Last news in Fakti

11 Ноември, 2003 00:00 1 801 0

10% единна ставка за ДОД и данък печалба

  • данък-
  • данъците-
  • доход-
  • бюджета-
  • разходи-
  • приходи-
  • бюджетът-
  • проект-
  • намаляването-
  • данъци-
  • ипи красен станчев
Всички доходи, включително и печалбата, да се облагат с 10%, предлага Институтът по пазарна икономика /ИПИ/ като алтернатива на правителствения проект за бюджета догодина. Вижданията за осигуровките пък са те да слязат до 16.7% от сегашния си размер от 42.7%. Данъчната тежест ще намалее до 25%, бюджетът се връзва, а ще се насърчат инвестициите и икономическият растеж, твърдят от ИПИ. Според правителствения проект данъчната тежест е 35-45%. За данъкоплатците намалението ще донесе значително увеличаване на доходите. Човек със средна заплата сега получава чисти 235 лв. месечно, а с предлаганите от института данъци сумата ще се увеличи до 300 лв., т. е. с една четвърт. Ако чистият му доход е 300 лв., той би взимал почти 400 лв. Като цяло освободеният доход за икономиката ще е 2.16 млрд. лв., равняващ се на една трета от разходите за индивидуално потребление в националните сметки. ИПИ предлага своята разработка като алтернатива на бюджет 2004, с който малцинство, плащащо данъци, издържа два пъти по-многобройно мнозинство. 33 млрд. лв. доход догодина ще се произведат от 2.2 млн. работещи, които са 33% от населението над 15 г. Малцинството може да е съгласно да плаща и да съхрани политическата стабилност, но не за дълго, смятат от ИПИ.

Намаляването на данъците ще означава 12.097 млрд. лв. приходи в бюджета и толкова разходи при нулев бюджетен дефицит. Правителственият проект на бюджета предвижда 14.416 млрд. приходи и 0.7% бюджетен дефицит. Намалените приходи трябва да се компенсират с намаление на излишните разходи за администрацията, която у нас е 440 хил. души, обясни Георги Ангелов от ИПИ. Бюджетът се връзва, ако харчовете са по-ниски с 15%. Те могат да бъдат за сметка на нови назначения или ако не се заемат освободените поради пенсиониране чиновнически места, с незначителни уволнения, както и с орязване на издръжката - за командировъчни, телефон, парно, ток и пр. Друг важен фактор за оптимизиране на разходите е намаляването на субсидиите за губещи дейности, на "шулевките", както се изрази директорът на ИПИ Красен Станчев, на социалните подаръци за спасяване на този или онзи електорат. Летищата, магистралите, пристанищата трябва да се поемат от частния сектор и така няма да тежат на бюджета. Много важно е да скъсаме с историческото бюджетиране на база на предходна година и кой за колкото се пребори. Бюджетът да се изгражда програмно - което означава по проекти и набелязани цели. 19 учители у нас обучават 100 ученици, а в чужбина - 14. Изводът на ИПИ е, че 25% от учителите нищо не вършат, а данъкоплатците плащат в повече 240 млн. лв.

Правителството събира повече данъци, отколкото харчи и отколкото парламентът е одобрил това показва фискалният резерв, каза директорът на ИПИ Красен Станчев. Съотношението доход към БВП е под нормалното, т. е. България ще се изравни по доходи с Европа не след 25 г., както твърди финансовият министър, а чак след 40 г. Същевременно бюджетните излишъци и фактът, че данък печалба бе намален за 24 часа, доказват, че резерви за намаляването на данъците има. За пример могат да ни послужат Русия, която въведе единна ставка от 13% и увеличи двойно събираемостта на данъците, а също Украйна и Словакия, където от месец ставката е съответно 13% и 19%.

ПРИМЕР
Предприемаческото решение зависи не само от данък печалба.За създаването на продукт за 2400 лв. с материални разходи 1200 лв. данъците са: ДДС 200 лв., осигуровки 227 лв., ДОД 86 лв., корпоративен данък 59 лв., данък върху дивидента 36 лв., или общо за държавата 608 лв. За работниците /при 700 лв. разход на труд/ 387 лв., за предприемача 205 лв.
.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА