Last news in Fakti

25 Януари, 2005 00:00 569 0

Заповед на Церовски вдигна двойно такса смет в Русенско

  • данъчната-
  • николова-
  • церовски-
  • такса-
  • такса смет
Двойно се увеличи такса смет в няколко русенски села заради заповед на строителния министър Валентин Церовски, съобщи вчера кметът на Русе Елеонора Николова. В Басарбово например за къща с двор таксата става от 30-40 на 60-80 лв., съобщиха от данъчната служба. Увеличението идва от преминаването на селищата в по-висок функционален тип, което променя и коефициентите за изчисление на някои данъци и такси.

За решението на министър Церовски се знаело отдавна, но данъчната администрация не била сигурна как то ще се отрази на крайните цифри. Очакванията били сумите да скочат само с лев-два, но нарастването се оказало много повече. Затова Николова предлага такса смет да се определя по данъчната оценка за миналата година. "Не искаме да натоварваме излишно гражданите. Събираният преди данък за битови отпадъци е напълно достатъчен", обясни тя.Общината не очаквала подобно решение от Церовски в края на ноември, когато са изчислявани промилите по селата, а сега е късно те да бъдат преизчислени. От данъчната администрация обаче казаха пред "Сега", че заповедта на министъра е още от май. Експертите заявиха, че не може данъчната оценка да се сменя с тази от предходната година. Докато се реши проблемът, Елеонора Николова призова русенци да не избързват да плащат такса смет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА