25 Март, 2005 00:00 802 0

Улиците на Памплона ще бъдат покрити с препарат против пързаляне

  • памплона-
  • обаче-
  • няколко-
  • биковете-
  • улиците-
  • бягане-
  • властите-
  • тъй като
Властите в Памплона, където се провежда един от най-посещаваните фестивали с бягане от бикове, ще покриват улиците с революционен химикал, който ще пречи на участниците и животните да се пързалят, съобщи британският в. "Индипендънт". Веществото е неабразивно и ще бъде положено по трасето, по което биковете бягат всяка сутрин в продължение на една седмица по време на фиестата през юли.

,Всяка година стотици хиляди ентусиасти от цял свят се стичат в Памплона за традиционното бягане от бикове. Често обаче в надпреварата мнозина получават наранявания, а заради хлъзгавата настилка не са редки случаите на премазани до смърт. Новият продукт вече е бил изпробван от местните жители. Кметството е разпоредило особено обилно да бъде нанасян по знаменития 90-градусов завой "Меркадерес".

"Това е киселина, с която ще измием паважа и която не е абразивна, но ще образува специален порест филм по повърхността на трасето", обяснява Паткси Фернандес, ръководител на градския отдел за обществена защита. Той допълва, че преди всяко бягане улиците се измиват с водна струя, за да почистят Памплона от боклуците, натрупани от денонощните тържества. По думите на Фернандес мократа настилка прави продукта "още по-ефикасен, тъй като така той още по-добре прониква във фугите на паважа."

Властите отказват да разкрият съдържанието на продукта, както и цената му. Те обаче са убедени, че стойността е оправдана, тъй като трайността му варирала от няколко месеца до няколко години. Освен това експерти отбелязват, че подобна консистенция вече била приложена по улиците, в басейните и обществените сгради на няколко испански града. Според някои от участниците обаче инициативата е по-скоро от полза за биковете, отколкото за хората, тъй като животните по-трудно пазят равновесие.

Новите планове на властите в Памплона бяха оповестени броени дни след като испанските медии алармираха за епидемия от син език по биковете, подготвяни за участие в традиционните кориди в страната. Тогава се говореше, че ако кризата, засегнала 60% от фермите за отглеждане на говеда за фиестите, не бъде овладяна, празникът на Сан Фермин в Памплона може да бъде отменен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА