Last news in Fakti

17 Януари, 2024 12:36 1 774 6

Да бъде създаден фонд за спасяване на ценните сгради

  • пловдив-
  • имоти-
  • паметници на културата-
  • фонд

Предложението е пловдивски общински съветник

Общинският съветник от „Браво, Пловдив” Борислав Инчев постави три въпроса към кмета Костадин Димитров и управата на града относно ценните сгради под тепетата. Той използва като повод казуса със сграда, която се намира на ул. „Цар Иван Александър“ № 2, която ще бъде разрушена от новите ѝ собственици, уточнява Trafficnews.bg.

„До 2012 година къщата се намира в списъка на Националния институт за недвижимо културно наследство ( НИНКН), където фигурира като единичен паметник на културата. След това статутът и е променен и тя бива включена под общ знаменател. Къщата е един от най-добре запазените образци на архитектурата в Пловдив от началото на 20-ти век. Съвсем скоро, обаче предстои сградата да бъде съборена, а на нейно място най-вероятно ще се появи нова многоетажна сграда. Дали фасадата и ще се „доближава“ до визията на старинна къща или ще има нов съвременен изглед ще стане ясно, когато инвеститорът внесе своя проект”, каза Борислав Инчев. Той напомни, че сградата се притежава от юридическо лице, което вече има издадено разрешително за събарянето ѝ, като е въпрос на време това да се случи.

„Знам, че в НИНКН има изготвен регистър на всички индивидуални и групови паметници на културата в град Пловдив, но не знам дали община Пловдив разполага с него и откога е последната му актуализация”, каза общинският съветник от „Браво, Пловдив”.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 6 Отговор
    Какви ви ценни сгради? В България 90% от градския сграден фонд са хрусчовки и брежневки с изтичащ срок на експлоатация.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лекар

    1 2 Отговор
    А кой ще създаде фонд за психичното здрави на ривере,кой?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.