Last news in Fakti

3 Май, 2004 00:00 777 0

Накратко

  • световното-
  • преговори-
  • бъдат-
  • културно-
  • наследство-
  • овергаз-
  • комисията-
  • плажа-
  • косово-
  • драшкович-
  • изпълнение-
  • дечани-
  • страбаг-
  • отсечки-
  • пътни-
  • министерството-
  • проекти-
  • рехабилитацията-
  • проект-
  • осигурява-
  • програма-
  • проекта-
  • рехабилитация-
  • стойност-
  • културн
100 хиляди осигурява МРРБ по проекти на община Добрич
Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 100 хил. лв. по проекти на община Добрич за ремонтиране на десет пътни отсечки: входно-изходни магистрали, включително пътя към Гробищния парк. Изпълнителите са "Пътно строителство" и "Екострой". 600 хил. лв. са заложени в бюджета на общината. Общинската фирма "Комуналефект" продължава подмяната на металните решетки с бетонни. Тази седмица ще бъде възстановено осветлението в ЕК "Старият Добрич", съобщи още зам.кметът арх.Пламен Ганчев. Очаква се становището на МОСВ за финансиране депото за твърди битови отпадъци. Представители на ведомството и РИОС Варна са посетили обекта, финансиран от МФ чрез целеви средства. 2,8 млн. лв. са необходими, за да се осигури депонирането на отпадъци през следващите 6 години до изграждането на регионално депо. За сметището общината е изпратила писмо до министър Долорес Арсенова.

Започна рехабилитацията на автомагистрала "Хемус"

Днес беше отбелязан официално стартът на изпълнението на Проект "Транзитни пътища III - ЛОТ 4: Рехабилитация на автомагистрала "Xемус". Първата копка беше направена на км 36, в присъствието на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на г-н Ди Джироламо, ръководител на отдел ФАР и ИСПА към Делегацията на Европейската комисия.
Строителството обхваща рехабилитацията на 4 участъка с обща дължина 26,2 км между 11-и и 44-и км на автомагистралата. Предвижда се да бъдат ремонтирани отделни повредени участьци, да се смени настилката и да се положи нов износващ асфалтов пласт. Ще бъдат ремонтирани пътните съоръжения и ще бъде положена нова пътна и вертикална маркировка. Проектът ще бъде изпълнен изключително с български ресурси.
Стойността на проекта е 3 610 568 евро. 75% от средствата се осигурява от програма ИСПА на ЕС, а останалата част от България. Изпълнител е австрийската фирма СТРАБАГ, която е мажоритарен собственик на "Инжстрой София" АД от 2001 г.
СТРАБАГ е изпълнител на още един проект по програма ИСПА. "Рехабилитация на път 1-1 ЛОТ 9 Видин - Мойтана" на стойност над 9,7 милиона евро.
Утре стартира и реализацията и на два проект от програма ФАР, за рехабилитация и реконструкция на пътища за достъп до туристически обекти в областите Смолян, Кърджали и Хасково - ЛОТ 1, и в Пазарджишки регион - ЛОТ 2. ЛОТ 1 включва рехабилитацията на 6 пътни отсечки с обща дължина 42 км на стойност 3,105 млн. евро, а ЛОТ 2 - 5 пътни отсечки за 3 275 200 евро. По тяхното изпълнение СТРАБАГ работи в консорциум с фирмите "Инжстрой София" АД и АБ АД-Хасково.
3,468 млн. лв. брутна печалба отчита "Овергаз Инк."
за първото тримесечие на 2004 г.

"Овергаз инк" АД представи в срок своя финансов отчет за първото тримесечие на 2004 година пред Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор. Като емитент на най-голямата емисия корпоративни облигации досега - 20 милиона лева - "Овергаз Инк."АД показва много добри резултати. Печалбата е над десет пъти по-голяма, в сравнение със същия период на миналата година. Брутният размер на тази печалба достига 3 468 000 лева. Основно това се дължи на увеличените продажби на природен газ, както и на подобрената ефективност на компанията, вследствие развитието на дистрибуцията на природен газ в България.

На 7 май започва тръжната процедура за изпълнение
на проекта Дунав мост - 2

На 7 май започва тръжната процедура за изпълнение на проекта за изграждане на втория мост на река Дунав при Видин - Калафат на обща стойност 223 млн. евро. Това се казва в обсъдения на заседанието доклад на министъра на финансите Милен Велчев за регионалните програми и проекти в периода до присъединяване на страната ни в ЕС.

11 плажа все още без наемател

По разпореждане на областния управител Яни Янев бе обявена повторно процедурата за преки преговори с наематели на неконцесионирани плажове. Според законодателните разпоредби и указания на МРРБ тя бе огласена в местния и централен печат на 19 април, съобщиха днес от пресцентъра на областната управа. За обявените 11 места няма кандидати - това са "Галата изток", "Паша дере", "Камчия север", "Къмпингова зона "Изгрев- Хоризонт", "Шкорпиловци юг", "Аспарухово", "Бяла "Чайка", "Бяла юг" и плажовете "Бяла централен"- ІІ, ІІІ и ІV. Интерес към тях не се проявява от години, припомниха експерти от комисията по провеждане на преките преговори. Общо 18 плажа във Варненска област са определени за наемане и стопанисване през лято, 2004, след указания на МРРБ. Условията за участие и сроковете са публикувани на 1 април. След проведени преки преговори предстои сключване на договори за "Панорама", "Чайка", "Св. Св. Константин и Елена - минерален басейн - север", "Кабакум север ІІ", "Кабакум централен ІІ", "Фичоза" и "Хижа "Черноморец". На тези 7 ивици през лято, 2004 наемателите организират водоспасителна и санитарно-хигиенна поддръжка, осигуряват медицинско обслужване и могат да извършват разносна търговия, развлекателни и спортни прояви, гласят указанията на МРРБ. Представител на министерството участва и в комисията, провела преките преговори, след които 11 плажа останаха без стопани за сезона. Областният управител Яни Янев ще разпореди на кметовете, в чиито общини има неохраняеми плажове, да поставят изискваните от закона предупредителни табели.

Сръбският манастир Дечани в Косово ще бъде включен в световното културно наследство

Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович каза след срещата си в Белград с генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацура, че от следващия месец манастирът Дечани в Косово ще бъде включен в световното културно наследство, предаде за агенция "Фокус" сръбската агенция "Бета". През следващия месец Дечани ще стане част от световното културно наследство и ще бъде под постоянната защита на армията и полицията, каза Драшкович и добави, че в световното културно наследство ще бъдат включени и Печката патриаршия, Грачаница, Богородица Левишка, Свети Архангели и манастирът Банска. По думите на Драшкович Коичиро Мацура е обещал ЮНЕСКО да направи всичко възможно за възстановяването на манастирите и църквите в Косово и че ще поиска от генералния секретар на ООН Кофи Анан те да бъдат под специална военна и полицейска защита от страна на КФОР и ЮНМИК.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА