Last news in Fakti

17 Август, 2023 09:51 2 631 9

Протест срещу разпродажбата на общински терени

  • варна-
  • протест-
  • общински имоти-
  • разпродажба

Той ще се проведе днес във Варна

Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени ще се проведе днес във Варна. Той е насрочен за 18.30 часа в градинката между булевардите "Република" и "Сливница". Протестът се организира от групи и лица, които са за запазване на зелената екосистема в града, уточнява Varna24.bg.

Недоволството им е породено от продажбата на близо 9 декара, частна общинска собственост, които се намират в район "Младост“, на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Република" (в непосредствена близост до Делта Планет мол) - там където за днес е организиран протестът.

Целта на продажбата е там да се построи сграда, като част от нея бъде за нуждите на администрацията на район "Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Заради това инициативна група ще се вдигне днес. Публикуваме текста за протеста им без редакторска намеса:

Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени във Варна! Поредното решение на Общински съвет планира да ни отнеме залесен с 300 големи дървета терен от 9 декара.

Мястото е иглолистна гора, то е най-голямото зелено пространство в района - с далекопровод, дере и водосбор, с важно значение за добрата градска среда в района.

Спорното общинско решение е след поредица подобни практики, като само преди три години местният съвет реши да продаде 118 общински имота.

Диктатът на управляващото местната власт мнозинство безочливо разпродава общата собственост - не в интерес на гражданите и перспективното развитие на Варна, но за сметка на едни тесни, временни, корпоративни интереси. Така, в ущърб на Варна и гражданите общинските терени се продават и се застрояват: скоропостижно, високо и плътно.

Без прозрачност, без обществена подкрепа, извън познатите устойчиви стандарти и добри практики: Варна се разпродава, гетоизира, презастроява именно в резултат работата на Общински съвет мандат 2019 -2023.

Участниците в този формат са полагали клетва да защитават нуждите на града и единствено обществените интереси на гражданите. В същото време, нарочно, горделиво градоуправителите инициират огромни разходи за разни ремонти на ремонти, които се плащат с борчове и продажба на зелени градски места.

Така Варна губи огромни ресурси и площи публични терени, а ние гражданите губим доверие в местните политици, виждайки, как те защитават не гражданските, а едни тесни търговски интереси.

Днес местните политици нямат общественото доверие и легитимност да управляват публичните блага, затова трябва да се ограничат техните тиранични действия. Липсата на всякаква принципност между икономическите, социални и екологични местни практики на управниците от последния мандат ще остане в историята на Варна като най-голямата ни известна дълготрайна и значима злоупотреба с обществени ресурси.

В случая и преди да се случи скандалното решение за продажба на въпросните 9 дка с граждани от кв. Младост се срещнахме с общинските съветници. Апелирахме представителиоте на Общината да съхранят тези 9 дка публичен имот. Срещнахме пълна незаинтересованост и узнахме, че въпросното решение вече е взето от тяхната задруга: задкулисно, зависимо. Уви, ние видяхме нашите избранници като едни задължени (към #няКОЙ), безполезни за обществото оператори на някакви корпорации.

И стана известно, че общинските съветници са загубили реална връзка с гражданите, със свободните избиратели и вместно открит, включващ жителите процес за взимане на решения, те просто ликвидират обществените ресурси. В същото време тези политици си придават важност, като парадират с дългогодишния си (без)подобен опит, с разни псевдоекспертни мнения, преднамерени оценки и намеренията на кмета да се разпродават всякак, всякакви общински терени.

Разбирането как тука стана така идва и от архивната история какво местните политици първоначално като кандидати бяха обещали, а после като общински съветници реално направиха, гласуваха, решиха, та се стигна до всичките тези видими резултати.

Самоуправството и злоупотребата с власт на местните политици налагат един нов модел да се инициира гражданска активност, публичност и застъпничество за обществото на Варна в местната власт, за ограничаване на непрозрачните практики, корупцията, лобизма на строителните компании.

Тогава ще се наложи един по- открит и отговорен модел за градско управление, за да се увеличи доверието и условията да се опазят интересите на Община Варна.

От "Варна диша" допълват:

Мнозинството в този Общински съвет с нищо не показа, че мисли за Варна, нейните жители и гости. В края на своя мандат очевидно се кани да прокара частни интереси, които ще се отразят негативно на бъдещето на града.

Поради тази причина настояваме за:

- Отмяна на решението за продажба на горичката м/у бул. "Република", бул. Сливница и ул. "Младежка" (до Планет МОЛ).

- Спиране на 25-годишната концесия за спирките на Варна.

- ОбС и администрацията на кмета да не взема никакви дългосрочни решения, касаещи града като устройство на територии, продажба на имоти и концесии до изтичането на мандатите им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    Бързайте да разпродавате що е останало от България, че палачинката ще се обърне ,няма време! Ааа после ауууу ама всичко национализираха, щото те с честен труд придобили почти цяла България!

    Коментиран от #8

  • 2 Марешки

    3 0 Отговор
    Няма връщане назад, мама ги хареса за новия проект

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кочина

    2 0 Отговор
    Това вече не е град
  • 5 Варна

    4 0 Отговор
    До кметство Младост стърчат Двете кули и търсят наематели. Община Варна може да закупи част от готовите свободни помещения и да премести км.Младост там. Съществува и подземен паркинг и е на достъпно място. Така ще спасим дърветата и кислорода в района.

    Коментиран от #7

  • 6 да питам

    4 0 Отговор
    У туй село, освен с кражба на общински територии администрациявта занимавала ли сее въобще?
  • 7 защо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    реши, че едни крадливи душиуци, които виждат края на мандатра си са се трогнали за някакъв си въздух и някакви дървета?
  • 8 Мисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Браво на варненци Отстояват правата си Избраните са там за благото на народа ...
  • 9 Токио Майна

    1 0 Отговор
    Далаверата върви. Няма нищо по-хубаво от държавните пари и имоти,Лапаш, Лапаш без да спираш....