Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 13:41 5 419 1

Промениха статута на редица имоти - Октомври 2023

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

Столична община получи имот в столичния район „Оборище“

Промениха статута на редица имоти - Октомври 2023 - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет учреди безсрочно ограничено вещно право - сервитут, върху част от поземлен имот - публична държавна собственост, в полза на „Слънчев свят 2010“ ООД, гр. Пловдив. Засегнатия имот от сервитута се намират в с. Ковачите, община Сливен, област Сливен. Сервитута се учредява за прокарване на електрически кабел 20 kV. Решението е в съответствие със Закона за държавната собственост, който позволява да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е икономически нецелесъобразно.

С друго решение правителството предостави безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет, за нуждите на Върховния административен съд, част от имот - публична държавна собственост. Той представлява две помещения, всяко от тях с площ по 22 кв. м, в град София, район „Възраждане“, пл. „Света Неделя“ № 6, сграда 3, ет. 4. Досега частта от имота е била в управление на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По решение на Министерския съвет на представляващия Висшия съдебен съвет се възлага да сключи договор в полза на държавата за покупка на терен с площ 963 кв. м. Той се намира на ул. „Ал. Стамболийски“ № 1 в гр. Нова Загора. Изградените върху него сгради - публична държавна собственост са в управление на Висшия съдебен съвет за нуждите на районния съд в гр. Нова Загора. Поземленият имот ще бъде използван за реализиране на проекти за преустройство на сградата на Районен съд - Нова Загора и проектиране на пристройка „Външно стълбище“ към нея, както и за присъединяване на сградата на съда към газоразпределителната мрежа чрез изграждане на площадков газопровод.

Столична община получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, в гр. София, район „Оборище“, бул. „Ситняково“ № 50, бл. 2, вх. Б, ет. 1, който представлява самостоятелен обект в сграда, със застроена площ 142,64 кв. м и прилежаща тераса с площ 53,76 кв. м, заедно с идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото. Столична община ще използва имота за разкриване на общинска детска ясла с цел по-добро обслужване на жителите на район „Оборище“. Имотът, управляван към момента от областния управител на област София, е с отпаднала необходимост за областната администрация.

Общинска администрация - Самоков получава собствеността върху сградата на бившия Гарнизонен военен стол в гр. Самоков, който е със застроена площ 393 кв. м. Той ще бъде използван за създаване на обект за обществено обслужване, представляващ общинска „Кухня“ за приготвяне на храна за потребителите на социалната услуга „Домашен социален патронаж“, деца и ученици в звената на бюджетна издръжка към общината, както и за социално слабото население от града и селата на територията на община Самоков. Сградата ще се използва и управлява от община Самоков с неикономическа цел, единствено за целите на социалната услуга. Предвижда се ангажимент на областния управител н Софийска област да разработи механизъм за контрол, чрез който да осъществява периодични проверки за изпълнение на условията, при които се прехвърля имотът.

Поради отпаднала необходимост по решение на Министерския съвет от Агенцията по геодезия, картография и кадастър се отнема управлението върху имот - публична държавна собственост и се предоставя на Регионалната дирекция по горите - Кюстендил. Имотът се намира на пл. „Свобода“ № 1 в гр. Дупница и представлява самостоятелен обект с площ 54 кв. м на третия етаж в сграда № 1.

Областната дирекция „Земеделие“ - Добрич получава управлението върху част от имот - публична държавна собственост. Частта от имота представлява стая № 107, намираща се на втория етаж в административна сграда №2 на ул. „Независимост“ №5 в гр. Добрич. Стаята ще се използва за работни срещи, провеждане на малки тръжни процедури или други срещи, с което ще се подобри дейността на администрацията.

С решение на правителството се обявява част от имот - публична държавна собственост, за частна държавна собственост. Същият е с предоставени права за управление на Министерството на вътрешните работи (МВР). Обектът е със застроена площ от 373 кв. м на един етаж с предназначение: сграда за обществено хранене - кухненски блок със столова. Към днешна дата имотът не се ползва по предназначение, тъй като е негоден и опасен за ползване, съществува опасност от самосрутване. Сградата е с отпаднала необходимост за МВР и е престанала да има качеството на имот - публична държавна собственост. Сградата ще бъде премахната по реда на Закона за устройство на територията, като необходимите средства ще бъдат осигурени за сметка на МВР.

Правителството обявява част от имот - публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост. Имотът се намира на бул. „Александър Малинов“ № 82 в район „Младост“, град София и представлява едноетажна сграда със застроена площ 104 кв. м. С решението на Министерския съвет се дава съгласие Министерството на вътрешните работи да премахне сградата за своя сметка при спазване на изискванията на Закона за устройството на територията. На терена ще бъде изграден комплекс за нуждите на дирекция „Български документи за самоличност“ към МВР. Той ще включва персонализационен център за централизирана система за персонализиране на българските лични документи, офис за административно обслужване на граждани, обекти на вертикална планировка за осигуряване на пешеходна и транспортна достъпност от сградите и други съоръжения.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    2 2 Отговор
    А кога Министерският съвет ще обяви така наречения Крепостен акт за дарение на земята за построяване на "руска църква" за анулиран в полза на българската държава !!!?