15 Август, 2013 13:31 4 150 1

Мобилно еко жилище за 22 400 EUR (ВИДЕО)

  • еко жилища-
  • иглу-
  • испания-
  • великобритания-
  • швеция

В испанския град Алмерия създадоха нов формат на екологично жилище – Xiglu, наподобяващо традиционното иглу. Площта му е 32 кв. м и разполага с всички удобства, които има едно традиционно жилище. „Конструкцията е лека – може да се събере с ръце и да се транспортира лесно. Пилотното иглу го изградихме в рамките на четири дни и половина, но целта ни е да съкратим срока до три дни.”, разказва един от създателите на Xiglu Хавиер Седухо.

Цената на екожилището е 22 400 EUR, или 700 EUR/кв.м. Цената може да варира в зависимост от климатичните условия в региона, в който ще се намира, както и допълнителните екстри, желани от клиента. Проектът е разработван в рамките на 24 месеца.

„Xiglu отговаря на всички технически стандартни за жилищна сграда и може да се регистрира като движимо или недвижимо имущество в зависимост от изискванията на клиентите”, обяснява един от създателите на еко апартамента.

Всеки, който иска да разгледа на живо екожилищата, може да го направи в къмпинг Los Escullosa, разположен в природен парк Кабо де Гета в Алмерия.

През последните години е все по-модерно да се разработват проекти за екожилища в различни държави. Така например, във Великобритания предприемачи създадоха енергоефективни къщи. Цените в екоселището варират от 162 400 EUR за имот с една спалня до 481 200 EUR за къща с пет спални.

Още по-грандиозен проект се опитват да реализират шведите. Амбицията им е да превърнат Гьотеборг в екологичен мегаполис. За целта ще бъде извършена мащабна реконструкция на централната градска част като ще се внедрят най-съвременните екологични технологии. Покривите на къщите ще бъдат оборудвани със слънчеви батерии и вятърни турбини, а други – превърнати в градини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светла Тодорова

    1 0 Отговор
    Много яко!