Last news in Fakti

27 Ноември, 2003 00:00 17 126 0

250 млн. евро са инвестирани в "Слънчев бряг" през последните три години

  • слънчев-
  • курорта-
  • според-
  • собственост-
  • бряг-
  • хотелиери-
  • бакалова-
  • георги-
  • хотел-
  • комплекса-
  • сектор-
  • анастасов-
  • ивица-
  • илиев-
  • строи-
  • министерството-
  • собственик-
  • бившия-
  • които-
  • хотелиерите-
  • плажната-
  • обаче-
  • площи-
  • дружеството-
  • хотелите-
  • хотела-
  • върху-
  • твърд
В най-големия ни курорт - Слънчев бряг, само за лято 2003 бяха вложени 60 млн. евро в изграждането на 15 нови хотела. По данни на Министерството на икономиката през последните три години са инвестирани над 250 млн. евро. В комплекса вече има близо 150 хотела като леглата са се увеличили от 28 хиляди през 2002 г. на 32 хиляди през тази година. По неофициална информация обаче броят им е 38 хиляди. Вече започна изграждането на 20 нови хотела, с което леглата ще станат 50 хил. Оживление има в западната част, която се намира зад пътя, който пресича комплекса и е далече от плажната ивица. Тук се строят жилищни селища, в които цената на имотите вече надхвърля 700 лв. на кв.м. Само на това място ще се появят още 38 хил. легла.

В Слънчев бряг почиват предимно германски, английски, скандинавски и руски туристи. Те пристигат чрез чуждите туроператори ТУИ, "Томас Кук", "Некерман", ИТС, "Болкан холидейз" и "Солвекс".

След успешния летен сезон по морето Слънчев бряг отново е строителна площадка въпреки основателните притеснения на хотелиерите, че курортът отеснява.

Всяка година строителството "изяжда" поредната порция зелени площи. На тяхно място никнат мащабни хотелски комплекси. В централната част на комплекса и покрай плажната ивица се секат дървета, за да се строи. Правят се огромни бази, прекалено близо една до друга. Слънчев бряг се пренасища и след години ще има отлив, какъвто сега се наблюдава в Палма де Майорка, Испания - там събарят хотели и възстановяват зелени площи, категорични са мнозина хотелиери.

"До този момент Слънчев бряг още не се е пренаситил с повече леглова база от допустимото, но има такава опасност в бъдеще. Зависи още колко ще се разширява и развива", смята Христо Колев, представител на европейския туроператор "Томас Кук" у нас и управител на "Елит тур". В един момент определено може да има отлив и всички го знаят, включително и хотелиерите, но всеки продължава да строи, допълни той. Според Колев плажната ивица няма да достига в един момент и тогава ще настъпи отливът. На същото мнение е и Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) .

"Търсенето определя предлагането и на тази база хотелиерите продължават със строителството, тъй като има недостиг на легла, обясни председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Разбира се, не трябва да се прекалява, защото това ще доведе до отлив". Според Иванова, ако в курорта няма зелени площи, той ще прилича на жилищен комплекс и ще отблъсне туристите. Тя е притеснена от факта, че се строи, без да се залесява и озеленява.

"Бъдещето на Слънчев бряг няма да е това, което очаквахме. Начинът, по който стана застрояването на комплекса, беше грешка", твърди Стефан Христов, изпълнителен директор на "Ясен" АД, собственик на хотелите "Ясен І" и "Ясен ІІ" в курорта. Според него многократно се е завишила плътността на застрояване, което не било позитивна тенденция. Освен това се е завишил коефициентът на интензивност, което е позволило високоетажно строителство. Появиха се хотели мастодонти и тази база не е адекватна на туристическата услуга, предлагана в Слънчев бряг, смята Христов. Той допълни, че това, което се прави, ще доведе до негативен резултат. Урбанизацията на курорта рано или късно ще доведе до голям спад на цените, защото снижава атрактивността му, каза Стефан Христов.

Най-големите апетити са за плажната ивица

(на първа линия), където все още има свободни терени. Това породи конфликт между "Слънчев бряг" АД и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Проблемът е, че пясъчната ивица е изключителна държавна собственост, отдадена е на концесия и върху тях нея може да се строят само временни обекти.

