Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 13:21 2 803 20

Инвеститорите ще се активизират през 2024 година

  • colliers international-
  • инвестиции-
  • офиси

През 2023 г. в Германия са сключени сделки на стойност 24,1 млрд. евро, което е най-ниската годишна стойност от 2012 г. насам

Инвеститорите ще се активизират през 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2023 г. са достигнали най-ниското си ниво от десетилетие насам. Въпреки това, със стабилизирането на финансовите условия и корекциите на цените, признаците на повишена активност би трябвало да доведат до по-големи обеми през втората половина на 2024 г., според последния доклад за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) на Colliers.

Пазарното представяне през 2023 г. беше различно в отделните държави

Обединеното кралство и Германия бяха сред пазарите, на които годишните обеми на сделките достигнаха най-ниските си нива, невиждани от кризата в еврозоната, тъй като по-високите лихвени проценти натежаха в полза на инвестициите и допринесоха за разминаване между ценовите очаквания на купувачите и продавачите. Въпреки това трофейните активи на централни места като лондонския Уест Енд продължиха да привличат интерес, а в някои държави картината беше значително по-добра, като в Испания през четвъртото тримесечие на 2023 г. се наблюдаваше силен приток на инвестиции в хотелския сектор.

Очаква се възстановяване, но не по-рано от края на годината

С консолидирането на очакванията за спад на лихвените проценти през втората половина на 2024 г. някои дълго отлагани трансакции са пред финализиране през следващите тримесечия. Натискът върху корпоративните баланси, породен от по-строгите финансови условия, също може да стимулира активността по сделките, както се вижда от продажбите, стартирани от изпитващия затруднения австрийски Signa Holding.

"Въпреки че набирането на средства все още е трудно, количеството парични резерви, което е на разположение за недвижими имоти, е значително", казва Деймиън Харингтън, Директор проучвания в Colliers ЕМЕА. "Източниците на капитал продължават да се диверсифицират, като все по-активни са частните инвеститори. Всички изчакват подходящата възможност за разгръщане, особено ако е налице ясна индикация, че лихвените проценти ще се понижат през втората половина на годината. Публично листнатите компании продължават да държат цени с големи отстъпки спрямо нетната стойност на активите. Подобренията и активността през първото тримесечие би трябвало да стимулират динамиката на по-широкия пазар."

Стандартите ESG предизвикват размисли в Германия

През 2023 г. в Германия са сключени сделки на стойност 24,1 млрд. евро, което е най-ниската годишна стойност от 2012 г. насам. Според експертите на Colliers един от факторите, ограничаващи пазара, е фокусът на инвеститорите към ESG показателите на някои активи, предвид потенциално високите капиталови разходи, необходими за привеждането им в съответствие с бързо променящите се разпоредби и очакванията на наемателите. От друга страна, някои остарели активи са обект на стратегии за преустройство, за да станат по-устойчиви и „зелени“. Това е отражение на активността в цяла Европа, като проучването на Colliers - Global Investor Outlook показва, че почти две трети от инвеститорите се стремят да влагат капитал в дейности за добавяне на стойност и развитие, основани на ESG. Само една трета търсят стратегии за закупуване на основни активи, в съответствие с ESG стандартите, а 50% от тях са индиректни.

"При ESG инвеститорите търсят или сгради с висок рейтинг на енергийна ефективност - които са рядкост - или такива с много по-нисък рейтинг, но с потенциал за реновации и добавяне на стойност", казва Люк Доусън. "Активите, които се намират по средата, трудно намират купувачи."

Студентските общежития са светъл лъч в Италия

През четвъртото тримесечие Италия е светъл лъч в Европа. Студентските жилища са в центъра на инвестиционната активност. Европа страда от недостиг на такъв тип имоти като цяло, но Италия е изправена пред едно от най-острите несъответствия между предлагането и търсенето и това вероятно ще насърчи по-нататъшните инвестиции в студентски жилища и университетски градчета.

Ново правителство, трайна несигурност в Нидерландия

Победата на дясната партия на изборите през ноември не успя да разсее несигурността в сектора на бизнес имотите в Нидерландия. Очаква се коалиционните преговори да усложнят прилагането на интензивно обсъжданите регулации, насочени към жилищния сегмент, които първоначално бяха предвидени за 2024 г. Неясните перспективи допринесоха за забавяне на активността по сделките през четвъртото тримесечие на 2023 г., която възлиза на 1,3 млрд. евро и е с 24% по-ниска спрямо третото тримесечие.

Испания и Португалия се възползват от силния приток на частен капитал

Испания се противопостави на общоевропейската тенденция през четвъртото тримесечие, като обемът на инвестициите в размер на почти 4 млрд. евро надхвърли очакванията с над 30% спрямо същото тримесечие на 2022 г. Резултатът се дължеше на силното представяне на хотелския сектор, както и на притока на капитали от частни източници както от страната, така и от Латинска Америка - тенденция, която се наблюдава и в Португалия.

Уест-енд в Лондон се противопоставя на тенденцията в Обединеното кралство

За първи път от глобалната финансова криза (от 2008 г.) насам годишният обем на сделките в Обединеното кралство не успява да премине границата от 40 млрд. паунда през 2023 г. Изглежда, че много инвеститори изчакват знак, че лихвените проценти и лихвите по златото са достигнали своя връх, въпреки че апетитът към най-добрите лондонски локации остава на здравословни нива. Colliers очаква по-силна 2024 г., като обемите ще нараснат до около 50 млрд. евро, тъй като нуждите от рефинансиране в комбинация с по-високите разходи по дълга ще доведат до появата на пазара на по-обещаващи активи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 6 Отговор
    Нашия прУфесор по всичко йоще ли не се е произнесъл

    Коментиран от #5, #9

  • 2 честен ционист

    10 1 Отговор
    ЕС ако купи с вашите данъци по една панелка на всеки новодошъл гостенин от Сирия и Афганистан и пазарът процъфтя.
  • 3 Селянин

    15 1 Отговор
    Чекаме да се активизират. Ама нещо не се активизират още. Гледам и нашио град транспареантите от миналата година с "Последни свободни апартаменти" по разни кооперации ги разпра вече вятъра, а нещо не се строи много на същите кооперации. Странна раОта... Ама сигурно ще се активизират...
  • 4 инвеститор

    8 1 Отговор
    Всички инвеститори сме в бойна готовност . Само чакаме цените в софия да спихнат и отваряме пазара.
  • 5 Джанго без окови

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ривере е на тръстиката, но след 18ч. ше се развихри ха ха

    Коментиран от #7, #13

  • 6 бл.134 в Zап. парк

    2 0 Отговор
    Точно така ! Като пратят и войски на фронта още повече ще се активизират! Ще стане 10 евро един долар, май
  • 7 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Джанго без окови":

    Беше интересен до едно време, сега само натоварва
  • 8 Добре

    5 3 Отговор
    че напуснах тази територия преди 15 години
  • 9 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    "Инвеститорите ще се активизират през 2024 година"

    Числата от тотото за тази неделя са 3 45 43 2 18 34, ако не името ми да не Кочо
  • 10 Гост

    12 0 Отговор
    Докато има пари от др0га и к0нтраб@нд@, ще има и пари за пране в строежи на апартаменти.

    Коментиран от #11

  • 11 Геш-келеш

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    А колкото повече се строи толкова.повече отстъпки ще има.

    Коментиран от #14

  • 12 страшно е

    7 3 Отговор
    Когато напълнят празните апартаменти в софия и околностите с аф гани. Тогава ще подаряват апартаменти ама никой няма да ги иска.
  • 13 Манго

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Джанго без окови":

    я спри пиенето, че не се разбира какво пишеш.
  • 14 Келеш - Геш

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Геш-келеш":

    ще ти мине ми...я живот докато чакаш да паднат цените

    Коментиран от #15

  • 15 Геш Келеш

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Келеш - Геш":

    И да паднат и да се вдигнат в бг никога не бих купил. Имам достатъчно тук. А и да нямах пак не бих дал и стотинка за каквото и да е в бг.

    Но има хора които ще пазаруват тук два на цената на един, помни ми думите.

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Геш Келеш":

    Затова от сутрин до вечер си тука,ходи на лекар

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    А ти къде си бе?

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.