Last news in Fakti

1 Март, 2005 00:00 595 0

Чиновник взел пет апартамента за ден

  • жилища-
  • апартамента-
  • областният-
  • управител-
  • които-
  • жилище-
  • апартаментите-
  • тодоров-
  • ведомствени-
  • земеделие-
  • областният управител
Пет ведомствени апартамента е купил един и същи чиновник в един и същи ден, показва справка от Областната управа за продадените жилища от 1997 г. досега.Петте сделки са сключени на 11 септември 1998 г. с Младен Тодоров. За два от апартаментите са предоставени права от Държавен фонд "Земеделие", а за другите два - от Областна управа. Не е ясно петият апартамент от кой фонд е.Сделките са изведени с различни номера и са подписани от тогавашния губернатор Веселин Стойков.

Според Закона за държавната собственост, който урежда продажбата на ведомствени апартаменти, чиновник може да купи жилище, ако не притежава друго.В справката не е посочено кой е дал съгласие Младен Тодоров да вземе апартаментите- тогавашният земеделски министър Венцислав Върбанов или шефът на фонд "Земеделие" по това време - Николай Матров.

Не е ясна и цената на едно от жилищата. За другите Тодоров е броил по 2 941 285 лв., 1 526 283 лв., 579 894 лв. и 4 247 714 лв. Сумите са преди деноминацията. Не мога да отговоря как така в един и същи ден са продавани по две-три жилища накуп на един човек, това е ставало в предишни мандати, каза областният управител Росен Владимиров вчера. Той добави, че чиновниците, които са излъгали, че нямат друго жилище подлежат, на наказателна отговорност.

През септември 1998 г. още петима чиновници са се уредили с по два или три апартамента от ДФ "Земеделие". Година по-рано две жилища на куп е взел и червеният депутат Петър Башикаров.

От 1997 г. досега 957 апартамента са продадени евтино. Най-ниската цена е 1272 лева. На такава стойност са изтъргувани два апартамента през 2000 г. От продадените 702 апартамента при правителството на Иван Костов 99% са платени с компенсаторки. При сегашния кабинет 20 на сто от жилищата са дадени срещу компенсаторки и още 20% на базови цени.

Областният управител бил изпращал докладни до бившия и до сегашния строителен министър за промяна на параметрите и критериите при покупка на ведомствено жилище.

Според Владимиров чиновниците трябва да купуват апартаментите на пазарни цени. Възможността за по-евтини жилища за държавните служители е един от стимулите те да бъдат задържани на работа,обясни той. В момента имало голямо текучество на млади специалисти в администрацията. По -добре е служителите да получават добри заплати, а не да бъдат компенсирани с по-евтини жилища, добави губернаторът. В момента в София имало около 200 ведомствени жилища, в които живеят хора, които нямат право на това, защото не са чиновници. Не можем да ги изхвърлим на улицата, каза още областният управител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА