8 Октомври, 2024 13:21 2 568 33

Гигантски язовир в Китай промени оста на Земята (ВИДЕО)

  • три клисури-
  • язорив-
  • китай-
  • земя-
  • изместване

Човек, с помощта на инженерни решения, вече може да повлияе на глобалните процеси

Гигантски язовир в Китай промени оста на Земята (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

През XXI век технологичните постижения на човечеството продължават да впечатляват със своя мащаб и амбиция. Един от ярките примери за такъв инженерен гений е най-голямата водноелектрическа централа в света - язовирът „Три клисури“ на река Яндзъ в Китай.

Тази огромна структура, построена за производство на енергия и предотвратяване на наводнения, не само промени живота на милиони хора, но и повлия на геофизиката на планетата. Една от най-обсъжданите теми беше информацията, че язовирът забавя въртенето на Земята и променя оста ѝ. Въпреки че тези промени са изключително незначителни, фактът остава: човек, с помощта на инженерни решения, вече може да повлияе на глобалните процеси.

Проект на века: създаване на язовир „Трите клисури“

Строителството на язовир „Три клисури“ започва през 1994 г. и завършва през 2012 г. Този проект се счита за най-големият водноелектрически такъв в света. Височината на язовира е 185 метра, дължината е над 2,3 километра. Намира се на река Яндзъ, една от най-пълноводните реки в Китай, която представлява заплаха за населението поради наводнения от хиляди години.

Основната цел на строителството обаче е не само защитата от наводнения, но и производството на електроенергия за нарастващите нужди на страната. Водноелектрическата централа, свързана с язовира, е в състояние да генерира до 22,5 GW електроенергия, което се равнява на енергийното потребление на няколко големи града.

Язовир „Три клисури“ е колосален резервоар с вода, чийто обем достига 39,3 милиарда кубически метра. Водата в този резервоар обхваща площ от около 632 квадратни километра, което е по-голямо от размера на много големи градове в света. Благодарение на този огромен обем, язовирът е в състояние ефективно да регулира водните потоци, предотвратявайки опустошителните наводнения, които са унищожили хиляди животи в басейна на река Яндзъ в миналото.

Забавяне на въртенето на Земята: мит или реалност?

През 2010 г. в интернет се разпространиха слухове, че изграждането на язовир „Три клисури“ забавя въртенето на Земята и дори измества оста ѝ. Тази информация предизвика голям интерес както сред учените, така и сред широката общественост. За първи път учени излагат идеята за влиянието на язовир върху въртенето на Земята, като анализират разпределението на водната маса в резервоара.

Същността на явлението: когато такъв огромен обем вода се концентрира върху една област от повърхността на Земята, това се отразява на инерционния момент на планетата - физическо количество, което определя скоростта на нейното въртене. По същество концентрирането на маса далеч от оста на въртене на планетата може да забави нейното въртене, както се случва например при фигурист, който протяга ръце встрани, забавяйки скоростта си на въртене.

Според изследванията изграждането на язовира всъщност е повлияло на въртенето на Земята, увеличавайки продължителността на деня с 0,06 микросекунди и измествайки оста с около 80 сантиметра на изток. Заслужава обаче да се отбележи, че този ефект е изключително малък и не оказва значително влияние върху живота на планетата. Освен това природни явления като земетресения или цунами могат да имат подобен или дори по-голям ефект. Например, земетресението в Чили през 2010 г. и цунамито в Югоизточна Азия през 2004 г. също предизвикаха изместване на земната ос.

Научни обяснения: инерционният момент и неговата роля

За да разберем по-добре как язовирът „Три клисури“ влияе върху въртенето на Земята, трябва да разгледаме концепцията за инерционния момент. Инерционният момент е мярка за съпротивлението на тялото при промени в скоростта му на въртене. Колкото по-далеч е масата от оста на въртене, толкова по-голям е инерционният момент. В случая с язовира Три клисури, огромният обем вода, събрана на разстояние от оста на въртене на Земята, увеличи общия инерционен момент на планетата, което доведе до минимално забавяне на нейното въртене.

Изместване на земната ос: последствия от движение на маса

Изследванията показват, че между 1993 и 2010 г. земната ос се е изместила с 80 сантиметра на изток. Една от причините за това явление е изграждането на язовир „Три клисури“, както и други човешки намеси като извличане на подземни води. Учените изчисляват, че през този период хората са изпомпвали около 2150 гигатона вода от подземни източници, което също е повлияло на преразпределението на масата на повърхността на планетата.

Въпреки че изместването на оста изглежда малко, то е важно доказателство, че човешката дейност може да повлияе на физични процеси на Земята. Тези промени може да са малки в ежедневието, но могат да имат дългосрочни последици за климата и други процеси на планетата. Въпреки това значението на изместването на осите в контекста на глобалните промени все още е предмет на научен дебат, тъй като влиянието на човешката дейност върху оста на Земята остава много по-малко значимо от, например, влиянието на тектоничните процеси.

Широки последици от инженерните проекти

Язовир „Три клисури“ се е превърнал в символ както на човешките способности, така и на отговорността за въздействие върху природата. Тази структура със сигурност е пример за това как човечеството в епохата на антропоцена може да влияе върху глобалните процеси, включително геофизичните явления. Въпреки че ефектът от язовирната стена върху забавянето на въртенето на Земята е минимален, самото ѝ съществуване подчертава необходимостта от по-внимателна оценка на въздействието върху околната среда на такива големи инженерни проекти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Езерото Ариана

    8 2 Отговор
    промени оста на Слънчето!
  • 2 Червената шапчица

    13 4 Отговор
    ЕС да наложи санкции...
  • 3 Брях!

    11 4 Отговор
    Океаните не могат, но китайците могат...
  • 4 Психо

    11 4 Отговор
    ПРОМЕНЯ ОСТА НА ГЛАВАТА ! 🤦🤦🤦
  • 5 Кака Наска Байконурова

    7 5 Отговор
    Земята е ПЛОСКА и няма ос. Водата винаги заема форма на равнина.
  • 6 Работническо дело

    9 2 Отговор
    Ако се беше променила оста нямаше да пишем тука защото всичко живо щеше да е на май...........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Попето

    29 1 Отговор
    Гледах най - голямата магистрала в света, която също е в Китай. Започва от височина 2000 м. и стига до 4200м.,има 250 моста, около 30 тунела и е построена за 5 години. Китайците са фантастични! А ние за 35 години стигнахме до бутане на влакове!

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    6 1 Отговор
    Какъв "експерт" трябва да си, за да заявиш такава тъпотия!

    Коментиран от #15

  • 11 българка

    6 11 Отговор
    Да не забравяме и постижението на китайците - Ковид 19, който отне живота на хиляди хора и се настани трайно в живота ни.
  • 12 Само

    17 3 Отговор
    Китай само напредва със социализма. Ние правехме компютри и телевизори през социализма, а сега само чушкопеци.
  • 13 Ирина Kypoтрошачката

    3 0 Отговор
    Само тази седмица съм на промоция 30лв за 30 мин 45лв за 1 час.
    0894452143

    Коментиран от #16

  • 14 Пич

    11 0 Отговор
    Добър пример за нивото на сегашния българин са коментиращите , които нищо са разбрали от написаното , обаче бързат да заявят собствената си невежественост по въпроса !!!
  • 15 Новичок

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    Журналист,автор във "Факти" е достатъчно.
  • 16 Чичака

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ирина Kypoтрошачката":

    Ден на отворените врати няма ли? Че съм социално слаб, па искам и аз любов.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    5 4 Отговор
    всички зашеметяващи усехи на Китай, като започнем от борбата с бедността при 1.3 млрд човека, минем през собствената космическа станция, инфраструктурата, термоядрения синтез и биотехнологиите са дело на колективния социалистически труд, но и селекция ! Така както беше СССР навремето, но селекцията го провали, липсата на селекция пречеше и на болшевишки Китай. капитализма е грешен из основи, процъфтя благодарение на грабежите и след ВСВ, но краят му се вижда.

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Kaлпазанин

    1 1 Отговор
    Да ама ония чакали от Давос друго викат
  • 20 Буха ха

    5 0 Отговор
    Ако много чугуни се съберат на едно място в изборния ден, дали ще забавят въртенето на земята?
  • 21 Когато се стопят ледовете на полюсите

    3 1 Отговор
    Поради глобалното затопляне
    Ще заживеем в интересни времена
  • 22 Хеви метъл

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Долу комунизма и СССР. Долу сектата на комунизма.

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хеви метъл":

    Брус Дикинсън е комунист, също. Да знаеш. Еди е образа на капиталиста
  • 24 Леля Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Капитализмът в един момент се изражда. Тежка бюрокрация, клептокрация, олигархия, орязване на трудно извоюваните права и свободи на гражданите, затъпяване на населението, затъване в дългове, липса на колонии които да ограбват, морално разложение и пр. ще доведат до края му.

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Леля Гошо":

    самата идея за вътревидови и междувидови борби е тъпанарска и грешна. Еволюцията се двиши от кооперативност на процесите. Проблема на комунизма беше със селекцията и йерархията. Нямаше и стройна система за регулации. Китай направи крачка към усъвършенстване, като приложи хилядолетната си ситема на селекция към комунизма. С развитието на науката, като молекулярна биология и информатика, много модели като регулацията на метаболизма в клетката могат да бъдат приложени от ИИ и така да преминем към планова икономика и устойчиво развитие. Един съвременен японски марксист - Кохеи Сайто, говори именно за клетъчния метаболизъм като моделна система на научния марксизъм. Същото ммисля и аз, преди да се запозная с този автор. Който между другото е учуден сам на себе си, че има толкова много интерес към него извън академичните среди в Япония. Нормално, интелектуалците сме леви.

    Коментиран от #26

  • 26 Леля Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Ако приемем че ние сме най-усъвършенстваните маймуни, това е станало в резултат на общите действия на голямо и задружно стадо (впоследствие група), всеки член на което се специализира в определена област и така става максимално полезен при общите, съвместни действия на групата.

    Коментиран от #28

  • 27 Фактъ

    1 1 Отговор
    С дължина 2, 3 километра , та той е по - малък от язовир Искър ! Или трябва да се пишат небивалици ?!

    Коментиран от #29

  • 28 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Леля Гошо":

    кооперацията и регулацията са очеизвадни както на микро, така и на макрониво.
  • 29 В гъ..ли си правен

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Фактъ":

    2,3 километра е дължината на стената, язовирната, площта е 630 кв.км., т.е нещо като 20/30 км. дължина ширина. Абе вас от къде ви изровиха такива капацитети ве

    Коментиран от #32

  • 30 Слави

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Попето":

    Е ми то евроатлантизма в бегето до това види

    Коментиран от #33

  • 31 Слави

    1 1 Отговор
    Китай е номер едно в света с стотици години преднина пред останалите
  • 32 Фактъ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "В гъ..ли си правен":

    Незнам къде си правен , въпреки ,че е ясно ! Язовир Душанци , който го няма на картата на БГ , стената му е дълга един километър .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.