Last news in Fakti

20 Февруари, 2004 00:00 664 0

Герджиков против доплащането на апартаментите

  • апартаменти-
  • жилище-
  • според-
  • депутатите-
  • калчев-
  • тачева-
  • комисията-
  • собственост-
  • държавната-
  • жилища-
  • ведомствени-
  • обяви-
  • бъдат-
  • закона-
  • парламента-
  • ведомствени жилища
Председателят на парламента Огнян Герджиков подкрепи идеята на "Новото време" висшите чиновници да нямат право да купуват ведомствени жилища, но се обяви против идеята закупените апартаменти да бъдат доплащани. Ако сделките са неизгодни, те могат да се обявят за недействителни, но ако са сключени законно, юридически е трудно защитимо да се преуредят отношенията, дори с аргумента, че са неизгодни за държавата, каза в парламента Герджиков.

10 депутати от "Новото време" внесе в парламента предложенията си за промени в Закона за държавната собственост, според които висшите чиновници няма да могат да закупуват държавни апартаменти.

Забраната се отнася до премиера, депутатите, министрите и зам. министрите, областните управители, директорите в Министерски съвет и президентството, членове на политически кабинети, главните секретари. Ако някой от тях се е сдобил с ведомствено жилище на цени, по-ниски от пазарните от юли 2001 г. насам, да доплати в рамките на 6 месеца цената му по пазарни стойности, предлагат жълтите депутати. Ако за придобиването на държавното жилище е заплатено с компенсаторки, те да бъдат върнати на купувача, който да изплати в пари стойността на апартамента, предвиждат още промените.

Ако жилищата не бъдат изплатени в срока, предвиден от закона, ще се отнемат, каза за "Монитор" депутатът от НДСВ Емил Кошлуков. Той допълни, че промените предвиждат ведомствените апартаменти да се купуват само на пазарни цени, без да се употребяват компенсаторни инструменти.

"Две трети от служителите в администрацията на Министерския съвет (МС), закупили ведомствени жилища са имали и други недвижими имоти", обяви министърът на държавната администрация Димитър Калчев пред парламентарната комисия по въпросите на гражданското общество. Той и шефката на комисията за проверка на сделките Миглена Тачева, зам. министър на правосъдието, бяха изслушани от депутатите вчера.

Според Калчев само една трета от над 60 лица, взели ведомствени жилища, не са притежавали друга жилищна собственост и са заплатили цени, близки до базисните.

Депутатът от НДСВ Борислав Цеков обяви, че тези две трети от служителите, които са имали и други имоти, са нарушили законовата норма, тъй като според изисквания в правилника за приложение на Закона за държавната собственост лице, което е наемател на държавно жилище не трябва да притежава друго жилище, за да може да закупи ведомственото.

Калчев отказа да предостави на депутатите данни за лицата, закупили апартаменти от жилищния фонд МС, като мотивира отказа си със становище на комисията на защита на личните данни. Министърът съобщи, че само 1 от над 60-те служители в МС, взели апартаменти, е подписал документ, че е съгласен сделката да бъде огласена.

"Досега не сме установили драстични закононарушения", каза пък зам.-министър Тачева, без да обявява никакви подробности за течащата проверка.

Междувременно няколко махленски скандала избухнаха по време на заседанието на комисията. Председателят Кошлуков се скара първо с жълтата депутатка Ирена Варадинова, а след това и с Тачева. Повод за втория скандал бяха разменени реплики между зам.-министърката и червения депутат Андрей Пантев. Независимият народен представител Пламен Кенаров пък влезе в разправия с колегата си от ДПС Мустафа Хасан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА