Last news in Fakti

13 Август, 2013 13:46 3 936 0

Най-плътно застроените крайбрежни райони в Испания

  • испания-
  • крайбрежие-
  • застрояване

Нееднократно е ставало въпрос за инвестиционното цунами, което през последните десетилетия връхлетя испанското крайбрежие. Поредното доказателство за активната предприемаческа дейност е най-новият доклад на Грийнпис. Той показва какъв процент от първите 500 метра от морския бряг са били застроени в периода 1987-2005 г. 25% от постройките в посочената територия са се появили именно през този период. Най-активно са застроявани Валенсия, Балеарските и Канарските острови, сочат данните на международната правозащитна организация. В периода 1987-2005 г. крайбрежието на Кастельон е загубило 75% от пясъчната си ивица, а Валенсия – 71%. Най-много сгради по крайбрежието са били построени в Калпе (Аликанте), Калвия (Майорка) и Чиклана де ла Фронтера (Кадис).

Грийнпис иска да спре промените в Закона за крайбрежието, които ще дадат възможност на предприемачите да строят значително по-близо до морския бряг, отколкото в момента е позволено. Според природозащитници, строителството в непосредствена близост до морето е заплаха не само за околната среда, но и за хората, тъй като има опасност от наводнения. От Грийнпис призовават местните власти да създадат такъв модел на икономическо развитие и качествен туризъм, който да съхрани природните дадености.

Най-популярният район за придобиване на имот на испанското крайбрежие остава Аликанте, което несъмнено е основен фактор при избор на място за инвестиция от страна на предприемачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА