Last news in Fakti

30 Септември, 2004 00:00 465 0

Затворените комплекси са най-предпочитани

  • комплекси-
  • които-
  • повечето-
  • цените-
  • сгради-
  • според-
  • апартаменти
Апартаментите, разположени в затворени комплекси, които бяха представени на националното изложение за недвижими имоти, се радваха на особен интерес. Според експерти жилищата може да се обособят в две основни групи - в затворени комплекси и в единични сгради. Все повече инвеститори предпочитат да изграждат по няколко сгради, които може да бъдат обособени в отделен комплекс. Идеята е той да представя всичко необходимо за добър начин на живот според критериите на по-заможните българи. В този случай работното място, развлеченията и жилището трябва да са в едно пространство. Тези имоти са предназначени предимно за представителите на средната класа в страната, твърдят от фирмите инвеститорки. Вероятно у нас все още е трудно тази класа да бъде очертана, затова новите жилища биха отговорили по-скоро на вкусовете на средния европеец.

Обикновено затвореният жилищен комплекс е ограден и е с денонощна охрана. Различия има в начините, чрез които се определят общите части. В някои от представените комплекси инвеститорите предпочитат да продадат жилищната площ и бъдещите собственици сами да решават как ще стопанисват пространството около сградите. Други обаче още в началото залагат общо управление на тези площи. По-голямата част от жилищните комплекси съвсем логично се намират в периферията на столицата. За сметка на това апартаменти в единични жилищни сгради може да се открият и в централни места. Въпреки че сделките за повечето от имотите се сключват още на зелено, повече от сградите вече са изградени достатъчно, за да бъде убеден собственикът, че вложението му е сигурно.

Според фирмите от националното сдружение потенциалните им клиенти, минали през щандовете, са питали основно за апартамент с 2 спални, хол и кухня. Повечето от тях са изявили желание да продадат по-малкото си жилище, в което живеят в момента - в повечето случаи двустайно, и да си закупят тристайно.

Забелязва се и промяна по отношение на разпределението в жилищната площ. Инвеститорите вече бягат от традиционния модел на коридор, 2 стаи и кухня, които познаваме от близкото минало. Повечето от апартаментите, независимо от квадратурата се предлагат с една основна жилищна площ, която е слята с кухненското помещение и към нея са прибавени една или две стаи.

Цените на предлаганите жилища в София бяха толкова големи, колкото и разнообразието. За южните квартали на столицата се предлагаха апартаменти от 400 EUR до 1000 EUR за кв. м.

В Младост, където по традиция има засилено търсене на апартаменти, цените за кв. м на новото строителство вървят по 550-600 EUR.

В комплексите от затворен тип цените на имотите се движат от 400 до 1500 EUR/кв. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА