Last news in Fakti

6 Юли, 2004 00:00 886 0

44 ведомствени жилища продадени срещу компенсаторки

  • жилища-
  • компенсаторки-
  • цената-
  • компенсаторни-
  • министерства
Продажбите на държавни жилища в мандата на НДСВ са проведени съгласно действащите закони и наредби, гласи резултатът от дълго чаканата проверка на финансовия контрол, разпоредена от премиера. 51 жилища са продали 14 министерства (без МВР и МО) и президентството от юли 2001 г. до февруари 2004 г. При плащането на 44 от тях са използвани компенсаторни записи.

Ревизията открила само "недостатъци" в работата на жилищните комисии в някои ведомства. Пропуските са при настаняването под наем в жилища, които служителите по-късно купили, в министерствата на финансите, здравеопазването и правосъдието.

За разлика от ревизията в МС, тази проверка няма да доведе до санкции. Вътрешният одит е засегнал 14 министерства, администрацията на президента, Народното събрание и Софийската областна управа. 3 месеца не стигнаха на ревизорите, за да проверят многото продажби в МО и МВР. Срокът за проверката в тях е удължен неопределено.

Парламентът пък не е продавал жилища от фонда си. Същото се отнася и за 6 министерства - спортното, енергийното, културното, екологичното, транспортното и социалното. Президентската администрация, която разполага с 12 апартамента, продала три от тях на служители, но без компенсаторки.

В три от министерствата разрешенията за продажби са дадени от членовете на предишния кабинет. Това са аграрното, външното и правосъдното министерство. В мандата на НДСВ са били сключени само договорите.

В МЗГ продавали апартаментите с компенсаторки от 50% до 75% от цената. Закритата агенция "Дипломатически имоти в страната" към МВнР продала 14 от стопанисваните 112 апартамента със съгласието на бившия дипломат N1 Надежда Михайлова. До 50% се плащали в компенсаторки.

Правосъдното ведомство продало 6 от 10-те си имота. 75% от цената на апартаментите била плащана с компенсаторни инструменти. АДВФК изрично споменава сделката на бившия министър Теодоси Симеонов, в която също нямало нарушение.

МОН е продало 11 от 36-те си жилища. Съгласието си са давали бившите министри Веселин Методиев и Димитър Димитров. 6 потвърдил Владимир Атанасов. Той издал и две нови разрешения. При повечето сделки половината от цената отново се плащала в компенсаторки. Трима купувачи са заплатили жилищата изцяло в лева.

Във финансите продали само един апартамент на служител, който го платил изцяло в лева. От първия екип в икономическото ведомство заместникът на Николай Василев - Никола Янков, се сдобил с 98 кв. метра жилище в "Овча купел" срещу 21 501 лв. без ДДС, без да има декларация, че не притежава друго жилище. Той платил и 50% от цената с компенсаторки. МЗ било сред най-големите продавачи на жилища. То се е освободило от 11 жилища, които стопанисва. Всичките били платени 65% с компенсаторни инструменти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА