Last news in Fakti

14 Март, 2023 21:21 3 680 31

До 5 години всички нови сгради задължително с фотоволтаични панели

  • фотоволтаични системи-
  • къщи-
  • сгради-
  • ес-
  • решение

Решението е на евродепутатите

До 5 години всички нови сгради задължително с фотоволтаични панели - 1
Снимка: Shutterstock

От 2028 г. всички нови сгради в ЕС трябва да бъдат оборудвани с фотоволтаични панели и да бъдат с нулеви вредни емисии. Това решиха евродепутатите в Страсбург като част от мерките за увеличаване на процента на санирани жилища, намаляване на потреблението на енергия и на вредните емисии от парникови газове.

От държавите се очаква да изготвят национални планове за саниране, уточнява БНТ. За да стане закон, предложението на Европейския парламент ще трябва да бъде подкрепено и от държавите от Евросъюза.

40 процента от потреблението на енергия в ЕС отива за отопление или охлаждане на сградите в ЕС. В същото време те отделят 36 на сто от емисиите на парникови газове. Докладчикът по темата в ЕП - ирландецът Киран Къф смята, че новите мерки ще бъдат от полза и за България. “През последната година видяхме огромната зависимост от Русия и от Путин за енергийните доставки. Бих казал на хората в България, че нашето предложение ще им помогне да се откъснат от руската енергийна зависимост за горивото, което използваме да отопляваме домовете си, а също така можем да пестим пари, ако санираме нашите жилища”, заяви Киран Къф от Зелените/ЕСА.

ЕП предлага новите обществени сгради да бъдат с нулеви емисии още от 2026 г., а новите жилища от 2028 г. Амбициозните планове предоставят добри възможности за строителния сектор, а държавите трябва да разработят схеми за финансово подпомагане на бедните. Според ЕП в европейския бюджет има средства за това. “Следващата стъпка е да кажем на хората в България колко важно е това законодателство и да им осигурим подкрепа, за да може това да се случи. ЕС е готов да предостави помощ през Плановете за възстановяване и устойчивост, през структурните фондове, през InvestEU. Вярвам, че това финансиране ще се увеличи през следващите години. Някои хора ще имат нужда от 100 процента финансиране от държавата, други ще имат нужда от заем, за да покрият част от разходите, но мисля, че когато това предложение стане закон, то ще предостави огромни възможности и за строителния сектор, ще осигури добре платени работни места за българите”, каза още Киран Къф.

Паметници, църкви и други исторически сгради могат да бъдат изключени от санирането. Държавите ще могат да освободят и обществените социални жилища от прилагането на правилата, ако преценят, че санирането ще доведе до увеличаване на наемите, което не може да бъде компенсирано с икономии от сметките за енергия.

Българските евродепутати гласуваха разнородно - 7 бяха "за" предложението, един - против, а шестима се въздържаха.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖЕКО

    49 9 Отговор
    НЯМА НЕ ИСКАМ, ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧИ АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Пич

    39 3 Отговор
    Хахаха.... Градация - тъп , по тъп , най тъп , ЕП , Урсула ( еднолично ) !!!
  • 3 отшелника

    38 4 Отговор
    НОВИ ГЛУПОСТИ НА ПОБЪРКАНИ ХОРА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хайдее

    31 3 Отговор
    поредния грабеж...
  • 6 за нулеви емисии

    31 2 Отговор
    пръцкането ще го забранят ли?!?
  • 7 ха ха

    29 3 Отговор
    Абе, какви са тези твари, които сме изпратили в това ЕП? Гласуват под строй без да мислят. След 30 години къде ще рациклираме тези вредни панели? Малоумните зелени в богатите страни ще ги изнесат в Африка, а ние?

    Коментиран от #15

  • 8 __!__

    35 2 Отговор
    Той евро парламента казваше,че е добре за нас да си спрем аеца,мариците и тецовете.Казваше ,че е добре да си заколим кравите,прасетата телетата,овцете,пилетата и да внасяме от вън,каза че е добре за нас да си унищожим производството и за по лесно да внасяме от вън,сега ни казват да си спрем топлото от дървесина и да се топлим с огледалата,а същевременно дървесината я изнасяме за същия този съюз.Тези лицемери нещастни каквото измислят и се случи ни запукват с камшика по гърбовете,а забравих да кажа,че евройския ни каза за по лесно да имигрираме от държавата си и да живеем в Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А бе брато.

    14 1 Отговор
    Финансиране ще има.Ама материали от къде?Не знаете ли,че нямате ресурси?
  • 11 ха ха

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "ЖЕКО":

    Епа, дай да я видим тази американска демокрация, че досега само азиатски феодализъм гледаме.
  • 12 Госあ

    19 0 Отговор
    Това е като ваксините за тромбози
  • 13 А бе

    17 0 Отговор
    то няма ресурс коли да се правят те тръгнали на всеки покрив да инсталират електроника/
  • 14 Религиозен невежа

    14 3 Отговор
    Напротив църкви, джамии трябва да се санират за да им е топло на вярващите. Като ще се краде поне да се краде от всякъде. Тези от ЕС са идиоти и правят идиоти и нас. Престъпници и крадци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Супер

    6 11 Отговор
    Това е добро. Вече има програма, която е съвместима със санирането и поставяне на панели, но е страшно тромава цялата процедура, а и скъпа.

    България е с умерен климат и е слънчева страна. Подобна инициатива ще има голям ефект тук.

    Проблемът е да се приеме законът, който позволява хората да ПРОДАВАТ излишния ток от соларните панели. Много къщи имат такъв и губят пари от това. Ние сме единствената страна в ЕС, която все още не е приела този закон за продажба на ток. Платил си е за панел човека, плаща си и данъците за тока - защо да не може да го продаде като има в излишък ? Защо 12 години се пазят интересите на големите компании ?

    Коментиран от #23

  • 17 Токайто

    13 2 Отговор
    Ние по нивите си ще сеем панели и ще даваме тока на либерастите родител 1 и родител 2.
  • 18 оня с магарето

    1 8 Отговор
    в израел не може нова къща без водата да се топли от слънцето... и това е вече доста години така

    Коментиран от #19

  • 19 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с магарето":

    Предполагам в Израел водата не тече по "стъклени" тръби произведени в Китай с възможно най-мръзната технология някога измислена от човек?
  • 20 Некой си

    12 0 Отговор
    Значи!
    Гражданинът Х ще изтегли заем, за да:
    1. Помогне за намаляване зависимостта от Русия.
    2. Осигури нови работни места в строителния бранш.
    Яко, а!
  • 21 Този свят

    14 0 Отговор
    изперка тотално.
  • 22 Тези джендърски

    17 2 Отговор
    бо..клуци тотално изтрещяха!! Бойкот на извратените им идеи, да почваме да чупим де има волтаичка!!

    Коментиран от #27

  • 23 Ясно е

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Супер":

    Защото някой от " нашите" лапа здраво, за да бави закона. Така 10 г размотаваха газовата връзка с Гърция в полза на руския газ. Ненапразно сме първенци в корупцията. Тя съсипа държавата и живота на обикновените хора.

    Коментиран от #28

  • 24 нема лошо

    3 5 Отговор
    Безплатно поставяне на покрива на всяка панелка на ФВ. Място има. Хем ще спестим по некой лев от ток като продаваме на пазара за ток.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    2 1 Отговор
    И ето ти краят на новото строителство. То, сега едвам вземат разрешително за фотоволтаици, и две трети от подалите заявка няма да ги огрее. Представям си кой ще получи разрешително за строеж, ако не вземе такова за соларни панели. Поне да обясните, това за всички видове нови сгради ли е или само за определен вид строителство? Засяга ли и ниското строителство или е само за над едиколко си етажа? Отнася ли се и за сглобяеми къщи или е само за монолитните? Това са изключително важни подробности, които ще преобърнат имотния пазар с краката нагоре.
  • 27 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тези джендърски":

    Щом едно нещо го налагат насила, ясно е колко е хубаво.
  • 28 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ясно е":

    Така е. 10 години ни мачкаха с руска газ по 22 лв, и не ни връзваха за гръцкия конектор за демократичен газ по 105 лв.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    5 0 Отговор
    Побъркан ЕС, тези друга работа си нямат и само измислят простотий.Още малко и ще ни забранят да п.рдим, щото и там вредни емисии.
  • 31 Уникална простотия.

    2 0 Отговор
    Думи нямам с какъв акъл някой това го е разписал .....че аз може да искам басейн на покрива да си направя от къде на къде някой ще ме задължава тези боклуци да слагам. Той ли ще ми ги подържа и ще ми ги чисти.....ПУ да и и олигофрените