Last news in Fakti

4 Декември, 2004 00:00 685 0

Софиянски сам срещу всички за бюджета

  • бюджета-
  • подкрепят-
  • защото-
  • администрацията-
  • нейков-
  • проекта-
  • софиянски-
  • софия-
  • иван нейков
Столичният кмет Стефан Софиянски ще бъде изправен пред нов отпор в Общинския съвет при гласуването на бюджета на София за 2005 г. Това се разбра на дискусия между общински съветници и кметската адмиинстрация в Сандански. Повечето политически сили обявиха, че няма да подкрепят бюджета в сегашния му вид. Те нямат възражения срещу заложените суми, а срещу философията на проекта.

"В този бюджет няма заложени приоритети, той е преписан от миналата година, като само са променени цифрите", възмути се шефът на бюджетната комисия към СОС Иван Нейков от СДС. Сините няма да подкрепят бюджета в този му вид. Бойкот ще окаже и НДСВ, заяви и проф. Атанас Тасев. ДСБ също няма да подкрепят проекта, защото в него липсвала политика на управление, имало само разходи по различните пера.Левите в СОС също няма да гласуват проекта в първоначалния му вид, защото липсват приоритети. Не е ясно как ще гласува "Гергьовден". Вероятно само хората на Софиянски в съвета ще го подкрепят. Така за първи път от дълго време приемането на бюджета във варианта, предложен от кмета, е под въпрос.

В отношенията между Общинския съвет и администрацията има напрежение, обяви Иван Нейков. Не само напрежение, а често и саботаж от страна на администрацията, подкрепи го и Атанас Тасев. Общинари признаха даже, че администрацията отказва да изпълнява решения на СОС или нарочно ги бави.

По разчетите на Софиянски догодина София ще разполага с 429 млн. лв. 139 млн. лв. са от държавния бюджет, 134 млн. лв. - от данък общ доход и 4,8 млн. лв. целева субсидия за капиталови разходи. 223 млн. лв. собствени приходи предвижда кметът. Заложил е и 37 млн. лв. от продажба на общинско имущество. За тази година той планираше 39 млн. лв., но до октомври са постъпили само 12 млн. лв.

Има вариант Териториална данъчна дирекция-София да мине към общината, обяви зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Целта е общината сама да събира местните данъци и такси. Същото поискаха и редица други общини. Според Иван Нейков обаче това не може да стане, защото гражданите ще бъдат принудени да си плащат различните данъци на различни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА