Last news in Fakti

22 Март, 2005 00:00 247 0

”Софарма” с нов завод в София

  • форми-
  • завод-
  • дружеството-
  • лекарствени-
  • новият-
  • лекарствени форми-
  • новият завод-
  • единствен български производител-
  • супозиторни лекарствени форми
Новият завод на "Софарма" АД за производство на супозиторни лекарствени форми от 15 март работи на пълен капацитет, съобщиха от фондовата борса. Според съобщение от компанията новият завод е натоварен на 100 процента, като капацитетът му е 12 млн. броя опаковки годишно. Заводът се намира на територията на София, изграден е на зелено и е оборудван съгласно принципите на Добрата производствена практика на ЕС. Размерът на инвестициите е около 6 млн. лв.

Производството на супозитории в „Софарма” АД започва в началото на 80-те години. Новият завод има разрешение за производство на супозиторни лекарствени форми от Изпълнителната агенция за лекарствата. Производствената му номенклатура включва 23 лекарствени форми от основни фармако-терапевтични групи като противовъзпалителни, болкоуспокояващи, гастроентерологични, антисептични и др. Към момента дружеството е единствен български производител на ампулни лекарства. С пускането в действие на новия завод дружеството се утвърждава и като единствен български производител на супозитории, предпочитани от най-младите и най-възрастните пациенти, поради невъзможност да приемат някои лекарства под формата на таблетни форми.

През последните години "Софарма" инвестира значителни средства за покриване на стандартите за Добра производствена практика. От дружеството не уточниха какъв ще бъде ефектът от новата инвестиция върху финансовите резултати на фармацевтичната компания.

По време на борсовата сесия се изтъргуваха 3212 акции при средна цена от 7.28 лева, или 0.27% по-ниско от миналия петък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА