Last news in Fakti

13 Юли, 2004 00:00 864 0

Бумът на нови хотели в Банско заплашва инфраструктурата

  • банско-
  • общината-
  • инфраструктурата-
  • държавата-
  • краваров-
  • проект-
  • министерство-
  • водоснабдяването-
  • туризма-
  • защото-
  • града-
  • кметът-
  • които-
  • сезон-
  • думите-
  • млн евро
Мащабното строителство в Банско вече е сериозно предизвикателство за инфраструктурата на града и ако не се вземат мерки, може да се стигне до екологичен шок от изсипващите се в полето отпадни води. Кметът Александър Краваров съобщи, че в курортното селище ще бъдат построени още 52 хотела, инвестициите за които са на обща стойност над 100 млн. евро. Само за следващия зимен сезон ще бъдат пуснати 22 нови бази, а други 30 чакат да получат разрешения за строеж. "Нямам основание да им откажа, защото имат всички документи от ХЕИ, пожарната, ВиК и други институции и при отказ могат да заведат дело, което общината ще загуби", уточни Краваров. По думите му най-мащабните проекти за новия ски сезон са първите два петзвездни хотела в Банско - "Гранд Арена", собственост на пловдивската фирма "Гехард", и "Свети Иван", който е с руски инвеститори.

Инфраструктурата на града обаче не може да се справи с огромния поток туристи и вече изпитва сериозни проблеми с канализацията, водоснабдяването и улиците.

По думите на Краваров само през сезон 2003-2004 г. градът е посетен от 300 хил. души, което е двойно повече от предходния.

Според кмета за решаването на проблема с инфраструктурата са нужни 35 млн. лв., докато държавата е определила едва 66 хил. лв. за капиталови разходи на общината през цялата 2004 г. Това са смешни пари, които не стигат дори за ремонта на две училища, каза Краваров.

За тази година бюджетът на Банско е 2.09 млн. лв. От тях 1.026 млн. лв. е субсидията от държавата. Най-големите приходи са от такса смет, курортна такса, пазари и финансови услуги. Половината от 10-хилядното му население е заето в туризма, като в града почти няма безработица.

Засега частично е решен проблемът с електрификацията, тъй като след преговори с енергийното министерство е започнало разширяването на електроподстанцията, чиято мощност ще бъде повишена от 12 на 34 мегавата. Започнато е и изграждането на нови трафопостове.

Общината е кандидатствала по различни европроекти за финансиране, но досега без резултат. Банско е една от 48-те общини, които бяха извадени от програмите по САПАРД, защото не отговаря на евростандартите за селска община. Кметът е кандидатствал и с проект за 7.5 млн. евро по ИСПА за изграждане на канализационни колектори, но не е получил одобрение. Условията за получаване на финансиране по ИСПА са проектът да е заложен в секторната стратегия за околна среда, а Банско не е включено сред националните приоритети, поясни евроексперт от регионалното министерство. За решаването на проблема с водоснабдяването пък се търсят нови водоизточници, като единият вариант е доизграждане на водопровода Усипо - Караманица, за което са необходими 400 хил. лв., но от строителното министерство обяснили, че нямат пари за това.

"Държавата спешно трябва да отдели средства за модернизирането на пътищата, водоснабдяването и канализацията, тъй като Банско става изключително привлекателно място за чуждестранните туристи и инвеститори", заяви Лъчезар Чакъров, председател на Алианса за популяризиране и развитие на туризма в Банско. В сдружението влизат хотелиери, ресторантьори, превозвачи и др. Не може държавата да обявява туризма за приоритетен отрасъл само на думи, а нищо да не прави за него, допълни Чакъров. По думите му в момента само големите инвеститори влагат средства в подобряването на инфраструктурата покрай техните обекти, защото са заинтересовани да нямат проблеми с посрещането на туристите. По-малките собственици посочвали, че плащат данъци, а задължението за инфраструктурата е на общината и държавата. Според кмета около 1000 са нерегистрираните частни квартири.

Заради засиления инвеститорски интерес за последните пет години цената на земята в Банско е скочила 20 пъти, каза кметът. В момента тя се продава от 30 до 100 евро на кв.м, казаха от агенции за недвижими имоти. Земеделска земя извън регулация, но в района на станцията на кабинковия лифт пък се предлага и за над 100 евро на кв.м.

За да се ограничи огромното строителство, общината е изготвила проект за ски зона Добринище, който предвижда кабинков лифт да свърже Добринище с хижа "Гоце Делчев", откъдето ще тръгват пистите. Планираната леглова база е за 2 хил. места, а необходимите инвестиции за този проект са 20 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА