Last news in Fakti

18 Март, 2014 00:07 1 258 1

Руският интерес към български имоти остава висок

  • ваканционни имоти-
  • руснаци-
  • купувачи

Март месец е периодът, в който чуждестранни купувачи започват да оглеждат ваканционните имоти по българското Черноморие. Последните години акцентът е върху руските купувачи. Случващото се в Крим обаче накара анализаторите да се запитат дали сложната политическа обстановка ще повлияе върху интереса им, от една страна и от друга – върху броя сделки с граждани на Русия. Отговорът не закъсня. Той дойде по време на осмото издание на „XII Салон недвижимости Болгарии”, който се провежда в рамките на Московското международно инвестиционно изложение. На практика това е първото по-голямо специализирано в областта на недвижимите имоти събитие, което се провежда след началото на кризата в Украйна.

Изводите, които могат да се направят на база поведението на руските клиенти, са два. Първият е, че руснаците продължават да са активни в търсенето на ваканционен имот у нас и случващото се в Украйна не влияе на техните планове за придобиване на недвижимост у нас. Като че ли по-сериозно влияние върху това дали ще купят или не имот в България оказват цената на рублата и поведението на банките, което е вторият извод на база разговори с потенциални купувачи. Ако все пак предположим, че кризата в Украйна окаже влияние върху имотния пазар, то това може да се случи при условие, че настъпят реални военни действия.

„Обикновените хора в Москва не са притеснени от случващото се в Крим и са умерени оптимисти относно развитието на кризата в Украйна. Първоначалните опасения от санкции отшумяха. Очакванията на всички са мерките, ако до такива се стигне, да засегнат само представителите на висшия ешелон”, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life – компания участник на изложението.

„Търсенето трайно се пренасочва към имоти за постоянно живеене. Дори краткосрочните им планове да са да почиват в жилището, а не да се преселват у нас, руснаците, които активно търсят имот в България, предпочитат то да бъде в населено място, а не в класически курорт и да бъде с потенциал за постоянно пребиваване”, допълват от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Iskander Khafizov

    1 0 Отговор
    Боюсь, что в етом году ситуация будет не совсем такой, как описано в данной статье. В России курс евро по отношению к рублю возрос на 20% за последние 3 месяца. Что будет дальше с курсом евро никто не знает. Поетому россияне сейчас скупают подешевевшие 1-2 стайни апартаменти в России. Останутся ли средства на покупку имоти в Болгарии? Не уверен.