търговище за ремонт на пътища и укрепване на свлачища
Близо половин милион лева ще бъдат инвестирани в област Търговище за ремонт на пътища, укрепване на свлачища и мостове, засегнати от наводнението през есента на миналата година, съобщи БНР. В община Попово ще бъде отремонтиран пътят между селата Горица, Манастирица и Асеново за 150 хиляди лева. Там ще бъдат укрепени и основите на моста на река Черни Лом. Община Омуртаг ще получи 150 хиляди лева за укрепване на стената на язовир Царевци и почистване преливника на общинския язовир. Според директора на Гражданска защита Христо Попов в близко време е възможно постоянната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи да отпусне още 225 хиляди лева за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Омуртаг.


Свлачище застрашава църквата "Св. Георги" в Хасково
Свлачище застрашава от срутване църквата "Св. Георги" в Хасково. Местна строителна фирма извършва спасителните ремонтни работи на храма, съобщи БНТ.Най-силно засегната е северната част, която е укрепена с бетонови шайби. Средствата за ремонта са осигурени от Дирекцията по вероизповеданията - 10 000 лв. Още 15 000 лева е отпуснала Пловдивската митрополия.
"За довършване на ремонта на храма, камбанарията, покривът и другите останали неща са нужни още около 15 000 лв. Затова, обръщам се към ония, които имат възможности - нека помогнат", призова отец Кирил.
Църквата "Св. Георги" е построена през 1856 година с дарения и труд на миряните. Сега храмът е известен най-вече с иконата на Света Петка Българска, на която се приписва чудодейна лечебна сила.


Започна ремонтът на джамията и библиотеката към нея във Видин
Във Видин по програмата на общината за опазване на културното и историческото наследство вече се ремонтират джамията и библиотеката към нея, съобщи БНР. Стойността на ремонта е 50 хиляди лева, средствата са осигурени от американския посланически фонд. Очаква се ремонтът да завърши в края на август.


Президентът Георги Първанов обсъди с магистрати промените в Закона за съдебната власт
Президентът Георги Първанов проведе срещи с министъра на правосъдието Антон Станков, с главния прокурор Никола Филчев, с председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров и с председателя на Върховния административен съд Владислав Славов, съобщи Дарик радио. Те са обсъдили приетите от Народното събрание промени в Закона за съдебната власт. Предвижда се консултациите по тях да продължат. Държавният глава ще изработи своето решение в установения от Конституцията срок.


Наскоро албанската електрическа компания ще бъде обявена за приватизация
Увеличаването на цените на електроенергията за всички консуматори и бързата приватизация на албанската електрическа компания, както и по-голяма прозрачност в действията на правителството по отношение на инвестициите в енергийния сектор са изискванията, поставени от чуждестранните международни организации, подпомагащи енергийната система на Албания, които се събраха в Тирана, за да обсъдят "националната стратегия за енергийната система", предаде италианската агенция AGI. По време на срещата представителите на правителството подчертаха, че през следващите месеци електрическата компания "Кеш" ще претърпи основна реорганизация, която ще се състои в драстично намаляване на броя на служителите и разделянето й на три отделни компания - за производство, за предаване и за разпределение на електроенергия. Реорганизацията предвижда да бъдат направени инвестиции за над 1 милиард долара, както и да бъдат реструктурирани най-малките електроцентрали, които в момента не функционират. На съвещанието в Тирана присъстваха представители на Япония, Австрия, Крея, Швейцария, САЩ, Германия, Италия, на ЕС и на международни финансови институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА