Last news in Fakti

4 Март, 2023 11:37 3 645 10

Отхвърлен е искът за реституция на бившия турски конак в Дупница

  • турски конак-
  • сграда-
  • иск-
  • реституция-
  • дупница

Искът е на основание реституция по реда на Закона за вероизповеданията за поземлен имот

Състав на Окръжен съд – Кюстендил отхвърли като неоснователен предявения от мюсюлманското изповедание иск срещу Община Дупница да придобие бившия турски конак в центъра на града. Сградата е паметник на културата и от десетилетия е артгалерия с експозиционна зала, а пред нея се организират и различни културни прояви, припомня БНР.

Искът е на основание реституция по реда на Закона за вероизповеданията за поземлен имот, състоящ се от 944 кв. м застроено и незастроено място, както и на построената в него джамийска сграда, сега с функция обект на културата.

Недоказано е твърдението на ищеца, че Софийска мюсюлманска вероизповедна община, респективно Мюсюлманското джамийско настоятелство в София, са притежавали правото на собственост върху имота. По делото липсват и доказателства за одържавяване, отчуждаване, конфискуване или незаконно отнемане на процесния поземлен имот, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в 2-седмичен срок.

"Не съм се съмнявал нито за миг в изхода от делото. С оглед на предоставените от нас документи и доказателства, съдът доказа своята независимост и професионализъм при вземането на решение. Джамията е паметник на културата в Дупница, остава такъв и ще бъде и в бъдеше такъв", коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

На няколко пъти дупничани организираха протести срещу искането на мюсюлманското вероизповедание за конака, имаше и жива верига, а сградата беше опасвана с националния ни флаг.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    57 5 Отговор
    Какво общо има конака с вероизповеданието. Конака е държавна структура.

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    45 3 Отговор
    днес искат конака, утре какво още?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мда

    47 3 Отговор
    Кое е лошо, тъй като мюсюлманите се отъждествяват с турската държава, вместо да си гледат религията те си мислят, че са ощре в турско.... Хубаво религия, ама да си гледат българското, турското си е в турция.
  • 5 123

    10 13 Отговор
    Защо алах е преди всички вероизповедания?!Защото всичко започва с един голям взрив.
  • 6 Изненадан

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    То било конак, а в Дупница му викат джамията. Е това е объркване. Поискали са си религиозен обект(па макар, че са правени върху църкви), а то се оказало архитектурна административна сграда.
  • 7 Студопор

    34 3 Отговор
    Аман от тия турчиля вече!! Какво ми гледат какво е било? Гледайте какво е сега!! То по тая логика - България трябва да е на три морета... Е, ама не е, нали?
    Като гледаме какво е било, вие сте ни клали. Това да ви го върнем ли?
  • 8 Павел пенев

    19 5 Отговор
    Това е явно несправедливо решение. Този конак е бил собствен на прадядото на Мустафа Карадайъ и трябва да му бъде възстановен. В противен случай той ще бъде убеден че се нарушава етническия мир защото Турция е негова родина.
  • 9 Бачо Киро

    23 4 Отговор
    Да възстановят Света София като църква и да я дадат на гърците, щом са толкова ербап ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.