1 Март, 2004 00:00 496 0

Чиновниците да си доплатят жилищата

  • симеон-
  • тачева-
  • купили-
  • жилища
Премиерът Симеон Сакскобугготски е поискал чиновниците, които са си купили ведомствени жилища с компенсаторки, да доплатят стойността им с пари. За същото настояват отдавна и депутати от "Новото време". Това съобщи източник от МС вчера. Симеон е настоял да се доплащат и апартаментите, купени на занижени цени. В събота на конфиденциална среща зам.-правосъдната министърка Меглена Тачева е предала на премиера доклада за продажбите на ведомствени апартаменти. Тачева оглави комисията, която нищи аферата с евтините жилища за министри и други чиновници. Двамата със Симеон са обсъдили и законодателни мерки, които да прекратят съмнителните сделки с апартаментите.

Само от МС 65 служители са купили евтини жилища. Строителният министър Валентин Церовски пък се сдоби със 118 кв. метра апартамент в центъра на София за около 40 000 лв. Част от сумата Церовски плати с компенсаторки. Сред облагодетелстваните са и министърът на държавната администрация Димитър Калчев, зам.-министри, областният управител Росен Владимиров и т.н.

Зам.-министър Тачева одобрявала предложените от "Новото време" поправки в закона за държавната собственост. Според тях ще се искат най-малко 3 г. стаж във висшата администрация, за да имаш право да купиш ведомствено жилище. Проектът на нововремците дава и 6 месеца срок на новодомците, купили апартаменти след 5 юли 2001 г., да ги доплатят на пазарна цена. Ако това не стане, те са длъжни да напуснат жилищата. Според юристи обаче промените едва ли ще минат, защото нарушавали основни принципи при сключване на сделки.

Когато премиерът реши, ще се огласи докладът на комисията, каза говорителят на Симеон Димитър Цонев.

Ще го получа в четвъртък и ще кажа кои са нарушителите, зарече се обаче нововремецът Емил Кошлуков, който оглавява парламентарната комисия за гражданско общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА