Last news in Fakti

29 Декември, 2004 00:00 1 292 0

Грешка в скелето срути строеж на висаджии

  • обекта-
  • около-
  • трябва-
  • квартала-
  • документи-
  • плоча-
  • фирма-
  • които-
  • какъв-
  • министър-
  • строеж-
  • върху-
  • строителството-
  • вчера-
  • строителен-
  • инвеститор-
  • надзор-
  • страна-
  • плаща-
  • сградата-
  • случая-
  • георги-
  • бойко-
  • според-
  • строителите-
  • фирми-
  • защото-
  • хората-
  • столична-
  • с
Грешно пресметнато скеле срути част от строежа на огромен бизнесцентър на територията на бившата столична мотописта и корта до нея. Загина един бетонджия, шестима са ранени. Собствениците са близки до бившата ВИС, твърдят хората от квартала, а фирменият регистър показва, че шефът на строителите, който е и контрольор на обекта има фирми с бившите началници на силовата групировка.

Основната версия е грешка в изчисленията при поставяне на скелето, защото срутилата се плоча е излята преди два месеца и половина и бетонът е бил достатъчно втвърден. Слабото скеле обаче подало при изливането на горната плоча.

10 души са започнали изливането на бетонна плоча на височината на 4-я етаж, която е трябвало да бъде първата от топлата връзка между две изградени в груб строеж сгради. Кофражът за плочата е бил изкраден върху скеле от метални подпори. То е било монтирано върху изградена плоча на равнището на терена. По първоначални данни именно тя е поддала, пропукала се е и цялата конструкция се е срутила.

Най-младият в бригадата, която изливаше бетон на срутилата се конструкция на бул. "България" и ул. "Топли дол" в София, е загинал. Това е 22-годишният Стоян Кандилев от царското градче Баня, Карловско. Трагедията се случи в понеделник около 20 ч.Според разкази на работници, вечерта след аварията, на високо по изливането на плочата са били 6-ма души. Там е бил и собственикът на фирмата-изпълнител "Радо" ЕООД Радослав Йовков. Едната му фирма "Мастерфикс" е инвеститор на обекта, а другото негово дружество - "Строителен стандарт" е контрольор на строежа.Теренът при реституцията беше върнат на Константин Георгиев, който живее в Канада, казаха хората от квартала. След това той го продал на софийски бизнесмени. Собствениците са от бившата ВИС, заявиха живеещите в околните блокове. Те дори разказаха, че около обекта често се навъртали черни джипове и мъже с многобройна охрана.

Строителството започнало през август и за около шест месеца работниците вдигнали двете сгради. Според хората от квартала новите собственици на терена преместили и колектора с кабели на Енергото и БТК, защото пречел на строителството. Докато ставало това, за кратко било ограничено движението по бул. "България", казаха обитателите на околните блокове.

Йовков и още четирима работници са ранени и вечерта бяха настанени в "Пирогов" и Военна болница. Според информации от вчера няма опасност за живота на нито един от тях. Другите петима работници са били под скелето и около бетонната помпа. Те са се отървали само с леки контузии и уплах. Тези от тях, които имаха нужда от медицинска помощ бяха обслужени на място в превързочна кола на ВМА. После ги извикаха за снемане на показания в близкото VI РПУ. Собственикът на фирмата пък бе разпитан в "Пирогов" от следовател.

Инцидентът предизвика струпване на представители на държавното управление. След сигнала за него, подаден от гражданка в 20.06 ч на тел. 166, пръв пристига главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Дойде и шефът на пожарната ген. Кирил Войнов, на СДВР ген. Румен Стоянов. На мястото се появи и вътрешният министър Георги Петканов, социалният Христина Христова и строителният Валентин Церовски. Забелязан бе и високопоставен представител на президентството.

Кметът на столицата Стефан Софиянски пък изпрати спешно районната кметица на "Красно село" Стефанка Николова, която да обясни, че общината не е отговорна за строителството върху реституиран терен. Около 21.30 дойде и следователят по тежки производствени аварии и катастрофи от НСлС Георги Илиев, който огради периметъра със специална лента, различна от полицейската. Градският прокурор на София Бойко Найденов присъства на целия първоначален оглед, който приключи около 22.30 ч. Сутринта вчера започна нов.

Социалният министър Христина Христова още вечерта се разпореди за започване на пълна проверка за спазване на условията на труд. Министър Церовски пък нареди на строителния надзор разследване на техническата документация на обекта, който в завършен вид трябва да представлява жилищни сгради с офиси и търговски площи. Вътрешният министър Георги Петканов пък похвали пожарникарите и полицаите за бързите им и адекватни действия. Главният секретар Бойко Борисов днес изказа лична благодарност и награди проявилите се огнеборци.

Работа на обекта е спряна със заповед на националния строителен надзор. Инспекциите на място ще продължат минимум седмица, после ще се пишат заключения. Софийска градска прокуратурата (СГП) пък заповяда на Столичната следствена служба разследване по случая, което е заведено срещу неизвестен извършител. То ще се наблюдава от НСлС.

Установени бяха всички физически и юридически лица, имащи отношение към случая. Незабавно бяха проведени разпити, огледи и изземване на документи по проектирането и изпълнението на строителната дейност, съобщиха вчера от СГП. От там заключават, че причина за срутването са допуснати нарушения на технологичния процес и обещават гражданите своевременно да бъдат информирани за резултатите от разследването.

Стефанка Маркова, кмет на район "Красно село": Кметството няма права над строителите

Г-жо Маркова, чий е теренът върху който се строи сградата?
- Частен, на двама собственици.
Каква трябва да е сградата по план?
- Бизнессграда или офиссграда.
Имате ли информация за обекта? Кой е строител, инвеститор, надзорник?
- Инвеститор е "Мастерфикс" АД, строи фирма "Радо" ЕООД, надзорници са "Строителен стандарт" ООД.
Какво е състоянието на документацията по строежа?
- Документацията съдържа одобрен проект и издадено разрешение за строеж. Те са от Дирекция "Архитектура и градоустройство" към Столична община. Копия от тези документи има и при нас. След това започва да тече строителството, в което главно контролиращо звено е надзорната фирма. Тя представя в районното кметство протоколи за извършена работа, за съответствие между извършеното и самия обект.
Има ли нарушения в тези документи, които ви представя надзорната фирма?
- Няма никакви пропуски и всичко е спазено по смисъла на Закона за устройство на територията.
От кога е започнало изграждането на обекта?
- През лятото на тази година, защото разрешението им за строителство е от 1 юли 2004 г.
За какъв период трябва да бъде изграден обектът?
- Ние не разполагаме с такива документи. Няма отстъпено право на строеж, вероятно има някакъв договор между страните. Това са вече частно-правни взаимоотношения.
С какъв статут са надзорните фирми?
- Това са лицензирани от Министерството на регионалното развитие фирми. Те влизат в съответните правни отношения, когато сключат договор за такъв надзор.
Какъв е ангажиментът на общината, когато се строят такива обекти?
- Ангажиментът е първо от страна на Столична община и Дирекция "Архитектура и градоустройство", която одобрява или не одобрява проекта и издава разрешението за строеж. То е подчинено на приетия градоустройствен план за този квартала или за по-голяма зона. След това в процеса на строителство трябва фирмата-изпълнител да представи проект за организация на строителните работи. Тоест дали ще заемат части от тротоара, как ще бъде организирано движението на превозни средства, ако се налага да се затвори някоя улица. Каква част от тротоара ще заеме, за какъв срок ще е. За заетата тротоарна площ се плаща наем.
А плаща ли се този наем за обекта на бул. "България"?
- Плаща се. Районното кметство следи за интереса на гражданите, които живеят наоколо.
Спазен ли е планът за застрояване или е променян допълнително заради сградата?
- Не е променяно нищо, спазен е планът на квартала.
Защо се наливат бетонните плочи нощем - контролът за това влиза ли във вашите функции?
- Има два случая за работата нощем. От една страна, ако им пристигне бетонът в 17.00 часа, което е все още в светлата част на деня, той не може да чака и започва бетонирането. От друга страна наливането на плочата е технологично непрекъсваем процес. Другият случай е, че се бърза. Тук е ролята на инспекцията по труда, която трябва да контролира това. Ние нямаме връзка с тях и нямаме правомощия да ги контролираме. По закон строителите не са задължени да подават документи в районните администрации. Ако, не дай Боже, се случи нещо лошо, първите, които търсят сме ние, а често няма какво да се направи
.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА