13 Ноември, 2003 00:00 710 0

Над 10 млн. лв. ще инвестира "Ривиера" в нов хотел

  • ривиера-
  • ривиера-
  • хотел-
  • акции-
  • доста-
  • бийч-
  • които-
  • капитала-
  • година-
  • дружеството-
  • време-
  • борса-
  • курорт-
  • компанията-
  • фондовата-
  • млн лева-
  • ривиера бийч-
  • фондовата борса
Малко са дружествата от пул "Българска захар", за които може да се каже, че ще предизвикат силен интерес сред инвеститорите. Едно от тях вероятно ще бъде туристическият курорт "Ривиера" АД, който беше приватизиран от РМД, свързано с банкера Емил Кюлев. Значителните инвестиции в компанията през последните години повишиха цената на акциите му въпреки няколкократното разводняване на капитала. Само за 2002 година дружеството вложи 15.6 млн. лв. в строителството на хотел "Ривиера бийч", за което спечели трето място в класацията на Министерството на икономиката за инвеститор на 2002 г. в туризма.

Според плановете на компанията от лятото на 2004 г. ще заработи нова хотелска част, в която ще се вложат нови 10-11 млн. лева. Тя ще бъде част от "Ривиера бийч", като двете бази ще са обединени с топла връзка. Новото тяло трябва да бъде готово до 1 май 2004 г. и ще се изгражда от "Главболгарстрой", която е построила и съществуващата част на хотел "Ривиера бийч" миналата година.

Ваканционен клуб "Ривиера" включва общо пет хотела. Два от тях са петзвездни - "Ривиера бийч" и хотел "Империал", два са четиризведни - "Оазис" и "Лотос", и един е тризвезден - хотел "Нимфа". За изминалия летен сезон хотел "Империал" беше основно ремонтиран и за целта бяха инвестирани близо 1.5 млн. лв.

Компанията работи с германския туроператор "Некерман", който е собственост на английския "Томас Кук". Двата туроператора освен германски и английски туристи водят в България и други гости от Западна Европа.

Приходите на "Ривиера" за първите 9 месеца на 2003 г. (периодът обхваща силния туристически сезон) са 6.473 млн. лева. За сравнение през 2002 година продажбите са били с над половин милион лева по-малко. Печалбата на дружеството за периода е 299 хил. лв., като през 2002 г. то е приключило на загуба. Задълженията са за 9 млн. лева.

Относителният дял на държавните акции от "Ривиера", които ще се пуснат на борсата срещу компенсаторки (0.952% от капитала), е относително малък, но пък изразходваните средства ще са доста. Общият брой акции, които отговарят на този процент са 89 738 бройки.

В момента търсенето им на фондовата борса е по 2.03 лв., а последната сделка е сключена по 2.80 лева. Това отговаря на пазарна капитализация на дружеството от почти 28 млн. лева. За сравнение, собственият капитал към 30 септември 2003 г. е 24.753 млн. лева. При това в последно време борбата за акциите на "Ривиера" на пазара е доста свирепа. Въведени са общо 6 поръчки за търсене на книжа на цени между 1.96 лв. и 2.20 лв., за 800 бройки. В същото време се предлагат 188 акции по 3.64 лв. и 789 книжа по 5 лева.

При положение че собствениците на компенсаторки предложат близки до пазарните цени, на търга ще се използват по около 10 лв. номинал на бройка. Това означава, че за целия държавен пакет могат да отидат дори и 1 млн. лева. Което е доста добре на фона на останалите акции от пул "Българска захар".

Капиталът на "Ривиера" беше увеличен през 2001 г. на 9.428 милиона лева, като вноските се изплащаха до лятото на тази година. Основният акционер в "Ривиера" АД е АЕКС АД - Варна с 96.68 процента от капитала. АЕКС АД всъщност е новото име на "Ривиера - мениджмънт". Това означава, че капиталът е силно концентриран и други акционери нямат абсолютно никакви лостове за влияние върху политиката на дружеството. В същото време мажоритарният собственик може да отпише курорта от фондовата борса без особени проблеми.

Цената на 60% от капитала, които първоначално бяха приватизирани от "Ривиера - мениджмънт", беше 11 млн. долара на разсрочено плащане. От тях повечето бяха издължени в компенсаторни инструменти.

Както се вижда, от началото на 1998 г. насам стойността на туристическия курорт е доста повишена. Интересно е, че "Ривиера" притежава 7.45 процента от банката на Емил Кюлев "Росексимбанк". В края на октомври акционерите на финансовата институция взеха решение за листването й на фондовата борса. Това ще стане вероятно в началото на 2004 г. Така че тогава ще има по-голяма яснота за стойността на пакета на туристическия курорт в банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА