Last news in Fakti

9 Септември, 2013 15:35 2 719 1

Инвеститорите се насочват към хотелите

  • imot.bg-
  • хотели-
  • пазар-
  • инвеститори
Инвеститорите се насочват към хотелите - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните две години голяма част от предприемачите са се насочили към хотелиерският сегмент, като един от най-печелившите на пазара на недвижими имоти. Последните месеци станахме свидетели на няколко сделки с подобни активи, което също потвърждава наблюденията на анализаторите.

Каква е ситуацията към момента на пазара в и около София? Обект на продажба са над 100 комплекса, като 70% от тях са в столицата, а останалите в съседни на София населени места, сочи справка в сайта imot.bg.

В столицата предлагането на семейни хотели и по-големи бази е почти изравнено. В две ценови категории могат да се обособят предложенията – до и над 1 млн. EUR. В първата група са включени предимно семейни хотели в крайни квартали като Ботунец, Овча купел, Захарна фабрика, Симеоново. Има и предложения за подобни имоти в центъра на София. Срещу 700 000 EUR може да бъде купен тризвезден хотел на бул. „Т. Александров”.

Бояна, Витоша, Лозенец и центъра са местата, където най-место могат да се намерят хотели на цена над 1 млн. EUR. Като изключим големите бази с офертни стойности между 25 и 40 млн. EUR, останалите са на цени до 3 млн. EUR. Желаещите да влязат в този бизнес срещу подобна сума могат да купят хотел с 40 стаи, ресторант, лоби бар и магазин на бул. „Прага” в центъра на София.

Повечето хотели в област София са от семеен тип. Намират се в Банкя, Елин Пелин, Драгоман, Боровец и Говедарци. Цените започват от 50 000 EUR, като срещу посочената сума може да се придобие семеен хотел на главния път за курорта „Боровец” и в близост до центъра на Самоков. Една от най-високите оферти е за хотел в самия зимен курорт. Комплексът разполага с 11 двойни стаи, два луксозни апартамента, механа с 45 места, лоби бар с 20 места и сауна. Офертната цена е 1 700 000 EUR.

Наблюденията на анализаторите

Инвестиционните сделки с недвижими имоти в България са възлезли на обща стойност 54.2 млн. EUR в периода януари-август 2013 г. Обемът им вече е с 26% над този за цялата 2012 и с 49% повече от същия период на 2012 г., показват данните на консултантската компания. През миналата година Хотелите Radisson Blu и през настоящата Hilton са най-значителните активи, чиито собственици са се сменили през 2012 и 2013 г. до момента.

"Българските купувачи са привлечени от възможността да направят изгодни сделки, като се възползват от предимства като: познаване на пазара, на основните играчи на него и  добрите си взаимотношения с банките, благодарение на което си осигуряват финансиране", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Хотелският сектор е заел най-високия дял в общия обем на пазара на инвестиционни имоти за последните 11 години. „Все пак следва да имаме предвид, че пазарът е силно ограничен, че сделките са единици и че всяка по-голяма транзакция значително променя цялостната картина. Хотелите от висок клас в София са малко, а сравнително нови, наскоро обновени и добре работещи почти няма. Те излизат на пазара изключително рядко, което обяснява силния интерес на инвеститорите“, обяснява Лашова.

Три са причините за продажба на инвестиционни имоти, според анализатори. Някои от собствениците са мотивирани от това, че не могат да постигнат достатъчно високи норми на печалба. За други съответните активи вече не са в инвестиционната им стратегия. В голяма част от случаите текущите приходи не са достатъчно за обслужването на заемите, с които са финансирани инвестициите по време на бума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    >Три са причините за продажба на инвестиционни имоти, според анализатори. Според мен причината е само една? Бай Пешо от Банско тегли кредит, строи, завършва строежа, прави откриване с поп и всички салтанати и си мисли, че всичко е свършило! Уви бай Пешо всичко тепърва започва...