От юли в МРРБ има депозирано искане от "Слънчев бряг" АД (собственик на инфраструктурата) да се извадят от плажа около 527 хил. кв. м. Земята била отнета от капитала на дружеството, твърдят от компанията, в която мажоритарен собственик е държавата, представлявана от Министерството на икономиката. За сравнение общата площ на плажа в курорта, която е отдадена на концесия, е около 855 хил. кв. м. Ако дружеството успее да си върне претендираните две трети от плажа, не е изключено те да бъдат моментално застроени.

"Тези площи винаги са били частна държавна собственост и са влизали в капитала на компанията", заяви изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова. Тя е и общински съветник от листата на НДСВ в Бургас, а съпругът й строи три хотела в курорта.

В спорните територии влизат част от дюните, върху които е забранено всякакво строителство, но според Бакалова защитени дюни имало само около станцията на Министерския съвет и пред хотел "Фрегата" (до реката в сектор В на картата). Останалите били пясъчни и блатни образувания и затревен пясък. Чистата активна плажна площ е 336 хил. кв.м, сочат данните на "Слънчев бряг" АД.

"Тъй като плажната ивица на Слънчев бряг е непосредствено свързана с устройството и инженерната инфраструктура на комплекса, включването на допълнителните терени в актовете за изключителна държавна собственост създава предпоставки за конфликтно и неефективно ползване на плажните ресурси, обусловено от реализираните приватизационни продажби и управлението на морски плаж "Слънчев бряг". В много случаи се затруднява обслужването и функционирането на хотелите и ресторантите в близост до плажа", пише в писмото на "Слънчев бряг" АД до министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Според зам.-министър Петя Гегова до този момент няма представени документи, които да удостоверяват, че терените са на дружеството. Министерството на икономиката и Агенцията за приватизация трябва да доказват истинността на твърдението, допълни тя.

Според служители от Министерството на регионалното развитие депутати от "Новото време" са лобирали пред министър Валентин Церовски да върне спорните терени на "Слънчев бряг". Слухове твърдят, че Церовски е бил заплашван, че ще бъде сменен, ако не се съгласи, но той самият отказа да коментира темата. Сред хотелиерите се говори, че Бакалова е запазила поста си с подкрепата на депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски, който в средата на 90-те години беше председател на борда на дружеството. В тази връзка Севлиевски заяви: "Ако някой възнамерява да маха Бакалова, да го прави." Според него в Слънчев бряг имало странни концесионери и собственици: "Помиярската история на известни крадци от региона няма да мине. Надявам се, че концесионерите и собствениците ще спазват закона."

Хотелиери твърдят, че

апетитите към ивицата

идват от Румен Анастасов (известен в курорта като Козела, приближен до шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев) и Младен Михалев-Маджо (от бившата групировка СИК). Анастасов е собственик на хотел "Алба" в комплекса (виж описанието на картата). Ресторант "Лазур" и бившият ресторант "Орфей" (сега дискотека "Калигула") се управляват от съдружника на Маджо в софийската компания "Алми турс" - Любомир Александров.

Плажът в Слънчев бряг е разделен на три части и е отдаден на концесия. Южната част (главно в сектор А) се стопанисва от софийската компания "Ирида 71". Тя беше собственост на Димитър Димитров-Маймуняка. След убийството му се управлява от неговата приятелка Надя Иванова и Изабела Атанасова, зад които неофициално стои Георги Илиев. Централният плаж е даден на несебърската компания "Вени М" ЕООД, която е собственост на Венцислав Маргаритов. Северният се стопанисва от "Сънинвест" ООД, в която влизат хотелиерите от тази част на курорта.

Незаконните обекти

Пред хотелите "Бургас" и "Несебър" (в сектор В) и ресторант "Лазур" са построени незаконни басейни и търговски обекти. Констатацията е направена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) още от времето на бившия й директор Недко Младенов. Мерки обаче не са предприети. По-голямата част от постройките попадат в дюните, при които строителството е абсолютно забранено.

Басейните на хотелите "Бургас" и "Несебър" са изградени върху площи от 7 и 6 декара и плажът е стеснен наполовина. "Бургас" е собственост на компанията "Рюген" ООД, Несебър, а "Несебър" - на "Климати холидей" ООД. В двете компании участва Димитър Янков, който е общински съветник в Несебър. Хотелиери обясняват, че са чули един от собствениците да казва, че ако трябва, министри ще сменя, но ще узакони обектите.

Зам.-министър Петя Гегова вижда два варианта за незаконните басейни - да бъдат извадени от концесионните граници на плажа или да бъдат вписани в концесията като държавни. Вариант за тяхното разрушаване не съществувал. Според хотелиери Димитър Янков все още ползва подкрепата на бившия си адвокат, а сега областен управител - Иван Витанов, чиято кампания за кмет на Бургас беше активно подкрепяна от Мирослав Севлиевски. Янков отказа коментар.

В компаниите "Рюген" ООД и "Климати холидей" участие има "Наксиа" АД, София. Един от нейните управители Драгомир Неделчев е участвал и в управата на "Интко трейд", собственост на Заки Маджид, известен като един от най-големите вносители на алкохол и цигари. Неделчев е и в "Трансимпекс" АД, което се свързва с хазартния бизнесмен Васил Божков.

Удивително е, че сред собствениците и инвеститорите на най-големия ни морски курорт няма сериозни чуждестранни компании. Обяснението е, че нормалните предприемачи трудно могат да виреят в средата, която вече е създадена - хотелиери разказват как през лятото се случвало в курорта да пристигат вкупом по 30-40 човека с тъмни джипове и оръжие, някои дори стреляли в таваните, а туристите напускали комплекса с думите, че "не искат да останат повече при тази мафия".

Кой строи сега

Президентът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев е започнал изграждането на нов хотел на мястото на бившата дискотека "Айсберг" (сектор D - през последните две години работи под името Sоho). Тя е собственост на "Ви Кей Джи Груп" АД, София, в коeто акционер е Илиев. Той притежава още хотелски комплекс "Астория-Орел" (също в сектор D), купен по линия на приватизацията. "ВАИ холдинг" строи хотел и на мястото на бившия ресторант "Дюни". /
В северната част на курорта (сектор F на картата), в близост до "Виктория Палас" (на пловдивския бизнесмен Вълчо Арабаджиев, известен като Ветко), се изгражда хотелски комплекс от две части "Хелена бийч". Според предприемачи той е собственост на бившия шеф на "Тератон" Младен Мутафчийски, на бившия депутат от СДС Асен Мичковски и на Младен Михалев-Маджо.

Да се запази зелената площ пред хотел "Зорница" в централната част на курорта е настоявал собственикът на базата Димитър Василев, който починал от рак преди два месеца. Парцелът обаче е бил харесан от Румен Анастасов (приближен до шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев), който притискал Бакалова да бъде продаден на него, твърдят местни предприемачи. Бакалова отрече.

Хотелиери обясниха, че Анастасов искал парцела за строителството на нов хотел, който да обособи с неговия "Алба". По този начин обаче щяла да се затвори централната алея. Вместо това "Слънчев бряг" АД построи върху тревната площ 20-ина временни магазина и кафенета.

Показателно е как става придобиването на имоти в курорта. През август тази година беше обявен търг за продажбата на магазините с право на строеж. Анастасов си купил три, писа тогава в. "24 часа". Хотелиери се оплакаха, че мутри са стояли на входа на дружеството и не са допускали други участници. На този търг Георги Илиев чрез "Съни сенд" ЕАД купил кафене. Пловдивското "Симс" ООД купило четири магазина. Човекът на Маджо Любомир Александров също взел имот.

Георги Пехливанов се сдобил с два магазина. Той е собственик на аперитив "Дюни" чрез ЕТ "Фори - Георги Пехливанов". Собственици на магазини станали и Петко и Владимир Кисьови, собственици на хотел "Белвю". Те участвали с идеята да ги дадат на Анастасов. Местните предприемачи успели да вземат не повече от три магазина. Според Малина Бакалова обаче нямало фирма, която да е спечелила повече от два имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА