Last news in Fakti

1 Март, 2005 00:00 589 0

Реставрират къщи в Стария Пловдив

  • пловдив-
  • юнеско-
  • културата-
  • реставрация
Проект за реставрация на старинни къщи на стойност 60 900 долара стартира в Пловдив, съобщиха вчера от пресцентъра на общината в стария град.

Кметът на града Иван Чомаков подписа първия от поредицата договори за финансиране на дейностите по реставрация. Община Пловдив се ангажира с подбора на архитектите по консервация и реставрация, проучване, изработване на документация и проектиране на къщите Баятова-Бакалова, Клианти и Георгиади, Хиндлиян, Нишанян, Стамболян и Недкович. Всички конкурси ще бъдат извършвани от комисия, сформирана от експерти на кметството, Националния институт за паметниците на културата, Министерство на културата и ЮНЕСКО. Договорът предвижда подробният технически и заверен финансов доклад, както всички документи, свързани с дейността да се предоставят на ЮНЕСКО.

Общата субсидия предвидена за проекта ще бъде приведени на две вноски ¬ първата в размер на 45 000 евро ще пристигне в Пловдив веднага след изработването на работния план-график, а втората от 15 900 евро ще бъде приведена след като в ЮНЕСКО постъпи подробният технически и финансов доклад. В Пловдив очакват на 15 март в града да пристигне проф. Акира Ишии. Той ще бъде част от работната комисия. Професорът ще направи окончателния подбор на проектантите заедно с българо-японската група на Фонда към японското правителство за опазване на паметници на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА