Last news in Fakti

8 Март, 2024 17:26 6 681 10

Предоставиха горски територии край Балчик на частна фирма

  • правителство-
  • статут-
  • имоти-
  • промяна

Правителството промени статута на редица територии

Предоставиха горски територии край Балчик на частна фирма - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството учреди възмездно сервитут върху поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост. Те са разположени в района на дейност на Териториално поделение „Държавно ловно стопанство Балчик” към Държавно предприятие „Североизточно държавно предприятие” - Шумен.

Общата площ на сервитутната зона е 0,222 дка в землището на село Стражица, община Балчик, област Добрич и се учредява в полза на „Тесса Грийн Енерджи“ ЕООД безсрочно. По този начин се обезпечава изграждането и обслужването на подземни кабели средно напрежение за обект: „Ветрогенераторен парк“, разположен в землището на село Стражица, община Балчик.

Решението е в съответствие със Закона за горите, с което се допуска строителство в горски територии - държавна собственост.

Министерският съвет даде съгласие за безвъзмездно придобиване от страна на държавата на недвижими имоти - публична общинска собственост, обявяването им за имоти - публична държавна собственост. Те ще бъдат безвъзмездно предоставени за управление на Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ и на Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен.

Имотите представляват физкултурни салони, изградени от държавата в изпълнение на проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 10 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Сливен, Стара Загора и Хасково. Заради обстоятелството, че са изградени върху общински терени, са станали собственост на общината.

С приемането на решението на Министерския съвет се дава възможност за промяната на статута им от публична общинска в публична държавна собственост, както и за предоставянето им за управление на посочените държавни гимназии.

Правителството обяви имот - публична държавна собственост, за частна държавна собственост и го прехвърля в собственост на Община Чирпан. Поземленият имот с площ от 5018 кв. м се намира в гр. Чирпан и ще бъде използван за изграждане на спортна инфраструктура, предназначена за спорт, тренировки, културни мероприятия и изяви на деца от общината. Досега имотът е управляван и стопанисван от Регионално управление по образование - Стара Загора, но е с отпаднала за него необходимост.

Предвижда се ангажимент на областния управител на област Стара Загора да разработи механизъм за контрол, чрез който да осъществява периодични проверки за изпълнение на условията, при които се прехвърля имотът.

Правителството реши да се учреди възмездно безсрочно ограничено вещно право на строеж върху имот - публична държавна собственост, в полза на „ХИДРОПАД“ ООД, гр. Девин.

Поземленият имот - публична държавна собственост, с площ 11 414 кв. м, се намира в гр. Девин, община Смолян и е с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: за друг вид водно течение, водна площ, съоръжение.

Областният управител на област Смолян следва да сключи договор за учредяване на възмездно безсрочно право на строеж върху него на цена не по-ниска от пазарната, определена съгласно оценка, изготвена от независим оценител.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факуракис

    19 1 Отговор
    И нямането почна да краде тая оасмина
  • 3 Гост

    1 5 Отговор
    Умен, защо не си се и с хо дил ощ

    Коментиран от #4

  • 4 Аз Кочо

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    В Бургас немат ток затува
  • 5 зрител

    16 3 Отговор
    Грабежи в услуга на частни фирми....няма да построят това.....хотели ще са сигурно....
  • 6 Джамбaза

    5 3 Отговор
    0,222дка е 20х10метра.
    Не е много, но все е нещо.
  • 7 Запознат

    9 5 Отговор
    Грабежа започва .....Банкя и Дебеланка утре ще ви гонят от имотите ви , ако се наложи и ще ви разселват. Стоите си във вкъщи и не гласувайте, и да не ви пука ......добре сте си , и децата ще са ви добре като ги оберат.
  • 8 Иванов

    15 5 Отговор
    Слава на Русия , нашата истинска освободителка !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 “Кредит Маркет” ООД

    2 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма