Last news in Fakti

8 Декември, 2023 10:21 3 575 4

ТОП 10 на най-евтините градове в света

  • цена-
  • град-
  • живеене

В ТОП 3 влизат държави, в които се води война

ТОП 10 на най-евтините градове в света - 1
Снимка: Shutterstock

Анализаторският отдел на The Economist проучи редица световни градове и открои ТОП 10 на най-евтините. Разходите за живот са най-ниски в Дамаск (Сирия); Ахмедабад (Индия) и Ташкент (Узбекистан).

„Световният индекс на разходите за живот оценява определен брой представителни бизнес дестинации, възлизащи 173 града в тазгодишното проучване. Няколко фактора стоят зад списъка с градове, като размера и населението на града – икономическото и обществено значение, както и тяхното значение за нашите клиенти и абонати“, посочват от EIU, цитирани от Business Insider

„Много от местата в дъното на класацията от 173 места се открояват с „особено ниски цени на основни потребителски стоки“ , включително хранителни стоки“, каза Барсали Бхаттачария, изследователски мениджър в EIU.

„Ниските цени често са резултат от комбинация от фактори като ниски доходи и конкурентни, капиталистически пазари“, каза Бхаттачария. „Друг фактор, който доста често дърпа градовете надолу, е силата на техните местни валути спрямо щатския долар.“

Ню Йорк беше основният град, използван за сравняване на местата в света, със стойност на индекса 100. Дамаск има индекс едва 13. Това е най-ниският резултат, съответно това е и най-евтиният град.

Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове в доклад, базиран на 173 града. Те имат стойност на индекса 104, което е много над стойностите на индекса за Буенос Айрес, Тунис и Дамаск.

Ето и най-евтините градове и стойностите на техните индекси, отбелязани в нов доклад на EIU:

град държава индекс
1 Дамаск Сирия 13
2 Техеран Иран 20
3 Триполи Либия 23
4 Карачи Пакистан 28
5 Ташкент Узбекистан 31
6 Тунис Тунис 32
7 Лусака Замбия 33
8 Ахмедабад Индия 34
9 Лагос Нигерия 35
10 Ченай Индия 37


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализаторският отдел на The Economis

    6 2 Отговор
    проучи от кого за тези евтини страни?
    Били ли са там въобще и защо не сравнят стоките в европейските магазни и там ще видят че цените са по високи за същите стоките в ес
  • 2 Йеронимус БОШ

    2 2 Отговор
    Давай , Бойко , купуваййййййй !

    Коментиран от #3

  • 3 ЧЕКМЕДЖЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Йеронимус БОШ":

    .....че поредната метреса - миска чака да бъде уредена , но и скрита по-далече от видната Барселона !
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Защо да купувам къща за 250к на 10 км от града, като мога да взема същата къща за 50к на 30 км от града?